Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Opvaskemaskiner Vægtskålevasker Pladerensere Kundetilpassede løsninger Det nye hovedkontor får blandt andet et såkaldt masterchef-køkken og en slagterbutik med delikatesser, som skal være med til at vise Danish Crowns identitet i bygningen. Illustration: Cebra Blandt de første med DGNB-Hjerte Når byggeriet af Danish Crowns nye hovedkontor går i gang, er der tænkt bæredygtigt både i byggemetoder og i arbejdsmiljø. Byggeriet bliver ifølge Danish Crown et af de første i Danmark, der certificeres efter DGNB-Hjerte, som lægger vægt på, at bygningen skal være sund og behagelig at være i for medarbejderne, med et særligt fokus på luftkvalitet, termisk indeklima, akustik, visuelt indeklima og arkitektonisk kvalitet. Byggeriet skal også kunne opnå DGNB guld-certificering. Ifølge Group CCO hos Danish Crown Preben Sunke skal det store fokus på bæredygtighed ses i lyset af selskabets mål om at hele værdikæden skal være klimaneutral i 2050. - Derfor er det afgørende for os, at det nye byggeri også skal matche de højeste standarder inden for bæredygtighed. Det handler om energiforbrug, arbejdsmiljø, indeklima og materialer. Vi genbruger f.eks. en masse af den nedknuste beton fra den nedlagte pølsefabrik på Tulipvej, siger Preben Sunke i pressemeddelelsen. JEROS ACE-system til vask af Multihead Weigher: - Minimer wash downtime. - Vaskeproces kun 3 eller 6 min. - Garanteret hygiejne med slutskyl på 85C varmt vand. - Minimalt vandforbrug. - Sikker håndtering af emnerne. - Ergonomisk for operatør, ingen løft / belastning. JEROS; mere end 55 års know-how og specialist i rengøring af kritisk processudstyr, der sikrer et altid ensartet hygiejnisk og bakteriefrit resultat samt optimal produktionsflow. www.jeros.com JEROS A/S Tlf: 6362 3913 www.jeros.com jeros@jeros.com Pepperoni-konge gør comeback ny fuldautomatiseret fabrik skal levere produkter til fast food-kæderne INfoods vil være de største i Danmark Side 10 NR. 21 FEB.-MAJ 2021 M om aga s p af f rodu inet ød kti eva on rer I DETTE NUMMER: Brexit-panik er afblæst / De skærer kyllinger med vandstråler / Simon Dinsen Hansen chefredaktør Forsidefoto: Steffen Ramsgaard stod bag pepperoni-virksomheden DKFoods. Nu gør iværksætteren comeback som ejer af en fødevarevirksomhed. Han har samlet et hold af investorer, som står bag INfoods, der har ambitioner om at blive landets største leverandør af convenien Vi forstår, hvordan du stræber eer konstant produktkvalitet og optimerede omkostninger. UFRAVIGELIG + UPÅKLAGELIG Du er klar til at opfylde dine sikkerheds- og kvalitetskrav, samtidig med at du optimerer ressourcer og sikrer repeterbarhed. Endress+Hauser hjælper dig med at forbedre dine processer: Produktion af plantebaserede drikkeog fødevarer er blevet nemmere Forbruget af plantebaserede produkter vokser støt i de fleste dele af verden og nu også i Danmark. For at imødekomme dine kunders krav på en sundere kost, bedre dyrevelfærd og mere bæredygtig mad, kan du omstille produktionen eller s Nedkøling bliver en varm kartoffel Fødevarestyrelsen sætter i 2021 fuld smæk på kontrol af korrekt nedkøling i industrien Passer mængden af fedt, kulhydrat og protein med teksten på pakken, når danske fødevareproducenter sælger deres varer. Og er der styr på industrikøkkenernes nedkøling af fødevare Fødevareindustrien aflyser Brexit-panik De danske fødevareproducenter ser ud til at have klaret Brexit uden de store problemer Af Henrik Kongsgaard Brexit, altså den britiske udmeldelse af EU, blev oprindelig anbefalet ved en vejledende folkeafstemning i UK og Gibraltar 23/6 2016, hvor 51,9 % af bri Stor automations-aktør i mejerisektoren vækster globalt og spreder sig til andre nicher Au2mate leverer en række sofistikerede løsninger til mejerisektoren og er nu på vej over i andre sektorer. Nøglen er effektiv digitalisering af samspillet mellem hardware og software. Af Ebbe Fischer Au2mate er e Eksporten til Storbritannien stort set uændret Cheføkonom sidder med klar fornemmelse af, at de eksporterede mængder fødevarer til Storbritannien er stort set uændrede efter nytår Af Henrik Kongsgaard Hos Landbrug & Fødevarer sidder også