VIN
bliver til i marken
F
rederiksdal Gods ligger smukt på
Lollands vestkyst med udsigt ud
over Langelandsbæltet. Bygningerne summer af liv, men hvor
det før var liv af malkende køer, er det nu
i stedet maskineri til vinproduktion og
summen af mennesker, hvor nogle har
gang i deres daglige arbejdsrutiner, mens
andre er på et kort besøg for at smage og
købe den populære kirsebærvin.
Midt i det hele står Harald Krabbe.
Godsejer og vinproducent, der tilbage i
2000, da han overtog Frederiksdal Gods,
byggede ny kostald og troede, at han
skulle udvide den eksisterende malkekobesætning, men i stedet nu har vineri i
bygningerne.
At han tilfældigt skulle møde journalist Morten Brink Iwersen og kok Jan
Friis-Mikkelsen i 2006, og at Morten Brink
Iwersen som frugtentusiast skulle finde
sympati for den allerede eksisterende
kirsebærplantage, som Harald Krabbes
far Jon Krabbe havde ladet etablere længe
før, end der var nogen, der tænkte på kirsebærvin, er et rent held af sammentræf.
- Vi fik en fælles ide. Havde god kemi
og kom derfor ret hurtigt i gang, fortæller
Harald Krabbe.
- Da vi fik ideen, havde jeg en havemand, der gik og puslede lidt med at lave
vin. Vi fik lov at låne hans vineri og lavede
3.000 liter vin.
De efterfølgende par år var trioen
sammen stort set hver weekend, hvor de
enten lavede vin eller udviklede på ideen.
Og i 2008 tog de på tur, hvor de drak sig
vej op gennem Europa.
- Det var min vin-dannelsesrejse, smiler
Harald Krabbe og mindes turen som
inspirerende.
Behov for markedsføring
- Jeg plejer at sige, at god vin bliver til i
marken. Men når det så er sagt, så ligger
der et stort arbejde med at markedsføre
produktet.
- Vi skal være de rigtige steder. Vi skal
have folk til at smage og der har vi mødt
en barriere fra tidligere tiders kirsebærprodukter, som vi dog heldigvis er ved at
have nedbrudt.
- Det vi laver er unikt, og det kan man
smage, hvis man giver sig selv lov, siger
Harald Krabbe.
- Men vi skal være dygtige til at markedsføre os de steder, hvor vi kommer
mest igennem, og vi skal fortælle de gode
historier. Folk skal inspireres og ikke kun
smage, men også føle vores kirsebærvin.
De får hele historien.
- Og når alt det så er sagt, så skal vi selvfølgelig lave en vin, der er af høj kvalitet
og som giver en unik smagsoplevelse. Gør
den ikke det, så kan al vores rigtige markedsføring de helt korrekte steder være
lige gyldig, understreger han.
Fyrer sig selv
I dag er der syv ansatte inden for vinde-
len og Harald Krabbes vigtigste funktion
er, ifølge ham selv, hele tiden at være til
overs.
- Til at begynde med, var det mig, der
høstede bærrene. Da der blev lidt overskud, fik jeg en mand til det arbejde. Så
var det mig, der arbejdede i vineriet. Også
her blev jeg afløst. Og det er hele tiden
min plan, at jeg skal erstattes af en, der er
bedre til at varetage opgaven, end jeg er.
- Den største udfordring i vinproduktionen er at finde de bedste medarbejdere.
At ansætte de rigtige folk til de rigtige
opgaver. Det er det, der bestemmer, om
du har succes eller ej, lyder det fra godsejeren, der mener at være lykkedes på det
punkt.
- Vi har haft den samme vinmager siden
2010. Vi henter ham herop fra Tyskland
og så hjælper han os i gang og retter til.
Det er uvurderlig hjælp, siger Harald
Krabbe.
Dyrker diversiteten
Harald Krabbe har hele sit liv vidst, at
han skulle være landmand og overtage
Frederiksdal Gods.
- Men jeg har også vidst, at jeg ikke
skulle være traditionel landmand forstået
på den måde, at både jeg og min far har
haft lysten og trangen til at afprøve nyt.
At finde nicher andre ikke har berørt.
- Med kirsebærrene og specielt med
vinen, er jeg på egne veje. Her skal hele
tiden afprøves og udvikles, og det er
spændende. Der er ingen i verden, der før
har lavet det, vi gør. Det giver det lige en
ekstra dimension, lyder det fra vinavleren.
Harald Krabbe har dog intet ønske om
at udvide produktionen fra de 40 hektar,
den er i dag.
- Nej, jeg er meget bevidst om, at vi skal
dyrke diversiteten. Så fylder vi bare det
hele op med kirsebærtræer, så går den
naturopfattelse fløjten.
