16 ÅRHUSONSDAG
12. AUGUST 2020
BYEN RUNDT
Læs mere på århusonsdag.dk
Restaurant Ghrelin ligger i lækre lokaler på Bernhardt Jensens Boulevard
125 på Aarhus Ø. Foto: M. Jeppesen
Anders Kuk Kristensen er restaurantchef og en af restaurant Ghrelins fire
partnere. Han er idémanden bag 'Jordbær og Beluga'. Foto: M. Jeppesen
Caviar tastingen har været på menuen hos Ghrelin, siden restauranten
åbende i maj 2018. Foto: M. Jeppesen
Hos restaurant Ghrelin spiller caviar en
hovedrolle
Michelinrestaurant Ghrelin på Aarhus Ø kalder retten 'Jordbær og Beluga' med friske, danske jordbær og
den eksklusive Beluga caviar for restaurantens signaturret. Foto: Nikolai Milman
På restaurant Ghrelin på Aarhus Ø spiller
ægte caviar en betydningsfuld rolle. Den
eksklusive Beluga caviar optræder blandt
andet i restaurantens signaturret 'Jordbær
og Beluga', som restaurantchef Anders
Kuk Kristensen og køkkenchef Nicklas
Friis Nielsen står bag
Af Mai-Britt Jeppesen
AARHUS Smagen er let salt,
overraskende cremet og med
et strejf af umami. Følelsen på
tungen er nærmest fløjlsblød
med en fin struktur, der først
anes, når de mat-sorte fiskeæg
presses nænsomt mod ganen.
Århus Onsdags journalist er
sammen med TV Aarhus taget
på
gourmetrestauranten
Ghrelin, der siden maj 2018
har haft adresse på Bernhardt
Jensens Boulevard på Aarhus
Ø.
I smukke omgivelser, hvor
beton, metal og træ går hånd i
hånd, liner restaurant- og
driftschef Anders Kuk Kristensen og køkkenchef Nicklas
Friis Nielsen Restaurant Ghrelins speciale op: caviartasting;
en anretning af fire typer ægte
caviar. Caviartastingen har
som det eneste været på menuen, siden restauranten slog
dørene op.
"Det er med caviar som med
ketchup. Får man én type den
ene dag og en anden type den
anden dag, kan det være svært
at smage forskel. Men smager
man forskellige varianter op
imod hinanden, kan man tydeligt smage forskel. Det samme gør sig gældende med caviar. Noget er mere salt, noget
mere cremet, og noget er helt
særligt i strukturen og popper
ligesom på tungen," forklarer
Anders.
Han og Nicklas er partnere i
restauranten. Sammen med
yderligere to eksterne partnere, Jonas Langhoff og Søren
Stensdal.
"Nicklas og jeg mødte hinanden for otte-ni år siden,
hvor Nicklas var under uddannelse som kokkeelev, og jeg
var køkkenchef. Sammen tog
vi videre til Miró. Så vi har en
del år på bagen som kollegaer
og kammerater - og i dag er vi
så partnere," lyder det fra Anders. Nicklas nikker samtykkende.
"Da vi i sin tid begyndte på
Miró, vidste ingen af os rigtig
noget om caviar, men Toni lærte os at forstå og elske caviaren," siger Anders med henvisning til Toni Leichtle, som ejer
Miró.
"Vi vil gerne vise, at caviar
ikke bare er caviar, men at der
er stor forskel på smagen af de
forskellige typer. Samtidig vil
vi gerne udbrede caviaren, gøre den mere tilgængelig. Selvfølgelig er caviar en eksklusiv
spise, men for os er den lige så
meget rogn - eller fiskeæg om
man vil - og vi bruger caviaren
i en stor del af vores retter," lyder det.
Sirligt anrettet på en marmorfad ligger skefulde af fire
typer caviar.
"Baerii caviaren her bruger
vi som regel som ingrediens i
vores madlavning og i vores
saucer," Anders peger på en af
de sorte skefulde.
