Kan de kalke i Tønder?

Bolig: Tidligere blev alle huse kalket når foråret havde meldt sin ankomst.

Tønder: Den nationale Kalk-dag er den 17. maj. Virksomheden Kalk og bevaringsforeninger landet over har sat denne dato, for at få husejere til at svinge kalkkosten lidt oftere. Men der langt mellem kalkkostene, også her i Tønder Kommune.

At kalke er et gammelt nordisk håndværk, der er ved at gå i glemmebogen. I 1960'eren da de moderne byggemidler kom, gled kalkningen lige så stille ud af byggerierne. Desværre, for kalken er godt for indeklimaet. Læsket kalk er kapillær- åben. Muren kan ånde, og fugten kan passere igennem kalken.

Ikke mindst det æstetiske udtryk ved kalk, gør den er velegnet til bevaring af gamle huse.

Kalker man på den rette måde og i de rette forhold,, så kan en kalkning holde op til 12 år. I forbindelse med "Vi-kalker"- kampagnen, stiller Kalk i samarbejde med bevaringsforeningerne kalkmælk og kalkvand til rådighed.

For at komme i betragtning, skal man tilmelde sig på: www.vikalker.dk

50 huse fordelt i hele landet har mulighed for at få gratis kalk.

Det ideelle kalk-vejr

Jo langsommere kalken hærder, jo mere holdbar bliver den. Det er derfor bedst at kalke, når der er høj luftfugtighed, og når temperaturen ikke er for høj. Det ideelle kalkvejr er i forårs- eller efterårsperioden: En gråvejrsdag med en temperatur mellem 5 - 20 grader. Det er også muligt at kalke på en solrig sommerdag, men her er det vigtigt at sørge for udelukkende at kalke på skyggesiden af huset. Kalk kan ikke hærde tilstrækkeligt ved under 5 grader. Det er derfor stort set umuligt at kalke om vinteren.

Vælg kulekalken

/mbr

Den bedste kalk på markedet er en kulekalk, der har lagret i mindst 2 år. Kulekalk er læsket kalk, som har fået lov til at stå og danne mange, små og fine kalkkrystaller over tid. Det er krystallerne, der binder og gør stærk, og derfor har kulekalken en særlig god vedhæftningsevne. Vælger du at kalke med kulekalk frem for stampet kalk, kan du nøjes med at kalke hvert 5. til 10. år.