- Vi skal passe på den jord, vi har. Vi skal
væk fra monokulturen. Jo flere forskellige
afgrøder vi dyrker på vores jorde, desto
flere forskellige dyrearter får vi og så går
det den rigtige vej, mener Harald Krabbe.
Frederiksdal Gods forsøger i år at omlægge dele af produktionen til økologisk.
- Jeg kan godt lide tanken og vi ved, at
det er det, forbrugerne vil have. Så jeg
håber, det kan lykkes. Vi gør i hvert fald
forsøget, siger han og forklarer, at de er
begyndt med den første mark på fire hektar, der ligger så tilpas for sig selv, at det
kan lade sig gøre at skille det ad.
AF HENRIETTE LEMVIG
7
Allan Olsen - musiker med kant Side 6-10 TIRSDAG DEN 12. SEPTEMBER 2017 - NR.10 - UGE 37 - 8. ÅRGANG - WWW.FRILANDSLIV.DK
DANMARKS STØRS ATV-BUTIK... TILLÆG FOR LANG MODEL N INKL. RYG-pLeÆ rsoner Godkendt til 2 2.400,- + moms T ODKEND G 0 4 O P M E T T3A CFMOTO C FORCE 520 EFI EPS 4x4 Med servostyring, el-spil, IRS, trailertræk & stik, USB-stik, 12V udtag, armerede bremseslanger, skivebremser, Bosch ECU, Canadisk
STE Nyhed 2017DT ODKEN T3A TEMPO 40 G ATV Traktor også til private... T D N E K D O G 0 4 O P T3A TEM TILLÆG FOR LANG MODEL INKL. RYGLÆN 2.400,- + moms CFMOTO C FORCE 450 EFI (EPS) 4x4 Med (servostyring som tilvalg), el-spil, IRS, trailertræk & stik, USB-stik, 12V udtag, armerede bremseslan
Sommeren er forbi nu - den nærmest fløj af sted... M ed et knips kom vi ind i september og sommermånederne er ifølge kalenderen forbi. I skrivende stund nydes de sidste spæde sommerstråler og jeg mindes nogle dejlige besøg med blandt andet agerhøns og bjergsalamandere i fokus. Ligeledes har jeg v
Gartnernes Forsikring GARTNERNES FORSIKRING GS CVR-nr. 53370918 ..........................................................................................................................................................................................................................................
Børn skal vokse op hvor der er ro 6
ALLAN OLSEN - MENINGSFYLDT SANGER, KUNSTNER OG SPROGPOET. EN TYPE FOR SIG, DER IKKE ER SÅDAN LIGE AT GREJE OG SÆTTE I BÅS. FRILANDSLIV GJORDE FORSØGET EN SOMMERDAG VED ENGSØEN I AARHUS OG BLEV KLOGERE BÅDE PÅ ALLAN OLSEN, MEN I SÆRDELESHED OGSÅ PÅ MANGE AF LIVETS ANDRE ASPEKTER. J eg tror, jeg har
...skal vokse op... på nettet og i øvrigt er kommet ti år længere frem, hvor alle køber alt på nettet, så vil myten om Udkantsdanmark være væk. Så vil folk ikke længere flytte sammen i byerne, indskyder han, og finder tilbage til emnet om sprog og forskelle mellem os mennesker. - Vi skal kun 30-40
9
POP-PRISER OG HÆDER: DISKOGRAFI 2005: Grammy-award for Gæst, samt P4 Prisen. 2002: Søren Prisen 2001: Grammy-award for Onomatopoietikon 2000: Skagen Festivals Hæderspris, samt Bjørn Afzelius Prisen 1999: Grammy-award for Sange for Rygere 1997: Grammy-award for Jern, samt DJBFAs
D F 11
Landbohøjskolens Have imponerer med 6000 planter L andbohøjskolens Have blev grundlagt i 1858 samtidig med, at Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole blev bygget. Haven blev anlagt i romantisk stil med mange elementer fra landskabshaverne. Haven indeholder mange af de have- og parkrum, der h
ANNONCE F2120 Luft/vand varmepumpe Stor effektivitet selv ved lave udetemperaturer En luft/vand varmepumpe er både et billigt og miljørigtigt alternativ til dit nuværende oliefyr. Du opvarmer både din bolig og dit brugsvand med den varmeenergi, der allerede er i luften hele året. Endda selvom det
ER DET TID TIL AT SKIFTE OLIEFYRET? - Vi hjælper dig med en billigere varmeregning