"Vores Black caviar bruger
vi i en dessert, som er på næste
måneds menu. Det er en hybridcaviar, som kommer fra to
forskellige stør-arter og har en
nøddeagtig smag. Beluga caviaren, som I lige har smagt, er
den dyreste rogn, vi har. Den er
frugtig, cremet med smag af
umami," fortsætter han.
ders og Nicklas typisk ugen
med at smage på den leverede
caviar.
"Hver uge vælger vi de typer
caviar ud, som vi vil bruge til
tastingen. Det gør vi ud fra humør og hvad, vi kan få på dagen. Og så sørger vi selvfølgelig for, at der til en tasting er
caviar fra den lidt mildere ende rent smagsmæssigt, det vi
kalder madcaviar og caviar fra
den mere eksklusive ende," siger Anders.
Med en miniaturespartel i
perlemor tager han en smule
af Beluga caviaren op, lægger
den på sin håndryg ved roden
af tommelfingeren og fanger
den mørke rogn med læberne.
"Beluga caviaren bruger vi i
vores 'Jordbær og Beluga'. En
ret vi introducerede som tilvalg på menuen i forbindelse
med corona. Vores gæster har
været meget begejstrede for
'Jordbær og Beluga'; retten bliver rost og er meget efterspurgt. Derfor vil jeg sige, at lige præcis den ret er vores signaturret lige nu."
Ugentlig caviar-test
Jordbær og Beluga
På restaurant Ghrelin bruger
man et halvt til et helt kilo caviar om ugen, som bliver leveret fra tre-fire forskellige producenter fra blandt andet
Frankrig, Italien og Rusland.
For at sikre at hver enkelt type
caviar bliver brugt, hvor den
egner sig bedst, begynder An-
Nicklas forsvinder ud i køkkenet. Få sekunder efter vender
han tilbage med en bakke røde, danske jordbær og en glaskaraffel med græskarolie.
"Belugaen er cremet og toastet i sit udtryk og lægger sig
rigtig godt op ad jordbærret,"
forklarer Anders, mens han
Scan QR koden og se TV Aarhus' video fra restaurant Ghrelin.
iklæder sig sorte gummihandsker.
"Når vi skal lave vores 'Jordbær og Beluga' ret, begynder
vi med at smage hvert af jordbærrene..." begynder han og
skærer ud over blomsten et lille stykke af et jordbær. Han
smager på stykket.
"Det her jordbær er 70-30.
Det vil sige, at det har 70 procent sødme og 30 procent surhed. Vi lægger meget vægt på,
hvor meget syre og hvor megen sødme bærrene har i forhold til caviaren. De sødeste af
bærrene kommer vi i en mild
syltelage, mens vi bruger de
syrlige, som de er."
Ud over de mundrette stykker af rå og syltede jordbær,
består 'Jordbær og Beluga' af
en jordbærpuré samt en jordbærcreme lavet på jordbær og
fløde.
"Puréen er blendet på hele
jordbær, så den får den kraftige bærsmag. Cremen er lavet
på jordbær, der har trukket i
fløde i 24 timer, så saften fra
bærrene kan trække ud i fløden. Herefter blendes det hele
til en creme." Anders fortæller,
mens han fordeler den mørkerøde jordbærpuré i bunden af
en lille skål. Herpå placerer
han de rå og de syltede jordbærstykker samt 15 gram Beluga caviar. Med let hånd fordeler han den rosa jordbærcreme over bær og rogn for til
sidst at fordele nogle enkelte
dråber græskarkerneolie over
hele herligheden.
"'Jordbær og Beluga'. Sådan! Retten serverer vi typisk
som starter - eventuelt med et
glas champagne til," siger han
og lægger et par perlemorsspartler ved siden af den lille
skål med retten. Ind fra højre
kommer restaurantchef Stephanie Voss med et glas boblende champagne.
Velovervejede detaljer
Glasset, champagnen serveres
i, er fra Zalto. Skålen med
'Jordbær og Beluga' er foret
med børstet guld. På restaurant Ghrelin er intet overladt
til tilfældighederne.
