ErhvEr v+
Tor sdag 9. januar 2020
12 de grøn n e v i r k s om h e de r
Preben Lauridsen, til
venstre, og Kjartan Poulsen
forventer allerede i 2020 at
have fået en god forretning
ud af investeringen i
biogasanlægget i Outrup.
Foto: Carsten B. Grubach
Fakta
BiOgasanlæg
Vestjyske landmænd står bag
bæredygtigt gårdbiogasanlæg
Fem landmænds investering på 100 millioner kroner forbedrer både miljø og udbytte.
Bæredygtighed
Carsten B. Grubach
cbg@erhvervplus.dk
OUtrUP: Der er masser af
skidt og møg, der skal samles op efter 1500 malkekøer
og 2000 minktæver.
Faktisk hele 300 tons om
dagen. Og da det både er
bøvlet og miljøskadeligt at
skulle køre langt med kolort,
halm, majsensilage og diverse strøelse, er fem landmænd
i Outrup nord for Varde gået sammen om at bygge et
gårdbiogasanlæg til 100 millioner kroner på et fem hektar stort område.
- Jeg har selv været økologisk mælkeproducent i 30
år, og det har været vigtigt for
os, at vi ikke får fedtholdigt
affald ind i anlægget, da det
er et økologisk anlæg, så vi
må ikke modtage for eksempel fiskeaffald eller husholdningsaffald, siger Kjartan
Poulsen, der ud over at drive en kvægbedrift med 900
køer sammen med sin kompagnon Preben Lauridsen er
formand for Danske Mælkeproducenter.
- Vi fylder både flydende og
fast i anlægget, og den faste
gødning skal så bruges inden
for et døgn. Hvis den ikke bliver det, skal den overdækkes.
Vi skal som ejere selv levere
75 procent af biogasmassen,
det siger reglerne, og vi ligger også længere væk end
de 300 meter fra beboelse,
der kræves. Men luftgener er
der ingen af, pointerer de to
mælkeproducenter under en
rundvisning, hvor der blandt
andet er mulighed for at få et
koøje-kig ind i en af de fire
reaktortanke med den masse, der bliver både til gas og
genanvendes som gødning.
Flueben ved fremtidskrav
Biogas produceres ved forgæring af affaldsstofferne. Den
udvundne gas sendes videre i naturgassystemet, mens
den næringsrige gødning altså kommer tilbage til landmændene.
Beregninger har vist, at det
allerede i det første år vil være rentabelt for de fem landmænd at drive biogasanlægget, der har været i drift siden
juni, men Preben Lauridsen
vil af hensyn til Janteloven,
som han siger, ikke ud med
tal.
- Det har i hvert fald været
nemmere at finansiere dette,
end hvis der havde været tale
om en ny kostald, supplerer
Kjartan Poulsen.
- Vi har haft både Vækstfonden og banken ind over.
Biogasanlægget drives
som et anpartsselskab, hvor
de fem landmænd ejer hver
20 procent. Kjartan Poulsen
betragter selv anlægget, der
har været fire år undervejs og
blev bygget på et år, som kronen på værket i sit arbejdsliv:
- Det er ikke bare bæredygtigt, men også med til
at fremtidssikre vores landbrug. Vi kan allerede nu sætte flueben ved mange af de
krav, der bliver stillet i fremtiden. Og så har vi vist, at det
ikke kun er energiselskaber,
der kan etablere biogasanlæg, men at landbruget også kan.
Biogasanlægget i Outrup
giver ingen luftgener fra gyllen for naboerne, og ejerne
forventer et højere udbytte
på markerne på grund af et
mere jævnt fordelt fosforindhold i gødningen.
Bioenergi er landbrugets
mulighed for at være medspiller i en grøn omstilling i
Danmark. På blot fem år er
volumen af produceret biogas fordoblet, og det er fordi,
det er godt for miljø, klima
og økonomi.
Danmark skal forsynes
med grøn og vedvarende
energi senest i 2030. For at
samfundet kan nå i mål med
den grønne omstilling, skal
der skrues op for produktionen af biogas.
Danske landmænd er dog
allerede godt i gang med at
tage den bæredygtige bioenergi til sig. Der bliver indviet nye biogasanlæg hvert år.
Fordobling på fem år
På husdyrmessen NutriFair
i Fredericia vil der 15. og 16.
januar være et område og en
scene dedikeret til bioenergi,
den næste grønne energiressource.
På programmet vil der
blandt andet være fokus
på bioenergi til samfundet
samt synergien mellem bioenergi og landbruget.