Jagtinteresse førte til opdræt af agerhøns INTERESSEN FOR AGERHØNS - FRA ÆG TIL FULDVOKSEN FUGL - ER TYDELIG HOS ALEX NISSEN, DER DRIVER VESTFYNS AGERHØNSOPDRÆT. OG HAN SER GERNE, AT FORHOLDENE STADIG ER OPTIMALE FOR FUGLENE OGSÅ EFTER DE HAR FORLADT HANS VOLIERER. L idt uden for Assens på Vestfyn
15.000 agerhøns opdrættes årligt på Vestfyn Agerhønsopdræt. Alex Nissen hvor et par æglæggere får 15 kyllinger med, forklarer Alex Nissen. Ganske lidt kan ændre forholdene Efter udsætning ligger det Alex Nissen en del på sinde, at forholdene for agerhønsene og andet vildt er optimale. - Jeg slår
...opdræt af agerhøns.. Den perfekte situation er en faunastribe ind mod eksisterende beplantning og så en barjordsstribe mellem den og afgrøder i marken. Jeg slår gerne et slag for, at man laver små tiltag rundt omkring i markerne, så forholdene bedres for blandt andet lærken, viben, haren og selv
VINTERKLAR Bioheat 25 BioHeat 25 sikrer en effektiv, miljørigtig og økonomisk forbrænding af biobrændsel. Ydelse 5-19 kW, 140 l. lagermagasin, automatisk tænding, selvrensende røgrør. HUSK at der kan søges energitilskud ved køb af nyt biobrændselsanlæg Vejl. udsalgspris 44.999,- Pris 27.999,e
Bjergsalamanderen til glæde for krop og sjæl I SKOVENE OMKRING AABENRAA LEVER BJERGSALAMANDEREN. DENS UDBREDELSE ER I FREMGANG OG HAR VÆRET DET LIGE SIDEN KIRSTEN OG UFFE MIKKELSEN GIK IND I KAMPEN FOR AT REDDE DEN. A gnete Bisgaard navnet ryger i flæng over bordet, da FrilandsLiv, i en skovkant
FAKTA OM BJERGSALAMANDEREN Udseende Totallængden ligger på 7-12 cm, men overskrider sjældent 10 cm Halen er kortere end hoved + krop. Hunnen er større end hannen. Huden er glat i vandfasen, mens den er fløjlsagtig til ru i landfasen. Hannen har en gråbrun ryg med blå anstrøg, til tider med kra
FAKTA OM BJERGSALAMANDEREN ...for krop og sjæl... Levesteder Bjergsalamander er nært knyttet til løvskov, til tider også blandingsskov. Dens ynglevandhuller ligger enten i skov, skovbryn eller indtil 100 meter fra skov. Normalt udgøres vandbiotopen af vandhuller, i sjældne tilfælde mellemstore s
NEW ZEALAND TAG MED FRILANDSLIV PÅ DENNE SÆRLIGE REJSE TIL NEW ZEALAND MED NATUR OG LANDBRUGSBESØG Både Nord- & Sydøen samt Sydney i Australien Rejse i 2017 3. - 27. november Rejse i 2018 17. januar - 9. februar Kr. Kr. 50.975,nce Sidste cha u! gn tilmeldin 51.975,- Tag på dit livs rundrejs
Regn poncho Brug den som beskyttelse mod regnen eller som sejl, vindslag eller som overslag til soveposen, når der overnattes under åben himmel. Fra Fjällräven til 899 kr HUDSULT Seneste anmelderroste album fra Allan Olsen. Sixpence Maddy Til efterårets jagter. Set hos Korsholm til 500 kr Tæppe
Boganmeldelser: Kogebog for enhver smag M ikkel Laursen, køkkenchef på Restaurant MellemRum og i fjor hædret med prisen som Årets Kok i Danmark, har i samarbejde med et hold gode kokkevenner gjort en særlig kogebog med titlen Gryder, pander og gode venner, der bogstavelig forstand præsenterer mad
Leverandørliste KÆRBYGÅRD PLANKEBORDE Kærbygårdevej 1-3 5220 Odense SØ www.kaerbygaardplankeborde.dk Tlf. 31714541 ISUZU DANMARK A/S Hauløkkevej 4 7000 Fredericia www.isuzu.nu Tlf. 36982556 MOLS REJSER APS Grangaard Alle 28 7300 Jelling www.molsrejser.dk Tlf. 75871212 LAVTOX.DK Mandal Alle 9A
Vildt ragout Ingredienser: Tilberedning: 4 -8 personer 1,5 kg vildtsmåkød 5 zitauer løg 5 skalotteløg 3 fed hvidløg 2 store gulerødder 1 pastinak 14 knoldselleri 2 porter øl 200 g svampe 200 g smør 12 porrer 1 l fløde 1 kvast timian 0,5 dl sherryeddike 1 dl rapsolie Enebær Salt og peber Brun køde