"Alt her er tænkt ned i
mindste detalje. Vi har sørget
for god akustik, møbler og belysning der er behagelig at sidde i og service, der er rart at
holde på. Alt på tallerkenen
kan spises, så her risikerer man
altså ikke at bide i en sten, fordi den fungerer som pynt på
tallerkenen." Anders smiler
skævt og fortsætter:
"Når vores gæster er halvt
igennem hovedretten, spørger
vi altid, om de har lyst til et
stykke kød mere. Her skal ikke
mangle noget. For os er det
vigtigste at give vores gæster
en god oplevelse, og alt hvad vi
gør, gør vi ud fra, hvad vi tror,
vores gæster gerne vil have."
Anders' udsagn underbygges
af restaurantens navn Ghrelin.
FAKTA
Restaurant
Ghrelin
Bernhardt Jensens
Boulevard 125, stueetagen af Z-huset,
Aarhus C
Åbningstider: torsdaglørdag klokken 18.00
til 24.00 samt til frokost fredag og lørdag
klokken 12.00 til
15.00.
Se mere på ghrelin.dk
Signaturret: Århus Onsdag og TV Aarhus stiller skarpt på signaturretter hos en række restauranter i Aarhus. Se
hvordan retterne bliver
lavet i tv-indslaget og
læs om idéen og historien bag retterne og restauranten i Århus
Onsdag samt på lokalavisenaarhus.dk
"Faktuelt er 'Ghrelin' navnet på det hormon, som styrer
vores appetit. Det er det hormon, der fortæller os, når vi
har lyst til noget sødt, noget
salt eller noget surt. I vores forståelse er Ghrelin mere appetit
på lækkerhed generelt. Så selvfølgelig på maden, men også
på lyden her, rammerne og så
videre. For os er det indbegrebet af en god restaurant: appetit i alle henseender og lækkerhed i flere dimensioner. Og det
er Ghrelin!" slår han fast.
Din ugeavis online århusonsdag.dk UGEAVISEN FOR ALLE ÅRHUSIANERE 12. AUGUST 2020 Kunstner Iris Bakker tegner de aarhusianske smil /06 Oplev videoerindringer fra Corona-tiden /17 Aarhus Lydkunstfestival sætter lyd på Aarhus Ø /21 BYEN RUNDT MUSIK BYEN RUNDT Byens teatre melder klar til at åbne
2 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 SCENE læs mere på århusonsdag.dk Indhold Julia fortolker 500 års kolonihistorie på Svalegangen SE MERE PÅ ÅRHUSONSDAG.DK BILLEDGALLERI PÅ ÅRHUSONSDAG.DK VIDEO PÅ ÅRHUSONSDAG.DK ÅRHUSONSDAG PÅ FACEBOOK Performeren Julia Geraldo Machindano dykker ned i sin kultura
3 12. AUGUST 2020 ANNONCE NÅR VI HANDLER FOR HINANDEN, HANDLER VI SAMMEN Bedst i test I et pristjek i Politiken i april blev en stribe online dagligvareløsninger testet ud fra den bedste pris samt hurtigste leveringstid. På begge parametre vandt REMA 1000 med Vigo, og det glæder direktør Jesper B
4 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 SCENE Læs mere på århusonsdag.dk Aarhus Teater - 14. august åbner Aarhus teater igen med teaterkoncerten C.V. Jørgensen. Sange som Spildte bedrifter, Det Sir Sig Selv og Lidt til og meget mer serveres på nye måder med instruktion af de to danske opfindere af teater
5 12. AUGUST 2020 Det er nu, vi skal holde fast Antallet af smittede med ny coronavirus er steget i Aarhus. Lad os stå sammen om at forebygge smitten. Husk derfor: B liv hjemme, hvis du er syg eller oplever symptomer Begræns antallet af personer, du mødes med K rav om mundbind i offentlig trans
6 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 BYEN RUNDT Læs mere på århusonsdag.dk Iris Bakker fanger og tegner de aarhusianske smil I onsdags levede Smilets By op til sit navn, da den aarhusianske kunstner Iris Bakker var forbi. Hun tegnede de forbipasserendes smil på butiksvinduer- og gør det igen i denne u
