4 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Den basale madkundskab halter generelt blandt danske unge, men hos i efterskolekøkkenerne lærer eleverne færdigheder og egenskaber, som de kan bruge senere i livet. Køkkentjansen vækker madglæde De sunde madvaner er under tidsligt pres. Derfor bliver mange af landets efterskoleelever nu undervist i køkkenfærdigheder, der skal give dem lyst til at stå i køkkenet og lave skønne, velsmagende måltider. Casper Ulsøe De krydrede dufte og dampe fra de kogende eddikeblandinger breder sig hvert år på Gribskov Efterskole. I begyndelsen af det nye år bliver alle eleverne nemlig sendt i køkkenet til Store Syltedag, hvor skolebøgerne udskiftes med kogebøger. På denne tilbagevendende vinterdag bliver sæsonens rødbeder, agurker, alskens løgsorter og andre grøntsager overhældt de forskellige eddikeblandinger og sat under låg til senere brug. Marmelader bliver lavet, tomater saltet og frugt- og bærkompotter koges op, inden de også ender på glas med labels, der sirligt fortæller, hvilken elev der er ophavsperson til lige netop dette glas med naturens smagfulde goder. Det er fantastisk at se glæden i elevernes ansigter, når de står med sit eget færdige produkt i hånden, fortæller Pernille Hertz. Hun er på 12. år køkkenleder på Gribskov Efterskole. Forrige år var efterskolen en del af Køkkentjansen; et etårigt projekt der videreuddanner efterskolernes køkkenledere og medarbejdere til vække glæden ved mad hos eleverne. Siden Køkkentjansen er køkkenet i endnu højere grad blevet et læringsrum, hvor eleverne får praktiske færdigheder, som de kan bruge efter efterskolen. Det er nemlig ikke kun på Store Syltedag, eleverne bytter blyanter ud med grydeskeen. Alle eleverne bliver fritaget for undervisningen i en uge, hvor de i stedet hjælper til i køkkenet med at tilberede maden til elever og medarbejdere på efterskolen. Danskerne bruger for lidt tid i køkkenet Vi danskere bruger nemlig færre timer i køkke- net end tidligere. Arbejde, fritidsaktiviteter og sociale relationer der skal passes, opsluger en del af tiden, vi tidligere brugte med køkkenkniven i hånden. Især hos de yngre generationer bliver der valgt hurtige færdigløsninger, når sulten melder sig. De fleste unge mellem 18-25 år bruger 15 minutter eller mindre på at lave aftensmåltidet, som måske handler om at koge vand til pastaen, slå ægget ud på panden eller hurtigt vende en færdigskåret salat sammen hvis altså ikke maden bliver hentet eller leveret udefra. 18-25-årige laver et helt eller delvist helt aftensmåltid. Det er heller ikke sjovt at cykle, hvis man ikke kan finde ud af det, fortæller Andreas Søndergaard, der er programleder på Køkkentjansen. Skal man vende udviklingen, skal der sættes ind blandt de unge. Og der er efterskolerne en unik mulighed, fordi 30.000 unge går på skolerne i et helt år, hvor de rent faktisk kommer i køkkenet og lærer en helt masse af færdigheder via køkkenlederne og deres medarbejdere. Køkkentjansen dikterer ikke, hvor meget salt eller fløde, der må komme i maden. Vi arbejder udelukkende med at skabe interesse i mad og give nogle gode oplevelser. Hvis vi ikke ved, hvordan vi laver mad eller hvad det indeholder, så kan vi heller ikke tage stilling til, om det er sundt eller Efterskoleeleverne lærer blandt andet at sylte sæsonens grøntsager, så de holder sig længere og senere giver masser af syrlig smag til maden. Den voksende tendens ser de hos Madkulturen, der hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Her