ERHVERV+ FYN
TORSDAG 8. OKTOBER 2020
20 FOKUS PÅ MADSPILD
Fødevareminister: Mindre
Danmarks første nationale madspildsdag markeret af fødevareminister Mogens Jensen (S)
med løfter om mindre madspild fra virksomheder og brancheorganisationer indenfor
fødevaresektoren. Men det er ikke nok at vise gode intentioner, når kameraerne ruller. De
skal også være der, når madspild ikke længere er på dagsordenen, mener Selina Juul fra
Stop Spild af Mad, som ønsker en national madspildsfond efter engelsk forbillede.
Laura Uldahl Aggernæs
lauag@erhvervplus.dk
DANMARK: For første gang i historien har Danmark fejret
sin første officielle madspildsdag.
Den faldt i år tirsdag 29.
september samtidig med
FNs internationale madspildsdag, International Day
of Awareness of Food Loss
and Waste, hvor verdens lande opfordres til at sætte fokus på forebyggelse og reduktion af det enorme madspild og fødevaretab, der
sker på global basis.
Programmet var derfor
tæt pakket for fødevareminister Mogens Jensen (S), der
alligevel fandt tid til et interview med Erhverv+, alt
imens han sad i ministerbilen på vej fra Meyers Madhus, hvor dele af fødevarebranchen havde været samlet til markering af dagen, og
videre til Det Gamle Madhus på Vesterbro, hvor der
blev kokkereret for udsatte
borgere i bydelen.
For netop madspild står
højt på regeringens dagsorden af flere årsager, forklarer
fødevareministeren, der foruden miljøbelastningen ved
at fremstille mad, som ender
i skraldespanden, også nævner klimaet som en god årsag til at reducere madspildet.
Og af samme grund er han
meget tilfreds med, at flere
virksomheder og brancheorganisationer indenfor fødevarebranchen på madspildsdagen skrev under på, at de
tilslutter sig den frivillige aftale Danmark Mo d Madspild, der forpligtiger dem til
at reducere deres madspild
med 50 procent inden 2030.
En uforpligtende aftale
- Jeg er overvældet over,
hvor mange og hvor store
virksomheder, der allerede
er gået med i partnerskabet
og frivilligt har skrevet under på at ville indfri denne
her målsætning, og det tror
jeg på holder. Så nu skal vi
bare have flere med, siger
Mogens Jensen, der opfordrer alle virksomheder indenfor fødevarebranchen til
at træde ind i det frivillige
partnerskab.
Også hos madspilds-tænketanken One/third, der
blev nedsat af Miljø- og Fødevareministeriet i foråret
2019 og som står bag aftalen
Danmark Mod Madspild,
glæder man sig over den store opbakning.
- Det er meget glædeligt
og alt i alt et rigtig stærkt
budskab fra fødevarebranchen, siger Flemming Besenbacher, formand for tænketanken, der til daglig er bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.
Et udsagn, som Selina
Juul, stifter af Danmarks
største frivillige forbrugerbevægelse mod madspild Stop
Spild af Mad, til dels er enig
i.
- Det er jo rigtigt godt med
de målsætninger, siger hun.
- Men det, jeg hæfter mig
ved, er selvfølgelig, at det er
frivilligt. For selvom vi i Danmark har en god tradition
for det frivillige, og derfor ikke skal lovgive, som man gør
i eksempelvis Frankrig, er
det er samtidig med til, at
det måske bliver lidt mere
uforpligtigende.
Et skifte i fokus
Gennem Stop Spild af Mad
har Selina Juul siden 2008
sat fokus på madspild i den
brede offentlighed. Et arbejde som hun flere gange er
blevet anerkendt for, og som
hun også oplever har sat sit
præg på dagsordenen i både
medier og folketing. Men
hun bekymrer sig for, hvad
der vil ske, den dag interessen for madspild daler igen.
- I de sidste 12 år har madspild virkelig været på dagsordenen. Det er nærmest
blevet trendy at tale om
madspild, og hvis du kigger
på erhvervslivet, så er det jo
også kommet et konkurrenceparameter blandt supermarkederne og fødevareproducenter på området, fordi
det er blevet noget, som
kunderne efterspørger, siger
hun.
- Men på et tidspunkt
frygter jeg lidt, at det her fokus på madspild både i medierne og blandt befolkningen, går tabt. Og så er
spørgsmålet, om der stadigvæk vil være nogle virksomheder tilbage, der går forrest
og engagerer sig i kampen
mod madspild, også selvom
det ikke længere giver så
meget medieomtale, at virksomheden kan komme i TVavisen eller på forsiden af
FAKTA
HVAD ER DANMARK MOD MADSPILD?