7 Der tages forbehold for svigtende leverancer, udsolgte varer, afgiftsforhøjelser devaluering samt trykfejl. Tilbuddene gælder t.o.m. 16. August 2020. 12. AUGUST 2020 Nu SPAR 33.998.- 40% DUNLOPILLO PASSION BOXELEVATIONSSENG Perfekt afbalanceret boxelevationsseng, der samler madras og seng i
8 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 BYEN RUNDT Læs mere på århusonsdag.dk Festival sætter lyd til Aarhus To aftener i træk indtager Aarhus Lydkunstfestival området omkring Aarhus Ø med installationer, performances og talks AARHUS 22. og 23. august forvandler Aarhus Lydkunstfestival området omkring Ba
9 12. AUGUST 2020 Create your personal space DANISH DESIGN SPAR 25% PÅ DANSANI MATCH BRUS Gælder august 2020 Dansani Match serien tilbyder et bredt udvalg af brusevægge og -døre i stilrent design og gennemført kvalitet med funktionelle detaljer. Ud fra enkelte grundmodeller i forskellige størr
10 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 BYEN RUNDT Læs mere på århusonsdag.dk Zigne Holm har gjort en gruppe brugere af Værestedet gladere og bedre tilpas med en ugentlig massage. Man kan blive klogere på både stedet og massagen de kommende torsdage ved Verdensrummet under Dokk1. Foto: Tahmasbi Ensomhed
11 12. AUGUST 2020 Nyhefødtex Storcei føte AAaa lblobrgonterx NordrØg st Prøv Køb & Hent Hent, så står dine dagligvarer klar, når du kommer. Med vores nye Køb & Hent service får du samme store udvalg af dagligvarer til samme pris som i føtex butikkerne. Når du bestiller online, pakker vi varerne
12 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 BYEN RUNDT læs mere på århusonsdag.dk Veterantogstur fra Aarhus til Silkeborg VARNA PALÆET AARHUS Danmarks Jernbanemuseum tilbyder anderledes veterantogture rundt i Danmark. I weekenden 15. og 16. august inviterer Danmarks Jernbanemuseum på en kørsel Aarhus-Silke
13 12. AUGUST 2020 BYENS STØRSTE UDVALG AF GRØNNE BILER HOS TERMINALEN I AARHUS Flere og flere danskere får øjnene op for grønne biler, og det glæder os hos Terminalen Aarhus. De grønne biler er kommet for at blive og med den konstante udvikling af teknologien i bilerne, er rækkevidden i dag så go
14 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 SOMMEREN ER KOMMET TIL ØSTJYDSK CARAVAN A/S UDSALG DERFOR HOLDER VI ET BRAG AF ET SPAR TONNY SÅ SÅ NOGET Å F - SE AT DSALGET U Å P TØJ ER NU. START 20% PÅ ALLE VARER I BUTIKKEN SUG MAVEN IND BETINA . VI STARTER UDSALGET NU.... Gælder ikke nedsatte varer, fort
L A B G I Ø R M E E Y T N E G L I L T A D S TID U R E R A V E G N A M 30 Å P D U B IL T 15 12. AUGUST 2020 RKE Æ% T S % 0 7 UDSALG % 0 5 2 0 % XCELLENT SUPREME PLUS MED INDBYGGET FODSKAMMEL Aktiv nakke samt trinløs rygregulering. Monteret med handskeblødt læder. Fås i mange farver. Normalpri
16 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 BYEN RUNDT Læs mere på århusonsdag.dk Restaurant Ghrelin ligger i lækre lokaler på Bernhardt Jensens Boulevard 125 på Aarhus Ø. Foto: M. Jeppesen Anders Kuk Kristensen er restaurantchef og en af restaurant Ghrelins fire partnere. Han er idémanden bag 'Jordbær og B
17 12. AUGUST 2020 BYEN RUNDT læs mere på århusonsdag.dk Du kan finde flere stoppesteder for Erindringskaravanen - samt datoer for visninger af filmen - på corona-erindringer.dk. Pressefoto Corona Erindringskaravane besøger Aarhus Oplev videoerindringer fra Coronatiden, når Corona Erindringskar
