4 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG
Den basale madkundskab halter generelt blandt danske
unge, men hos i efterskolekøkkenerne lærer eleverne
færdigheder og egenskaber, som de kan bruge senere
i livet.
Køkkentjansen vækker
madglæde
De sunde madvaner er under tidsligt pres. Derfor bliver mange
af landets efterskoleelever nu undervist i køkkenfærdigheder,
der skal give dem lyst til at stå i køkkenet og lave skønne, velsmagende måltider.
Casper Ulsøe
De krydrede dufte og dampe fra de kogende
eddikeblandinger breder sig hvert år på Gribskov Efterskole. I begyndelsen af det nye år
bliver alle eleverne nemlig sendt i køkkenet til
Store Syltedag, hvor skolebøgerne udskiftes
med kogebøger. På denne tilbagevendende
vinterdag bliver sæsonens rødbeder, agurker,
alskens løgsorter og andre grøntsager overhældt de forskellige eddikeblandinger og sat
under låg til senere brug. Marmelader bliver
lavet, tomater saltet og frugt- og bærkompotter koges op, inden de også ender på glas
med labels, der sirligt fortæller, hvilken elev
der er ophavsperson til lige netop dette glas
med naturens smagfulde goder.
Det er fantastisk at se glæden i elevernes
ansigter, når de står med sit eget færdige
produkt i hånden, fortæller Pernille Hertz.
Hun er på 12. år køkkenleder på Gribskov
Efterskole. Forrige år var efterskolen en del
af Køkkentjansen; et etårigt projekt der videreuddanner efterskolernes køkkenledere og
medarbejdere til vække glæden ved mad hos
eleverne. Siden Køkkentjansen er køkkenet i
endnu højere grad blevet et læringsrum, hvor
eleverne får praktiske færdigheder, som de
kan bruge efter efterskolen.
Det er nemlig ikke kun på Store Syltedag,
eleverne bytter blyanter ud med grydeskeen.
Alle eleverne bliver fritaget for undervisningen
i en uge, hvor de i stedet hjælper til i køkkenet
med at tilberede maden til elever og medarbejdere på efterskolen.
Danskerne bruger for lidt tid i køkkenet
Vi danskere bruger nemlig færre timer i køkke-
net end tidligere. Arbejde, fritidsaktiviteter og
sociale relationer der skal passes, opsluger
en del af tiden, vi tidligere brugte med køkkenkniven i hånden. Især hos de yngre generationer bliver der valgt hurtige færdigløsninger,
når sulten melder sig. De fleste unge mellem
18-25 år bruger 15 minutter eller mindre på
at lave aftensmåltidet, som måske handler
om at koge vand til pastaen, slå ægget ud
på panden eller hurtigt vende en færdigskåret
salat sammen hvis altså ikke maden bliver
hentet eller leveret udefra.
18-25-årige laver et helt eller delvist helt aftensmåltid.
Det er heller ikke sjovt at cykle, hvis man
ikke kan finde ud af det, fortæller Andreas
Søndergaard, der er programleder på Køkkentjansen. Skal man vende udviklingen,
skal der sættes ind blandt de unge. Og der er
efterskolerne en unik mulighed, fordi 30.000
unge går på skolerne i et helt år, hvor de rent
faktisk kommer i køkkenet og lærer en helt
masse af færdigheder via køkkenlederne og
deres medarbejdere. Køkkentjansen dikterer
ikke, hvor meget salt eller fløde, der må komme i maden. Vi arbejder udelukkende med at
skabe interesse i mad og give nogle gode
oplevelser. Hvis vi ikke ved, hvordan vi laver
mad eller hvad det indeholder, så kan vi heller ikke tage stilling til, om det er sundt eller
Efterskoleeleverne lærer blandt andet at sylte sæsonens grøntsager, så de holder sig længere og senere
giver masser af syrlig smag til maden.
Den voksende tendens ser de hos Madkulturen, der hører under Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri. Her undersøger de årligt
danskernes madvaner og en af konklusionerne er, at især tiden i køkkenet bliver mindre
en tendens, der gælder hele befolkningen.
