16
ERHVERV Nordsjælland
Frederiksborg Amts Avis
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019
Mødegæster stiller krav til maden
HENSYN: Mødesteder og mødeplanlæggere kan med
fordel opprioritere
snakken om maden.
Det internationale mødenetværk IACC har udsendt en guide
til, hvordan mødesteder bedst
håndterer gæsternes diætkrav.
Foto: Bjørn Armbjørn
Af Henrik Helmer Petersen
Mange er vegetarer, flere
bliver veganere, nogle spiser
ikke svinekød, andre følger
særlige diæter, undgår sukker og lyst brød og har allergier og er intolerante over
for specielle fødevarer.
Der er mange hensyn at
tage til menuen, når mødeog konferencegæster samles
og skal bespises. Mens det
tidligere måske var en eller
højst et par af mødegæsterne, der havde et særligt behov, er der i dag betragteligt
flere, der stiller specifikke
krav til maden.
Det oplever alle hoteller,
restauranter og møde- og
konferencesteder.
Det internationale mødenetværk IACC har i den forbindelse udsendt en guide
til, hvordan mødesteder
bedst håndterer gæsternes
diæt-krav.
Guide to Managing Conference Delegate Dietary
Requirements, er titlen på
guiden.
IACCs guide har otte punkter, som mødesteder bør interessere sig for og forholde
sig til for at imødekomme
gæsternes særlige behov.
De otte punkter er:
1. Forstå behovene
Der er både gæster, der har
krav til menuen som følge
af allergier og fødevareintolerance, men også som følge
af religiøse overbevisninger
og andet. Hvad enten gæsternes ønsker er essentielle
for deres helbred, eller ønskerne mere er baseret på
en personlig indre overbevisning, skal mødestederne
komme gæsterne i møde og
honorere deres ønsker og
særlige behov.
2. Kend tendenserne
Nogle har allergier og fødevare-intolerance, andre
spiser kun grønt, nogle har
sygdomme, der forudsætter
særlig kost, og andre tilhører en religion, der stiller
krav til maden. Som mødested må man interessere sig
for og kende flertallet af de
større tendenser og diæter,
der er. Som mødested støder
man nemlig uvilkårligt på
dem.
3. Forberedelse
Mødeplanlæggere bør i god
tid meddele mødestederne,
hvad mødedeltagerne har
af særlige behov. Det er i den
forbindelse godt, hvis mødeplanlæggerne - eller mødestederne - har et værktøj,
hvor oplysningerne konkret
og struktureret kan indsamles, nedfældes og diskuteres. Det giver mødestederne den bedste mulighed for
at imødekomme behovene
og eventuelt tilrette eller
ændre en planlagt menu.
4. Samarbejd
Mødeplanlæggere og mødesteder kan fint arbejde sammen for at udforme en menu,
der passer til alle gæster. Få
det registreret og nedskrevet i detaljer, så der ikke er
nogen åbne spørgsmål. Aftal en deadline for, hvornår
ønsker og behov til menuen
skal være på plads. Eksempelvis syv dage i forvejen.
Aftal hvordan I håndterer
sidste-øjebliks-ønsker.
5. Planlæg god mad
Sørg for at maden til menne-
sker med de særlige ønsker
og behov er lige så nærende
og tiltagende som al anden
mad. Det sker, at mennesker
med allergier får serveret
særlig mad, der åbenlyst
ikke er gjort meget ud af.
Får en mødegæst med behov for særlig kost kedelig
kost, vil personen føle sig
mindre velkommen, og vedkommende vil huske mødet
og mødestedet som en dårlig
oplevelse. Husk også at veganere skal have proteiner, og
at mennesker med glutenallergi skal have mad med
kulhydrater. Mad til mennesker med særlige fødevarebehov skal have nærende
retter som alle andre.
6. Budgettér omhyggeligt
Mødegæster med særlige
ønsker og behov til maden,
kan blive bekosteligt for mø-
destederne, hvis ikke, der
tænkes forud. Derfor kan
det være en ide at begynde at
have glutenfri mad, mælkefri mad og vegetariske retter
fast på buffeten på mødestederne. Så er budgettet på
plads så langt forud. Budgettet kan også holdes i ro,
hvis gæster med behov for
kosher mad og halalslagtet
kød vil være tilfredse med
buffetens vegetariske og
veganske tilbud. Stiller mødegæster ekstreme krav til
menuen, er det ikke urimeligt at hæve prisen.
7. Styr på dagen
Spørg på selve mødedagen, om der er gæster, der
har særlige diætbehov, der
ikke er dækket af den mad,
der tilbydes. Sørg også for,
at der på buffeten er skilte
med tydelig information om
mad, der er til mennesker
med særlige fødevarebehov.