Danmark mod Madspild er en frivillig aftale med mål om at
halvere madaffald, inklusive madspild og/eller fødevaretab i den
danske fødevarebranche inden 2030.
Initiativet har sit afsæt i FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling, SDG 12.3, hvor det globale madaffald pr. indbygger skal
halveres inden 2030, og fødevaretabet reduceres.
Ved at skrive under på aftalerne forpligtiger virksomhederne
sig til at måle og offentliggøre fremskridtet i forhold til madspild
en gang om året.
Aftalen Danmark Mod Madspild drives af Tænketank om
Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - OneThird, som støttes af regeringen.
Underskrivere af aftalen er blandt andre: Hørkram Foodservice, Salling Group, nemlig.com, Meyers Madhus, Alfred Pedersen &
Søn, Carlsberg, Carletti, Stryhns, Peter Larsen Kaffe, Nestlé Danmark, Jespers Torvekøkken, Kohberg Bakery Group, Orkla, Arla,
Naturmælk, McDonalds, Dagrofa, Månsson, Aldi, Coop, Danish
Crown, Aarstiderne, Randers Hospital, Appetize+, Region Hovedstaden, Rema1000 samt brancheorganisationerne DI, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, Region Hovedstaden, Danmarks
Restauranter & Caféer samt Horesta, der alle har skrevet under
på, at de tilslutter sig aftalens fælles målsætninger.
DANMARKMODMADSPILD.DK OG MVFM.DK
FAKTA
MADSPILD OG KLIMA
I Danmark spildes der omkring 700.000 tons fødevarer årligt,
der kunne have været spist.
Spild af fødevarer i danske husholdninger udgør cirka en
tredjedel af madspildet, mens de sidste to tredjedele udgøres af
madspild fra blandt andet detailhandlen, hoteller, restaurationer, storkøkkener, institutioner, primærproduktion og fødevareindustri.
Madspildet svarer ifølge Miljø- og Fødevareministeriet til 3,8
procent af Danmarks samlede CO2-udledning.
MFVM.DK
JydskeVestkysten på baggrund af det, tilføjer Selina
Juul, der blandt andet i forbindelse med den nuværende corona-pandemi har oplevet en dalende interesse
for feltet i befolkningen.
- Vi kan mærke en tendens til, at folk lige nu ikke
har så meget overskud til at
høre om klima, madspild og
bæredygtighed, fordi de er
pressede, stressede og bange
for corona. De er bange for
at blive syge, og de er også
bange for at miste deres job,
fordi vi kigger jo desværre
ind i en gigantisk finanskrise, og der er jo allerede folk,
der bliver fyret fra restaurationsbranchen og oplevelsesindustrien på grund af
corona og lockdowns, siger
Selina Juul og tilføjer:
- Og fortsætter det, så kan
vi jo risikere, at vi om et år
har en befolkning, der ikke
går op i madspild.
Lidt sund konkurrence
Men flere forpligtigelser eller ligefrem lovgivning på
området bliver der ikke tale
om lige med det første, understreger Mogens Jensen.
- Som vi også har sagt forud for, at vi dannede regering i Socialdemokratiet, så
vil vores udgangspunkt være, at vi helst ser det her ske
ad frivillighedens vej. Og det
har der også vist sig stor vilje
til fra branchens side, som vi
kvitterer for nu, siger fødevareministeren.
- Men når vi ikke målet, og
kan vi se, at der ikke sker noget, eller at der sker for lidt
ude i branchen, så må vi
selvfølgelig overveje, om der
skal en eller anden form for
regulering til. Men det er bare ikke mit udgangspunkt,
tilføjer Mogens Jensen, der
oplever, at fødevarebranchen i sig selv har motivationen til at gøre, hvad der skal
til.
- I alle dele af fødevarekæden, hvor der er spild, er det
jo dårlig økonomi for virksomhederne. Så de har jo en
rigtig god motivation til at
være med her. Og samtidig
har de fleste virksomheder
via deres brancheorganisationer skrevet under på, at
de vil være med til at reducere vores CO2-udslip med 70
procent, og det bidrager en
reduktion af madspildet jo
også til. Så der er rigtigt
mange gode incitamenter
for virksomheder til at gå
ind i det her og gøre det helhjertet. Og det tror jeg på, at
de gør, understreger han.
Men den mulighed for selv
at handle har de vel altid
haft?