Men det er slående, at kun en tredjedel af de
usundt, hvad vi spiser og det går i sidste
ende udover sundheden i samfundet.
Noemi Katznelson er centerleder på Center for Ungdomsforskning og her har de
blandt andet evalueret Køkkentjansen og de
potentialer projektet rummer. Konklusionen
er, at der er mange af de unge, som godt
kunne bruge et skub i forhold til deres madvaner, hvis de skal spise mindre fast food
og i stedet spise sundere. Der er masser
af potentiale her, men videreuddannelsen af
køkkenpersonalet er afgørende. De kompetencer, der er hos køkkenpersonalet på efterskolerne, det er nøglen til at vække de unges
interesse i mad, fortæller hun.
Vi er her for at gøre en forskel
Tilbage på Gribskov Efterskole er Pernille
Hertz også glad for Køkkentjansen, hvor
de blandt andet sætter sig i elevernes sted;
hvordan aktiveres og involveres de bedst
i køkkenet, så man gør køkkentjansen til
spændende og lærerig uge og ikke en sur
tjans.
Køkkentjansen har givet os et andet perspektiv på, hvordan vi skal håndtere eleverne. Vi sætter os ned med dem om mandagen
og forklarer dem, hvad der kommer til at ske
i løbet af ugen. Hvor bliver opvasken sat på
plads, hvor har vi mejeriprodukter og så videre. Vi sætter dem ind i arbejdsgangene i
køkkenet, så de opnår et større indblik. Før
kom de jo nogle gange bare ud i køkkenet og
så fulgte de lidt i hælene på os andre.
Med Køkkentjansen er der kommet endnu
mere fokus på at involvere eleverne og give
dem gode madoplevelser, som forplanter sig
til senere, når eleverne selv skal lave maden.
Jeg synes, det er fantastisk, de bliver involveret mere i køkkenet. De får et helt andet
indblik i, hvad der egentlig skal til for at lave
et måltid fra bunden af, hvilke teknikker man
skal bruge, men for eksempel også en forståelse for oprydning. Det vigtigste vi har
taget med fra Køkkentjansen er, at vi også er
her for at lære eleverne nogle færdigheder.
Vi i køkkenet er her for at gøre en forskel for
dem, siger Pernille Hertz.
Projektet er et partnerskab mellem
Efterskoleforeningen og Madkulturen,
som er støttet af Nordea-fonden.
ANNONCETILLÆG TIL POLITIKEN FREDAG 15. JANUAR 2020 2021 Virtuelle besøg og digitale rundvisninger på efterskolerne 2 Efterskolernes Aften bliver anderledes i år. Nogle skoler sprederbesøgsdagene udover en længere periode, mens andre skoler tager nye, digitale midler i brug for at fremvise skolen
2 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne, ser lyst på efterskolernes fremtid og sidste år satte de 240 efterskoler da også samlet elevrekord. Foto: Trine Bukh. Virtuelle besøg og digitale rundvisninger på efterskolerne Efterskolernes Aften bliver ande
OPDAG LIVET PÅ EN EFTERSKOLE Landets efterskoler holder lige nu lukket på grund af coronarestriktioner. Derfor er fysiske besøgsdage- og aftener udsat. Besøg de enkelte efterskolers hjemmesider for information, herunder digitale arrangementer. Vi glæder os til at kunne invitere indenfor igen! Læs m
4 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Den basale madkundskab halter generelt blandt danske unge, men hos i efterskolekøkkenerne lærer eleverne færdigheder og egenskaber, som de kan bruge senere i livet. Køkkentjansen vækker madglæde De sunde madvaner er under tidsligt pres. Derfor bliver mange af