Sørg også for, at serveringspersonalet er orienteret om
gæsters særlige fødevarebehov. Gerne om hvem, der er
allergisk over for hvad.
8. Få feedback
Spørg efterfølgende gæsterne med særlige kostbehov,
hvor godt de har følt sig sørget for. Det gør det muligt at
fremtrylle fremtidige menuer endnu mere attraktive for
gæster med kostbehov.
Som på alle andre områder handler det om at yde
en optimal service. Gæster
med særlige kostbehov, giver langt bedre feedback og
kommer langt oftere igen,
når de føler sig lyttet til og
taget hensyn til.
Kilde: IACC
Kend tendenserne
Stenalderkost, low carbon-kost, antiinflammatorisk kost, sukkerfri kost,
vegansk mad. Det kan være
svært at følge med i de mange trends og diæter, der er.
Men tilbud om gluten-fri
mad og vegetariske og veganske retter bør efterhånden være standard på alle
mødesteder, mener det internationale mødenetværk
IACC.
IACC remser følgende større tendenser og diæter op,
som mødestederne bør kende:
Mad baseret på
helbredsmæssige behov:
Mad til diabetikere
Glutenfri mad
Veganerne spiser udelukkende
plantebaseret mad. Æg og vegetabilske mælkeprodukter dur
ikke.
Mad baseret
på personlige
overbevisninger:
Vegetariske retter, hvor æg
og mælkeprodukter må indgå
Veganske retter, der kun er
baseret på plantebasserede
ingredienser
Veganske retter hvor æg må
indgå
Veganske retter hvor mælk
må indgå
Vegetariske retter, hvor
nogle typer kød må indgå
Pescetariske retter, hvor
fisk er prioriteret, men kød
ikke ønsket
Flexitariske retter, der har
dem i tankerne, der hovedsageligt spiser vegetarisk,
men en gang imellem spiser
kød
Andre ønsker til maden
kan være:
Lavt sukkerindhold
Lavt kulhydratindhold
Lavt kalorieindhold
Anti inflamatorisk kost
Særlig kost som følge af graviditet
Religiøs baserede retter
forudsætter:
Derudover er der dem:
Der vil have mad uden mælkeprodukter
Der er dem, der spiser sten-
alderkost
Dem, der undgår kulhydrater, men spiser meget fedt
Halal kød, der er kød, hvor
dyret er slagtet efter den
muslimske tro
Kosher, der er betegnelsen
for jødernes rene mad, hvor
fødevarerne er håndteret
rigtigt efter deres tro
Kost til allergikere
handler som oftest om
kost uden:
Peanuts
Nødder
Mælk
Æg
Hvede
Skaldyr
Fisk
Soja
Kost til mennesker med
fødevareintolerance
inkluderer ofte:
Lactosefri mad
Glutenfri mad
Histamin risikofri mad
Kilde: IACC
ERHVERV Nordsjælland FREDERIKSBORG AMTS AVIS 3. SEKTION Foto: Allan Nørregaard Metalskolen i Jørlunde renoverer for 100 millioner Side 12-13 Diabetiker fandt en god løsning Som diabetiker gennem 45 år kender den tidligere diplomat Jakob Dahl Thomsen en del til de udfordringer, der kan opstå ved
2 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Når hætter gør livet lettere Thomsen, der fortæller, at hætten har en bonusvirkning. - Hætten skærmer insulinen fra lys, selv når man bruger pennen. Insulin tager skade af sollys, så det er en lille ekstra virkning, fordi ma
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis 3 Åbne kontorer giver færre samtaler ARBEJDSMILJØ: Når medarbejdere flytter fra mindre kontorer til ét stort rum, stiger den elektroniske kommunikation, mens der bliver færre samtaler ansigt til ansigt, viser ny forskning. Nå
4 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Projektansvarlig Ole Møller Andersen og direktør Carsten Aagerup regner med at få rigtigt travlt med at etablere biologisk kystsikring rundt omkring på de danske kyster, men også i udlandet. Foto: Allan Nørregaard GroundPlu
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Naboerne kigger med Ved Nørre Lyngby er kystsikringen nu halvt færdig. Der er to rækker af pilelogs, og til foråret sættes to mere op. Men anlægget har allerede vist sit værd. - Bare de to første rækker gør en stor forskel. Siden oktober er sandmængde
6 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Nordsjællandsk klynge er guld værd PHARMA: Pharmaindustrien eksporterer for 100 milliarder årligt, og nordsjællandske klynger af life-science virksomheder spiller en hovedrolle. Af Henrik Helmer Petersen L ægem iddel i ndu
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis 7 ALK n Forsknings- og produktionsvirksomhed med speciale i allergi. n Hovedsæde i Hørsholm. n Afdelinger og datterselskaber i mange andre lande. n Beskæftiger omkring 800 medarbejdere i Hørsholm. n Heraf mange højtuddannede i
GÅ MOD STRØMMEN... og hold aktive mødepauser på kanten af Øresund På Marienlyst Strandhotel står den på aktive pauser, unik teambuilding og opkvikkende madoplevelser Vi har alle elementerne, der giver dig og resten af mødedeltagerne masser af energi og overskud under hele konferencen. Så er I til
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis 9 Glade ansatte giver glade gæster PHARMAKON: De trives på Pharmakon i Hillerød. Både ansatte og gæster. Af Henrik Helmer Petersen Der er cirka 120 gode grunde til, at Pharmakon på Milnersvej i Hillerød i flere år har været b
10 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Tiden er løbet fra kedelige møder med powerpoints og en gentagelse af, hvad der står på de forskellige slides. Arkivfoto Tendenser i mødebranchen MØDER: Arbejdspladser efterspørger anderledes møder og lettere måltider.