- Det er rigtigt. Men nu går
de ind i et forpligtigende
fællesskab, som jo på en eller anden måde måske også
godt kan udvikle sig til en
lidt sund konkurrence om,
hvem der kommer først i
mål. Og det er også noget af
det, som jeg håber, at det
her måske kan bidrage til.
Men det er klart, at vi løbende vil følge med i, om vi når
målsætningen, og er der behov for andre initiativer for,
at vi kommer i mål, så kigger
vi på det, understreger fødevareministeren.
Frivillige løfter læsset
For Selina Juul er lovgivning
da heller ikke nødvendigvis
vejen. Tværtimod fremhæver hun som et eksempel på,
hvor galt det kan gå, hvis
man lovgiver, Frankrig, hvor
supermarkeder risikerer bøder og i værste fald fængselsstraf, hvis de ikke donerer
ForbiNder og iNspirerer meNNe sker til at haNdle Rundspørge: Ingen eller en anderledes julefrokost i år Side 1213 Torsdag 8. oktober 2020 Fødevareminister: Danmark skal ikke lovgive sig til et mindre madspild FYN Side 2021 Foto: AFP/Ritzau Scanpix STYRET UNDERBORING Dimension: 32 mm - 800 mm, L
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 VELKOMMEN 2 Kommentar. Udgivelsesområde Fyn Hva' gør vi nu, lille du? CC Vi har spurgt 12 store virksomheder i det fynske og jyske erhvervslandskab, og konklusionen er, at halvdelen helt har aflyst årets store firmafest. Henrik Skov Anhøj hesk@erhvervplus
så g o Her er vi igang ... SDU Stordyrsstald Renovering af Ringe Kost- og Realskole H.C. Andersens Hus Renovering af Graabrødrehus Læs mere på guldfeldt.dk S. GULDFELDT NIELSEN A/S Sivmosevænget 4 5260 Odense S Tlf. 6612 1834 guldfeldt.dk
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 4 RUNDT I REGIONEN CC Hvis jeg derfor skal svare på, om hjemmearbejdspladser er det nye sort, er svaret nej - det er det ikke! Det er langt fra løsningen i alle tilfælde, men jeg er overbevist om, at det vil være en god løsning i mange tilfælde, om det så ska
Luksus Julebuffet incl. lokaleleje og betjening 398,Min. 25 kuverter Gældende fra den 20. november - 19. december 2020 Luksus julebuffet: Marinerede sild med karrysalat Stegte sild i løgconfit af rødløg og blommeeddike Halve æg pyntet med hjemmerørt mayo, grønlandske rejer og lakserogn Pankopan
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 6 ENTREPRENEUR OF THE YEAR Kina-rejserne er disruptet af corona Efter det bedste år nogensinde forsvandt forretningsgrundlaget fra den ene dag til den anden under China Experience i Nyborg. Men virksomheden er ikke slået ud af modgangen. Tværtimod. Henrik Sko
SE ÅRETS FLOTTESTE GAVER PÅ GAVEFABRIKKEN.DK MERE AT GIVE TIL HINANDEN Ved jule id samles vi om traditionerne og de nære værdier. D bag de aver, vi hvert år giver til vores medarbejdere. Hos Ga mener v , at gaverne må og skal være mere værd end prisen i r grundst Vi ønsker derfor at lade værdien
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 8 UDDANNELSE Ny salgslederuddannelse skal gøre en milliard-forskel FAKTA Syv dyder skal øge mersalget i danske virksomheder. DE SYV SALGSDYDER Forskningsprojektet Morgendagens salg - på sporet af vækst førte frem til en formulering af syv salgsdyder, som vil
TI L LE JE MODELFOTO NØRREHUS COMPANY PARK ODENSE ATTRAKTIVE ERHVERVSLEJEMÅL I ODENSE C Mulighed for nyindrettede og skræddersyede lejemål 400 parkeringspladser Erhvervslejemål fra 530-2.700 m2 A-beliggenhed Lejemål fra kr. 695,- pr. m2. p.a. Tæt på Banegården, Havnebadet og Gågaderne Fl
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 10 RUNDT I REGIONEN Corona viser vej til fleksible arbejdsliv FAKTA Kvinder efterspørger arbejdspladser, hvor de i højere grad selv kan tilrettelægge hverdagen, lyder det fra netværkog rådgivningsvirksomheden Ladies First. Og firmaerne bør udnytte fordelene i
VELKOMMEN TIL EN SÆRLIG TID PÅ ÅRET KONGE JUL Min. 20 couverter Velkomst 3-retters julemenu eller buffet Husets vine samt øl og vand ad libitum Kaffe, te og hjemmelavet juleknas Fri bar med øl, vand og vin Kr. 1.095,- pr. person Overnatning i enkelt- eller dobbeltværelse Kr. 900,- pr. person GOURM
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 12 JULEFROKOST & FIRMAGAVER Sådan tackler virksomheder årets julefrokost Erhverv+ har spurgt 12 større virksomheder på Fyn og i Jylland om, hvad de gør med julefrokosten i 2020. Der er i de fleste tilfælde tale om selskaber med flere afdelinger rundt i landet.