14 timers musik om ugen Musikrejse Danmarksturné Kreativt læringsmiljø Koncerter og masterclasses Bands Stort fælleskor To store teatershows ER DU OGSÅ VILD MED MUSIK? TILMELD DIG ET AF VORES INFOARRANGEMENTER Se datoer på klejtrupmusikefterskole.dk E L O K S R E FT E G E T I L I L S U B ØREN
6 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Musikefterskolen i Humble gør plads til alle musikgenrer, instrumenter og eksperimenter. Den kreative udfoldelse er et af skolens grundelementer. Efterskolen for seriøse musikelskere Pandemi eller ej; gennem musikkens fortryllende univers skaber Musikeftersko
Ranum Følg os på virtuel efterskolernesaften d. 18. jan kl. 18-21 www.ranumefterskole.dk På Ranum Efterskole College lever 450+ elever fra hele verden sammen. Vi er en boglig efterskole med niveaudelt undervisning i 9. & 10. kl. Vi har 20+ Cambridge IGCSE fag, 50+ profilfag, kulturfag og valgfag, o
8 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Boglig og kreativ efterskole: VGE er en boglig efterskole med høj faglighed og dygtige lærere. Undervisningen er i højsædet lige meget om det er fagligt, musisk eller kreativt. Eleverne bygger deres eget skema Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole På
EFTERSKOLE G LO BAL VIL DU VÆRE MED? baunehoej.dk M ED IA ADVENTU RE SPO RT Læs mere i Politiken ARV & TESTAMENTE inde i tillægget 0 TOBER0202 2. OK JUNI 202 DAG26. FREDAG IKEN FRE POLIT ITIKEN TIL POL LLÆG TIL NONCETIILLÆG AN ANNONCET d l sundhe Kilden tisel og triv 8 cyklus vandet deva
10 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Samtaler hjælper i kampen mod unges pres, stress og problemer Organisationen er kommet på Finansloven og derfor vil Headspace på sigt blive udbredt til flere af landets kommuner. Headspace er et samtaletilbud til unge, der oplever stigende pres, problemer e
MÆRK FÆLLESSKABET PÅ EFTERSKOLE. DYGTIGGØR DIG I VORES MANGE PROFILFAG OG TAG PÅ 3 STUDIEREJSER. BOOK EN RUNDVISNING OG BESØG OS, NÅR DU HAR TID FIND OS PÅ FACEBOOK ELLER WWW.H-U.DK
12 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Eleverne på Skyum Idrætsefterskole er i gang med Øjenkontaktseksperimentet, hvor eleverne træner at give sig hen til nuet og være nærværende. Foto af Mie Juul Ingerslev. Sociale redskaber skaber værn mod mistrivsel Gennem øvelser, historier og udviklingen af
Fokus på social trivsel giver stærkere faglighed Billede: Fra præmieoverrækkelsen da en af skolens klasser tog titlen som Danmarks bedste klasse til engelsk, for 4. år i træk. Der stilles høje krav til de danske skoleelever. De testes fagligt, og skal i en tidlig alder tænke på deres uddannelsespla
14 - EFTERSKOLERNE 2021 - ANNONCETILLÆG Efterskolen Midtsjællands elever er vant til et aktivt, socialt liv, hvor restriktiv afstand ikke er på skoleskemaet. Fællesskabet var løsningen på corona-udfordringerne Midtsjællands Efterskole har i den grad været udfordret af corona-pandemien, men elevern
FRA EFTERSKOLE TIL EFTERSLÆGTEN HF-Centret Efterslægten udbyder hvert år en HF-klasse for efterskoleelever. Bliv i efterskoleånden på Efterslægten tag en 2-årig hf og bliv klar til videregående uddannelse. BLIV EN DEL AF FÆLLESSKABET! VIRTUELT INFORMATIONSMØDE FOR EFTERSKOLEELEVER LØRDAG D. 30.
FLYT DIG HELT VILDT! FÅ DIT LIVS BEDSTE ÅR PÅ VGE... Forfatterlinje Besøg os til flere besøgsdage i januar og februar omkring Efterskolernes Aften IT, teknologi og Esport Kunstlinje Musical- og teaterlinje Bliv klar til HTX, HHX, EUX, STX og HF VARDEEGNENS GYMNASIEFORBEREDENDE EFTERSKOLE Bogl