Jens Bo Holm-Nielsen, af-
- Set i bakspejlet havde jeg ikke gjort det, for det har været hårdt, men nu er jeg rigtig glad for det og ville ikke
undvære det, siger Preben
Lauridsen, der sammen med
de fire øvrige landmænd i alt
har smidt omkring 10 millioner kroner ind i forbindelse
med den praktiske opførelse
af anlægget.
Bedre rammer for bioenergi
delingsleder og lektor på Institut for Energiteknologi,
har forsket i biogas i 25 år.
Han har fulgt udviklingen af
bioenergi i Danmark, der rigtig tog fart i 2012, da biogas
kom med i energiforliget fra
samme år, hvor et af hovedpunkterne var Bedre rammer for bioenergi.
- I Danmark, skal vi finde
grønne løsninger til at producere vores energi, og der er
biogas en af de store spillere
sammen med vind- og solenergi. Det smarte ved biogas er, at det kan mellemlagres i naturgaslagerne, og det
har vi for eksempel endnu ikke mulighed for med energi
fra vind og sol, siger forskeren i en pressemeddelelse fra
husdyrmessen.
- Lige nu bliver kun 20
procent af landbrugets gylle brugt som biogas. Der er
derfor stadig plads til optimering. Det er vigtigt at kigge på landbrugserhvervet og
biogas som medspillere, der
kan understøtte hinanden
bæredygtigt for mindre CO2
aftryk, understreger Jens Bo
Holm-Nielsen.
Bioenergi bliver et centralt
samtaleemne på NutriFair i
dagene 15. og 16. januar. Her
skal Jens Bo Holm-Nielsen
holde oplæg om bæredygtig
biogas i et europæisk perspektiv.
zPå et biogasanlæg laver
man biogas af for eksempel
madaffald og dyregødning
(gylle). Biogas bruges til
at brænde i et fyr ligesom
olie og naturgas. Biogas
kan også bruges som
drivmiddel i visse typer
køretøjer og færger.
zOrganisk affald, for
eksempel madaffald,
indeholder energi
og næringsstoffer.
Biogasanlæg er gode til
at behandle organisk
affald, fordi de udnytter
både energien og
næringen i affaldet. Til
sammenligning udnytter
man kun energien, hvis
man brænder madaffald
på et forbrændingsanlæg.
Og man udnytter kun
næringsstofferne, hvis man
behandler madaffald på et
kompostanlæg.
zPå biogasanlæg bliver
energien i affaldet til
biogas, og næringen bliver
til gødning til at sprede på
markerne. Biogassen kan
bruges til at lave elektricitet
og fjernvarme. Gødningen
kan erstatte kunstgødning.
zBiogasanlæg består af
rådnetanke, hvor bakterier
nedbryder det organiske
affald, så der udvindes
biogas. Hvis der er godt 50
grader varmt i tankene,
tager det 14-17 dage at
udvinde biogassen. Og
så er der tanke, hvor det
organiske affald opvarmes
til 70 grader i mindst en
time, så sygdomsbakterier
bliver slået ihjel. Det kaldes
at hygiejnisere affaldet.
zHygiejniseringen gør, at
man kan bruge affaldet
som gødning på markerne
uden risiko for at sprede
sygdomme til planter og dyr.
zFlere danske landbrug har
deres eget biogasanlæg,
der laver biogas af
gyllen fra dyrene på
gården. Gyllen fra disse
anlæg blandes ofte med
madaffald eller med affald
fra fødevareindustrien
for eksempel affald fra
slagterier, mejerier og
bryggerier, så der kan
udvindes mere biogas.