ANNONCE Naturlige indholdsstoffer afhjælper ledproblemer Forskningen i planter, der har en positiv indvirken på leddenes smidighed og bevægelighed, er baggrunden for udviklingen af Movizin Complex. Produktet indeholder tre aktive planteekstrakter, der hver især understøtter leddenes funktion. En un
TIRSDAG DEN 12. SEPTEMBER 2017 - UGE 37 DANSK VIN
Drømmer om et samfund af vinbønder FØRSTE STOK BLEV SAT I 2007 OG I DAG 10 ÅR SENERE ER VINGÅRDEN ØRNBERG VIN BLANDT ANDET PRÆMIERET FOR DANMARKS BEDSTE MOUSSERENDE VIN. S olen står flot over markerne og Holger, der er ansat på Ørnberg Vin, viser stolt en lille flok interesserede gæster rundt bl
Niels Esbjerg Jensen driver sammen med vennen Anders Ørnberg, Ørnberg Vin. Frem til 2009 plantede de to venner 3.500 vinstokke. I 2012 øgede de antallet med yderligere en hektar og det samme skete i 2015. I dag har de i alt vinstokke på 3,3 hektar. - Vi har 6.500 vinstokke i dag og laver i omegnen
...samfund af vinbønder... Holger, der er ansat på Ørnberg Vin er mindst lige så stolt af de senere års resultater som ejerne. Og de gør det ganske godt de to venner fra Sjællands Odde. Flere priser og gode anmeldelser har fundet vej til deres vingård, ligesom blandt andet Dragsholm Slot, der i 201
Dansk vin er en succes PÅ BEST WESTERN PLUS HOTEL SVENDBORG ER ET AF SUCCESKRITERIERNE, AT GÆSTERNE TAGER HJEM MED EN GOD OPLEVELSE I KUFFERTEN. LOKALT PRODUCERET DANSK VIN ER ET AF MIDLERNE. J an Milton, restaurantchef og sommelier på Hotel Svendborg i det sydfynske er hurtig til at svare, da han
GOD PÅ FREDERIKSDAL GODS DYRKER DE SELV DE KIRSEBÆR, DER SENERE BLIVER TIL DEN EFTERSPURGTE KIRSEBÆRVIN, DER OGSÅ ER PRODUCERET PÅ STEDET. Den største udfordring i vinproduktionen er at finde de bedste medarbejdere. At ansætte de rigtige folk til de rigtige opgaver. Det er det, der bestemmer, om du
VIN bliver til i marken F rederiksdal Gods ligger smukt på Lollands vestkyst med udsigt ud over Langelandsbæltet. Bygningerne summer af liv, men hvor det før var liv af malkende køer, er det nu i stedet maskineri til vinproduktion og summen af mennesker, hvor nogle har gang i deres daglige arbejds
Høsten er i gang Det tager cirka ti dage at få bærrene i hus. Harald Krabbes forventninger til årets høst er ikke for gode. - Vi havde frost i foråret, hvilket gjorde, at blomstringen blev udsat i forhold til det optimale. Da træerne så blomstrede, fik vi en del regn og det er ikke godt. Så vi forve
Vi dyrker noget naboen ikke gør I EN PARCELHUSHAVE I UDKANTEN AF ODDER DYRKER ELSE ANDERSEN OG FREDE THOMSEN EN VIN, DER ER SÅ GOD, AT DEN KAN BLANDE SIG MED DE BEDSTE I DANMARK. D a Frede Thomsen og Else Andersen tilbage i 1989 valgte at flytte fra henholdsvis Hadsten og Vendsyssel og syd på til
...noget naboen ikke gør... - Vi vil prøve noget nyt. Vi vil forsøge noget. Det er jo også det, der ligger i at have en hobby. Frede Thomsen Senere blev også spireahækken hevet op og erstattet af 25 vinstokke. - Det var i 1993, fortæller Frede Thomsen, der dengang udelukkende var interesseret i at
Søg råd og vejledning F rede Thomsen råder alle, der ønsker at gå i gang med deres egen vinproduktion, til at søge den erfaring der allerede er opnået blandt de eksisterende vinavlere. - Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken en gang til. Det har vi allerede gjort. Så det er bare at h
Hvordan kommer man i gang? FORENINGEN DANSK VIN HENVENDER SIG TIL ALLE MED INTERESSE FOR DANSK VINAVL. MEDLEMMERNE TÆLLER BÅDE ERHVERVSAVLERE, HOBBYAVLERE OG FOLK DER BLOT HAR INTERESSEN, MEN IKKE SELV ER AVLERE. I Danmark findes der mere end 1.000 hobbyvinavlere. Det er enkelt personer, vinlaug e