undersøger de årligt danskernes madvaner og en af konklusionerne er, at især tiden i køkkenet bliver mindre en tendens, der gælder hele befolkningen. Men det er slående, at kun en tredjedel af de usundt, hvad vi spiser og det går i sidste ende udover sundheden i samfundet. Noemi Katznelson er centerleder på Center for Ungdomsforskning og her har de blandt andet evalueret Køkkentjansen og de potentialer projektet rummer. Konklusionen er, at der er mange af de unge, som godt kunne bruge et skub i forhold til deres madvaner, hvis de skal spise mindre fast food og i stedet spise sundere. Der er masser af potentiale her, men videreuddannelsen af køkkenpersonalet er afgørende. De kompetencer, der er hos køkkenpersonalet på efterskolerne, det er nøglen til at vække de unges interesse i mad, fortæller hun. Vi er her for at gøre en forskel Tilbage på Gribskov Efterskole er Pernille Hertz også glad for Køkkentjansen, hvor de blandt andet sætter sig i elevernes sted; hvordan aktiveres og involveres de bedst i køkkenet, så man gør køkkentjansen til spændende og lærerig uge og ikke en sur tjans. Køkkentjansen har givet os et andet perspektiv på, hvordan vi skal håndtere eleverne. Vi sætter os ned med dem om mandagen og forklarer dem, hvad der kommer til at ske i løbet af ugen. Hvor bliver opvasken sat på plads, hvor har vi mejeriprodukter og så videre. Vi sætter dem ind i arbejdsgangene i køkkenet, så de opnår et større indblik. Før kom de jo nogle gange bare ud i køkkenet og så fulgte de lidt i hælene på os andre. Med Køkkentjansen er der kommet endnu mere fokus på at involvere eleverne og give dem gode madoplevelser, som forplanter sig til senere, når eleverne selv skal lave maden. Jeg synes, det er fantastisk, de bliver involveret mere i køkkenet. De får et helt andet indblik i, hvad der egentlig skal til for at lave et måltid fra bunden af, hvilke teknikker man skal bruge, men for eksempel også en forståelse for oprydning. Det vigtigste vi har taget med fra Køkkentjansen er, at vi også er her for at lære eleverne nogle færdigheder. Vi i køkkenet er her for at gøre en forskel for dem, siger Pernille Hertz. Projektet er et partnerskab mellem Efterskoleforeningen og Madkulturen, som er støttet af Nordea-fonden. ANNONCETILLÆG TIL POLITIKEN FREDAG 15. JANUAR 2020 2021 Virtuelle besøg og digitale rundvisninger på efterskolerne 2 Efterskolernes Aften bliver anderledes i år. Nogle skoler sprederbesøgsdagene udover en længere periode, mens andre skoler tager nye, digitale midler i brug for at fremvise skolen 2 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne, ser lyst på efterskolernes fremtid og sidste år satte de 240 efterskoler da også samlet elevrekord. Foto: Trine Bukh. Virtuelle besøg og digitale rundvisninger på efterskolerne Efterskolernes Aften bliver ande OPDAG LIVET PÅ EN EFTERSKOLE Landets efterskoler holder lige nu lukket på grund af coronarestriktioner. Derfor er fysiske besøgsdage- og aftener udsat. Besøg de enkelte efterskolers hjemmesider for information, herunder digitale arrangementer. Vi glæder os til at kunne invitere indenfor igen! Læs m 4 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Den basale madkundskab halter generelt blandt danske unge, men hos i efterskolekøkkenerne lærer eleverne færdigheder og egenskaber, som de kan bruge senere i livet. Køkkentjansen vækker madglæde De sunde madvaner er under tidsligt pres. Derfor bliver mange af 14 timers musik om ugen Musikrejse Danmarksturné Kreativt læringsmiljø