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis 11 Teambuilding er tåbeligt tidsspilde RØRE: Indlæg på kommunikationsforum giver voldsom debat. Forskning Liv Hassert og Brian Due peger på kommunikationsforum.dk på, at deres studier viser, at gode teams og godt samarbejde k
12 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Metalskolen renoverer for 100 millioner kroner MODERNISERING: Nye læringsmiljøer skal sammen med renovering af værelser og badeværelser gøre Metalskolen mere tidssvarende. Af Maj-Britt Holm Sagt med det samme: Dansk Metals
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis 13 Forskere fra hele verden mødes til juni i Jørlunde KLOGE HOVEDER: Det Europæiske Center for Højenergifysik CERN har valgt at holde sommerskole på Metalskolen i Jørlunde. Af Maj-Britt Holm Metalskolens badeværelser får arm
14 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Lars Løkke fører an på dette lille walk-and-talk-møde, og gåturen øger chancen for, at der snakkes mere afslappet og ærligt, end hvis de høje herrer havde siddet omkring et bord. Syv overraskende grunde til at holde et gå
OPLEV DANMARKS BEDSTE MØDEKONCEPT PÅ COMWELL BORUPGAARD Comwell Borupgaard ligger i Snekkersten ved Helsingør omgivet af smuk natur med både strand og skov inden for rækkevidde kun 2 minutters gang fra Snekkersten station. Hotellet er en flot herregård, der løbende er blevet renoveret med respekt f
16 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Mødegæster stiller krav til maden HENSYN: Mødesteder og mødeplanlæggere kan med fordel opprioritere snakken om maden. Det internationale mødenetværk IACC har udsendt en guide til, hvordan mødesteder bedst håndterer gæstern
Konference i Nordsjælland? 11 UNIKKE MØDESTEDER BYDER JER VELKOMMEN 93 møderum 9 auditorier 111 gruppelokaler 945 værelser Op til 4.509 deltagere Op til 5.609 spisepladser Kontakt Cristel Mydske cmy@visitnordsjaelland.com Tlf. (+45) 41 78 67 76 unikkemoedesteder.dk
18 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Det er nu der er flest job at søge JOBSKIFTE: Det er i januar, februar og marts, at det boomer med jobopslag med ledige stillinger. Af Henrik Helmer Petersen Jakob Buus Andersen var med til at etablere en vinmark, da han v
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis Flest første halvår Der slås betragteligt flere job op først på året set i forhold til sidst på året. Sådan fordeler antallet af jobopslag sig fra de første fem en halv måned af 2018 til fem en halv måned i slutningen af 2018.
20 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Når kollegaen lyver Af Susanne Teglkamp Har du prøvet at stå over for en kollega, hvor du har en klar fornemmelse af, at han står og lyver dig lige op i hovedet? Men du kan ikke rigtigt fange løgnen. Det er en meget ubehage
TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Frederiksborg Amts Avis 21 Ny lov skal styrke iværksætterkulturen Af Carsten Blicher Umiddelbart før jul vedtog folketinget en lov indeholdende et helt nyt regelsæt om investorfradrag. Formålet med loven er at styrke iværksætterkulturen i Danmark og at gøre det lettere fo
22 ERHVERV Nordsjælland Frederiksborg Amts Avis TIRSDAG 05. FEBRUAR 2019 Luftfugtighed har stor betydning for trivsel Artiklerne her er produceret af Magasinet Arbejdsmiljø Magasinet udgives 11 gange årligt af Videncenter for Arbejdsmiljø, der også står bag onlineuniverset Mit Arbejdsmiljø med