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 JULEFROKOST & FIRMAGAVER 13 En rundspørge til 12 virksomheder med hovedsæde i Jylland eller på Fyn foretaget af Erhverv+ viser en fiftyfifty fordeling på spørgsmålet, om medarbejderne får mulighed for at holde julefrokost eller ej. Seks selskaber har helt aflyst
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 14 JULEFROKOST & FIRMAGAVER Store firmajulegaver hitter Mens flere firmaer har set sig nødsaget til at udskyde eller aflyse årets julefrokost, går tendensen den anden vej, når det kommer til firmajulegaver. Sådan lyder det fra GaveFabrikken, en af landets størs
SE VORES STORE UDVALG ingen ordre er for stor ingen er for lille! Julefrokost Munkebo Kro Byder på Julefrokost i nye klæder. Oplev 10 små delikate retter i 4 serveringer Serveres onsdag til lørdag fra den 18. november til den 19. december 2020 Pr. person kr. 33500 min. 2 personer HUSK BORDRES
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 16 JULEFROKOST & FIRMAGAVER Årets firmajulegaver Her er seks bud på, hvad der kan hitte som firmaets julegave til medarbejderne i år. 3: Forklædet fra Timm Vladimir Kitchen. 1: Bogen Kroppen taler. 2: Tørklæde fra Elvang. Christine Landry Brandt 1 chlbr@j
Årets Julefrokost SERVERES VED BORDET 20. - 21. - 27. - 28. NOVEMBER 2020 4. - 5. - 11. - 12. - 18. DECEMBER 2020 KOLDT ri . N r ARME E RE T . Ribben øde svær, d d Pris pr. kuvert inkl. 1 times bowling - ekskl. skoleje Lun n leverpo os ej m. champignon Tarteletter m. hø øns i aspa arges øg m.
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 18 JULEFROKOST & FIRMAGAVER Drømmen om en sikker julefrokost 1. - 12. december 2020 DET BLIVER JUL I ÅR HELT SIKKERT! Udlev din drøm om en sikker julefrokost med dem du holder af. Vi skaber rammerne om en hyggelig sammenkomst og byder dig velkommen til dit ege
20% e Spar hel af ved valg sninger! pakkelø Julefrokoster op til 250 personer Årets JULEFROKOST Attraktive pakkeløsninger incl. drikkevarepakker 8 retter 10 retter 12 retter 299,- pr. person 369,- pr. person 425,- pr. person Vælg mellem 5 smukke lokationer! Ring til os og få et uforpligtend
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 20 FOKUS PÅ MADSPILD Fødevareminister: Mindre Danmarks første nationale madspildsdag markeret af fødevareminister Mogens Jensen (S) med løfter om mindre madspild fra virksomheder og brancheorganisationer indenfor fødevaresektoren. Men det er ikke nok at vise go
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 FOKUS PÅ MADSPILD 21 madspild skal ske frivilligt Sammen med prinsesse Marie var fødevareminister Mogens Jensen (S) blandt andet med til at indvie en ny Wefood-butik i Tingbjerg på Danmarks første nationale Madspildsdag. Wefood mindsker madspild ved at sælge va
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 22 ØKONOMI Pension. SEW-EURODRIVE-Driving the world MOVI-C Et godt råd til SMVer I gør de ansatte og jer selv en bjørnetjeneste, hvis I fravælger firmapension Med MOVI-C platformen tilbyder SEW et komplet automationskoncept. Samlet giver MOVI-C platformen
ERHVERV+ FYN TORSDAG 8. OKTOBER 2020 ØKONOMI/NAVNE 23 Per Vestergaard Pedersen Revisorklummen. Regnskabsmæssig behandling af alternative investeringer Søren Nielsen Anders Schweitz Jensen, statsautoriseret revisor, BDO NYT JOB: Søren Nielsen er ansat som projektleder hos Dansk Stålmontage A/S
Topkritisk. Vi er her for at hjælpe.