Koncerter og masterclasses Bands Stort fælleskor To store teatershows ER DU OGSÅ VILD MED MUSIK? TILMELD DIG ET AF VORES INFOARRANGEMENTER Se datoer på klejtrupmusikefterskole.dk E L O K S R E FT E G E T I L I L S U B ØREN 6 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Musikefterskolen i Humble gør plads til alle musikgenrer, instrumenter og eksperimenter. Den kreative udfoldelse er et af skolens grundelementer. Efterskolen for seriøse musikelskere Pandemi eller ej; gennem musikkens fortryllende univers skaber Musikeftersko Ranum Følg os på virtuel efterskolernesaften d. 18. jan kl. 18-21 www.ranumefterskole.dk På Ranum Efterskole College lever 450+ elever fra hele verden sammen. Vi er en boglig efterskole med niveaudelt undervisning i 9. & 10. kl. Vi har 20+ Cambridge IGCSE fag, 50+ profilfag, kulturfag og valgfag, o 8 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Boglig og kreativ efterskole: VGE er en boglig efterskole med høj faglighed og dygtige lærere. Undervisningen er i højsædet lige meget om det er fagligt, musisk eller kreativt. Eleverne bygger deres eget skema Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole På EFTERSKOLE G LO BAL VIL DU VÆRE MED? baunehoej.dk M ED IA ADVENTU RE SPO RT Læs mere i Politiken ARV & TESTAMENTE inde i tillægget 0 TOBER0202 2. OK JUNI 202 DAG26. FREDAG IKEN FRE POLIT ITIKEN TIL POL LLÆG TIL NONCETIILLÆG AN ANNONCET d l sundhe Kilden tisel og triv 8 cyklus vandet deva 10 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Samtaler hjælper i kampen mod unges pres, stress og problemer Organisationen er kommet på Finansloven og derfor vil Headspace på sigt blive udbredt til flere af landets kommuner. Headspace er et samtaletilbud til unge, der oplever stigende pres, problemer e MÆRK FÆLLESSKABET PÅ EFTERSKOLE. DYGTIGGØR DIG I VORES MANGE PROFILFAG OG TAG PÅ 3 STUDIEREJSER. BOOK EN RUNDVISNING OG BESØG OS, NÅR DU HAR TID FIND OS PÅ FACEBOOK ELLER WWW.H-U.DK 12 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Eleverne på Skyum Idrætsefterskole er i gang med Øjenkontaktseksperimentet, hvor eleverne træner at give sig hen til nuet og være nærværende. Foto af Mie Juul Ingerslev. Sociale redskaber skaber værn mod mistrivsel Gennem øvelser, historier og udviklingen af Fokus på social trivsel giver stærkere faglighed Billede: Fra præmieoverrækkelsen da en af skolens klasser tog titlen som Danmarks bedste klasse til engelsk, for 4. år i træk. Der stilles høje krav til de danske skoleelever. De testes fagligt, og skal i en tidlig alder tænke på deres uddannelsespla 14 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Efterskolen Midtsjællands elever er vant til et aktivt, socialt liv, hvor restriktiv afstand ikke er på skoleskemaet. Fællesskabet var løsningen på corona-udfordringerne Midtsjællands Efterskole har i den grad været udfordret af corona-pandemien, men elevern FRA EFTERSKOLE TIL EFTERSLÆGTEN HF-Centret Efterslægten udbyder hvert år en HF-klasse for efterskoleelever. Bliv i efterskoleånden på Efterslægten tag en 2-årig hf og bliv klar til videregående uddannelse. BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET! VIRTUELT INFORMATIONSMØDE FOR EFTERSKOLEELEVER LØRDAG D. 30. FLYT DIG HELT VILDT! FÅ DIT LIVS BEDSTE ÅR PÅ VGE... Forfatterlinje Besøg os til flere besøgsdage i januar og februar omkring Efterskolernes Aften IT, teknologi og Esport Kunstlinje Musical- og teaterlinje Bliv klar til HTX, HHX, EUX, STX og HF VARDEEGNENS GYMNASIEFORBEREDENDE EFTERSKOLE Bogl