18 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 UDSTILLINGER AROS Aros Allé 2, Aarhus C. 'Mythologies - The Beginning and End of Civilizations': en udstilling om tro, håb , krister og revolution og om, hvordan man med fortællingens magt har ændret samfundet. Til 18. oktober. 'Far From Home': spændingsfeltet melle
19 12. AUGUST 2020 Børnenes helt egen avis Til børn i alderen 9-12 år 24 sider leveret hver tirsdag En måned for 99 kroner Et samarbejde mellem og
20 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 UDSTILLINGER Læs mere på århusonsdag.dk aarhus.lokalavisen.dk Fernisering med billedkunstner Oskar Lilholt Ældre Sagen åbner telefonerne til JohnÅbent Mogensen i lyst og nød Viby Sognegård prydes Hus om it-undervisningen VIBY væggene af skiftende udstilden Sterl
21 12. AUGUST 2020 Annonce MUSIK læs mere på århusonsdag.dk Foryngelse med ny tandprotese Er din mund faldet sammen? Hvis du benytter en gammel tandprotese og synes, at din mund er faldet sammen, så er det muligvis fordi din tandprotese er nedslidt. Ofte kan en ny protese løfte munden og måske
22 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 MUSIK Læs mere på århusonsdag.dk Christian Kluxen er blandt de fire dirigenter, der skal lede musikslagets gang til Aarhus Symfoniorkesters store gallakoncert. Foto: Nikolaj Lund Gallakoncerten i Musikhuset Aarhus' Symfoniske Sal bliver første gang, Aarhus Symfoni
23 12. AUGUST 2020 MUSIK meget musical og croonermusik, fra den rytmiske verden. Og så har vi de to folkemusikere Helene Blum og Harald Haugaard, fortæller Jesper Nordin om programmet for Gallakoncerten. Dobbelt glæde De fire dirigenter er Magnus Larsson, Eva Ollikainen, Christian Øland og Christ
24 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 MUSIK Læs mere på århusonsdag.dk ONLINE Har du et spændende arrangement? send os et tip GRATIS TEMAAFTEN OM GRATIS TEMAAFTEN OVERGANGSALDEREN GRATIS TEMAAFTEN OM INKONTINENS INKONTINENS HOS KVINDER OG OM MÆND Kontinensforeningen inviterer til gratis temaaften Ko
25 12. AUGUST 2020 - alt hvad du behøver at vide om bylivet i Aarhus. Vi guider dig til kulturforestillinger, kunstudstillinger og koncerter både i byens kulturhuse- og i baggårdene. På en ligefrem måde fortæller vi om alt fra de højkulturelle indslag og kendte kunstnere til de helt nye og endnu u
26 ÅRHUSONSDAG 12. AUGUST 2020 SKOVTOP Tilbuddet gælder huse fra før 1984 på fastland og brofaste øer Bolig 26 M2 VÆRELSE UDLEJES: ARIONS HUS, RISSKOV Fælles bad - toilet og køkken. 25 meter til busstoppested. Ledig fra nu. Henvendelse: Tlf. 2026 3133 - 5151 7415 Job Kvalitetsrengøring tilbyd
27 12. AUGUST 2020 FILM Køb og salg læs mere på århusonsdag.dk Brænde sælges: CINEMAXX M.P. Bruuns Gade 25, Aarhus C Billetter: 70 12 01 01 www.cinemaxx.dk/aarhus 'Greenland', premiere 13. august. 'Vores mand i Amerika', premiere 13. august. 'The Perfect Candidate', premiere 13. august. 'Elvi
PLASTIKLEGEME 179 DOKUMENT OPTAGER MANGE PARTIER PRYDPLANTE BEARBEJDE ENGAGERER INTERJEKTION ENCORE BILUDSTYR MOTOR LANDSKABER D D R A I L V E V Æ H R E K K A A T G E R E S N T E O R K ORGANER GRÆSK GUDINDE KORTBOG MARKERNE TRÆGHED FUGL KAOS VANDMAND BEVÆGELSE ØNSKET OPMÆRKSOM ANTA