KilDe: AFFAlD.DK
Du kan ikke bede din hjerne om pludselig at skulle være kreativ eller innovativ, for du arbejder fortsat med den samme hjerne, som i hverdagen er vant til at skulle sende e-mails, udfylde excel-ark eller løse andre driftsopgaver i 99 procent af tiden. Jonathan løw, iværksætter, forfatter m.m. - side
ERHVER V+ TOR SDAG 9. JANUAR 2020 02 V E L KOM M E N Kommentar. Udgivelsesområde Sydjylland De grønne virksomheder Henrik Skov Anhøj hesk@erhvervplus.dk V ed det selskab, som jeg var en del af på årets sidste aften anno 2019, faldt snakken blandt andet på, at vi egentlig ikke synes, at det er
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 04 Økonom i Sydbank. Hvad forventer vi af 2020? makroanalytiker, Sydbank Kim BlindBæK 2019 var på mange måder et begivenhedsrigt år. På begge sider af Atlanten vendte centralbankerne rundt på en tallerken og droppede pengepolitiske stramninger. De begivenheder
Vi kommer gerne til jer - for at hører om jeres byggetanker, ideer og muligheder. Her vil I få en fornemmelse af hvem vi er, og hvordan vi arbejder. Det første møde er økonomisk uforpligtende. Husk vi har fast prisaftale Det koster intet at ringe 70 27 30 06 eller kig forbi vores hjemmeside www.ark
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 NYT FRA EU 06 Ru n d t i R e gion e n Update på Horizon Europe: Kamp om budgettet og nye forslag til partnerskaber BUdgET Artiklen er leveret af Det Syddanske EU-kontor SYddANMARK: Horizon Europe er godt på vej til at finde sin endelige form. Det store spørgsmå
rådgivning der skaber værdi på bundlinjen Vil du sikre din virksomheds økonomiske fundament gennem forsikringer og pension? Skal du eje eller lease din næste bil? Hvordan skatteoptimerer du ved omstrukturering? Få overblik over din virksomhedsøkonomi og privatøkonomi. Kontakt os, og lad os tage en
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 08 f or r e t n i ng su dv i k l i ng Vil du lykkes med innovation. drop de fancy workshops og begynd at træne din hjerne i stedet for iværksætter, forfatter m.m. Jonathan Løw N æsten alle virksomheder i dag er bevidste omkring vigtigheden af innovation og løb
TIL LEJE Industrivej 4, hal 1, 3, 4 og 6, 6580 Vamdrup Din SaMarbEjDSparTnEr hviS Du ønSkEr En profESSionEl fagManD Vi har værksted med stor kapacitet og fleksibilitet Fra 630 m2 til 5.220 m2 fordelt på 4 haller med produktionslokaler og lager, kontorer og mandskabsrum. Mulighed for leje af enke
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 10 de grøn n e v i r k s om h e de r Kølevirksomhed: - Vi vil være verdens bedste den aarhusianske virksomhed Advansor tager store skridt. Ambitionen er at producere verdens bedste og mest bæredygtige køleanlæg. målsætningen er at fordoble omsætningen fra en halv
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 de grøN N e v i r k s Om h e de r 11 Lokalt firma vil være globalt i kernen Advansor, der ligger i Aarhus og sælger CO2-neutral køleteknik, har fokus på både at være lokale og internationale. Når virksomheden træder ind på et nyt marked, forsøger den at have noge
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 12 de grøn n e v i r k s om h e de r Preben Lauridsen, til venstre, og Kjartan Poulsen forventer allerede i 2020 at have fået en god forretning ud af investeringen i biogasanlægget i Outrup. Foto: Carsten B. Grubach Fakta BiOgasanlæg Vestjyske landmænd står bag b
DIGITALISERET AVISARKIV LOKALE UGEAVISER DIT LOKALE DAGBLAD INSPIRERENDE MAGASINER Download vores app Gå i kiosken efter lokale nyheder ... Med appen Nyhedskiosken har du alle Jysk Fynske Mediers dagblade, ugeaviser og magasiner samlet ét sted. Læs dine favoritter, hvor som helst og når som hels
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 14 kon f e r e nc e NutriFair med flere udstillere Den specialiserede fagmesse har en fyldt standplan og et pakket konferenceprogram i 2020-udgaven. Messe FReDeRICIA: 15. og 16. januar bliver Messe C i Fredericia igen omdannet til husdyrproducentens mekka med alt
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 L e de L se 15 Kronik. Hvorfor skal ledere lade medarbejderne tale? lektor, InstItut for entreprenørskab og relatIonsledelse, sdu sønderborg Simon Fietze M edarbejdere står ofte i situationer, hvor de enten vælger at sige noget til ledelsen eller forholde sig
ERHVER V+ TOR SDAG 9. JANUAR 2020 16 F OK US PÅ H A DE R SL E V Haderslev Kommune 55.900 indbyggere I kommunen er hver anden indbygger i den erhvervsaktive alder. Samtidig er middellevetiden på 81,2 år i Haderslev Kommune blandt de højeste i Syddanmark. 3,7% Ledighedsprocent Andelen af ledige
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 f ok us på h a de r sl e v 17 Erhvervsdirektør Gert helenius frygter ikke, at debatten om støjproblemerne med de nye F35-fly i skrydstrup vil skade det lokale erhvervsliv. han tror tværtimod, at der er store udviklingsmuligheder og mange arbejdspladser i de nye fl
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 18 f ok us på h a de r sl e v Eliska importerer et stykke af sit hjemland Tjekkisk kvalitetsøl sælges på nettet fra et hus i haderslev. Import Carsten B. Grubach cbg@erhvervplus.dk HADErSLEV: Det var kærligheden, der førte hende til Danmark. Og det er kærlighede
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 f ok us på h a de r sl e v 19 Eliska hansen med sit tjekkiske øludvalg, som hun med tiden håber at kunne sælge så meget af, så hun kan gøre det til en levevej. Foto: Carsten B. Grubach Vognmand og Entreprenør - Nedbrydning og Anlæg Alkoholsvage frugtøl fra Litov
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 20 f ok us på h a de r sl e v Outletbutik i haderslev er kommet godt fra start ung franchisetager i spidsen for ny satsning af landsdækkende kæde. DetailhanDel Carsten B. Grubach cbg@erhvervplus.dk VOJenS: - Der er en lang kø ved kassen... - Jeg kommer nu. Luindo
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 F ok us på h a de r sl e v 21 Luindo Stopani må selv træde til ved kassen, når der er kø. Arkivfoto: Larz Grabau Den tidligere hvidevareforretning i vojens er i dag fyldt med tøj på næsten alle kvadratmeter. Foto: Carsten B. Gruback Tøjet i Dansk Outlet skal både
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 22 f ok us på h a de r sl e v Salg af stålreoler styres af et enmandskontor Global stålmontage har travlt og arbejder per anbefaling. Montage Carsten B. Grubach cbg@erhvervplus.dk HaDeRSLeV: På Ole Rømers Vej er tre montører i fuld sving med at opsætte stålreole
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 f ok us på h a de r sl e v 23 Johnny Lund ved de stålreoler, Global Stålmontage netop har sat op hos Eldorado. Foto: Carsten B. Grubach Erhverv og privat. Udfører alt inden for overfladebehandling Epoxy, Acryl, Diamantslibning, opretning af gulve. Certificeret web
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 24 V i de n Lov & ret. Maskering af kreditkøb som leasingaftaler advokatfuldmægtig samt advokat og partner, dla piper Søren Stenger og JenS Weinkouff HøJmark D et er i relation til leasingaftaler vigtigt at være opmærksom på, hvorvidt leasingaftalen er en reel
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 De bat 25 Klumme. SMVer er klar på at skabe den grønne omstilling klimavenligt, da det færdige produkt ofte har lang levetid. Vores medlemmer bruger gerne gode, klimarigtige og langtidsholdbare materialer, der kan genbruges og de vejleder gerne deres kunder om d
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 26 på be s ø g 10 år med tarteletter har lært Hanne og Lene alt om at drive god forretning Café Alrø har siden 2010 langet over 160.000 tarteletter over disken og er i dag en velkørende forretning. Men at nå dertil har været en stejl læringskurve for de to kvinder
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 på be s ø g 27 Parrets fem bedste råd til iværksættere inden for restaurationsbranchen Mange går med drømmen om at åbne eget sted, men hvordan gør man, hvis ikke ens spisested skal lukke lige så hurtigt, som åbningsskiltet er sat ud? Det kommer Hanne Ovesen og Len
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 28 På be s ø g Når affald bliver en gylden mulighed For det Kerteminde-baserede firma Peoples er skrald ikke bare skrald. Der er nemlig penge i skidtet, for nu hvor affaldssortering er det nye sort, er det blevet en god forretning for firmaet, der lever af at lave
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 på be s ø g 29 - Vi producerer i Danmark. Vi designer tingene, markedsfører og sælger dem her. Vi får dem produceret ved en underleverandør, og dem forsøger vi også at samle så tæt på producenten som muligt, så vi undgår al for meget transport, for det er jo de de
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 30 på be s ø g Nu kører det ikk så ringe endda Thyborøn Havn har hædret Royal Norden Seafood for ny fileterings fabrik, som skåner miljøet, har skabt job og håb om endnu mere vækst. FISKERI Thomas Maxe maxe@erhvervplus.dk THYBORØN: Thyborøn er hjemsted for en
ErhvEr v+ Tor sdag 9. januar 2020 på be s ø g 31 på havnen i Thyborøn Spørgsmålet er så, om der er rødspætter nok til at producere så mange fileter? Det har Royal Norden Seafood dog også taget højde for, idet de avancerede maskiner også kan filetere mere end fladfisk. De flade og de runde Mens T