Frank Øland, der som cheføkonom har et overblik over hele den Reducering af materialeforbrug Pakkematerialer fra vedvarende ressourcer Recirkulerbare pakkekoncepter MULTIVAC udvikler bæredygtige pakkeløsninger til fødevarer i tæt samarbejde med førende materialeproducenter. Vore løsninger omfatter vakuum, skin og MAP-pakker, som fremstilles omkostningseffekt Entrepreneur starter ny Steffen Ramsgaard gør comeback som ejer af en fødevarevirksomhed. Han har samlet et hold af investorer, som står bag INfoods, der har ambitioner om at blive landets største leverandør af convenienceprodukter til fast food-kæderne Tekst og foto: René Wibholdt INfoods ligger i fødevarefabrik Sous vide-linjen er jeg stolt af. Der er ikke andre, der har sådan en løsning herhjemme Steffen Ramsgaard, medejer af INfoods Steffen Ramsgaard foran det store sous vide-anlæg, som er det eneste af sin art i Danmark, og som skal give de mest saftige produkter til burgeren. 11 Det blev for kedeligt at gå hjemme Efter at Steffen Ramsgaard havde solgt sit livsværk forlod han DK-Foods og skiftede tilværelse fra driftig produktionsmand til knap så driftig efterlønner Tekst og foto: René Wibholdt Steffen Ramsgaard er klar til at tage en ny tørn som virksomhedsejer som en af Skive Køletransport sikrer sig eftertragtet certificering Kravene har altid været høje i Skive Køletransport, og med en ny certificering står det krystalklart for alle nuværende og kommende kunder. Af Ebbe Fischer Skive Køletransport er en virksomhed i vækst, og i den proces har man arbejdet hårdt p Nu skærer HKScan kylling med HKScan i Vinderup har erstattet de skarpe knive i procesanlægget med højtryksvandstråler. Den nye teknologi skærer kyllingefileten op med det reneste snit, producenten nogensinde har set Af René Wibholdt Investeringerne løb i fjor op i godt 40 mio. kr. i den danske del vandstråler Waterjet-løsningen giver flotte skæringer i en brystfilet. Foto: HKScan Insourcing og ny stegelinje giver grøn effekt HKScans forædlingsfaciliteter i Skovsgård er udvidet med en stegelinje, der spiller en væsentlig rolle i en ny strategi Af René Wibholdt Konkurrenceevnen har fået en s Aktuatorer er en af de komponenter, som skal leve op til de høje standarder for rengøring i fødevareindustrien. Foto: Delta Elektronik Hygiejnekrav buldrer frem Komponenter i produktions-maskinerne skal i dag både små, effektive og ikke mindst vaskbare Af Simon Dinsen Hansen - De nyere trends i hy RENTOKIL RENTOKIL SIKRER SIKRER MOD MOD OGOG BEKÆMPER BEKÆMPER ALLE ALLE FORMER FORMER FOR FOR SKADEDYR SKADEDYR RENTOKIL RENTOKIL SIKRER SIKRER MOD MOD OGOG BEKÆMPER BEKÆMPER ALLE ALLE FORMER FORMER FOR FOR SKADEDYR SKADEDYR RENTOKIL RENTOKIL RENTOKIL RENTOKIL SKADEDYRSKONTROL SKADEDYRSKONTROL SKA Bagebixen har vokseværk De begyndte med et 16 kvadratmeter stort lokale i 2013, men nu gør ægteparret Tina og Michael Huus klar til at udvide deres virksomhed, Bagebixen.dk, med en ny lagerhal på 1.100 kvadratmeter, så det samlede areal når op på 1.950 kvadratmeter i Årøsund i Sønderjylland. Det sk SYNLIGHED OG PLACERING VEJEN HAR PLADS TIL ALLE Vejen Kommune ligger på motorvej E20. Med vores centrale placering i hjertet af Nordeuropa, giver vi ikke bare mulighed for en synlig placering, men også optimale forhold for infrastruktur. I Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed blev vi nr. 2 og Ørbæk-direktør: I 2022 skal vi En række ændringer i salget skal sætte fart i Ørbæk Bryggeri, varsler Tørk Eskild Furhauge, der kom Tekst og foto: Henrik Kongsgaard Siden Tørk Eskild Furhauge rykkede ind i direktørkontoret hos Ørbæk Bryggeri i juni 2019, har han i høj grad sat sit præg på det fynske være helt oppe i gear til bryggeriet for halvandet år siden Bånd og fyldeanlæg har rullet med jævn nedsat hastighed under corona-nedturen. Men troen på fremtiden er intakt. Tørk Eskild Furhauge er dagligt på besøg i alle Ørbæk Bryggeris afdelinger. Han regner med, at alt kører som smurt senest i 2 - Når corona forsvinder, kommer vi buldrende Virus har ramt Ørbæk Bryggeri hårdt, men der er solide forventninger til fremtiden Tørk Eskild Furhauge og Ørbæk Bryggeri har 38 forskellige øl og 46 forskellige læskedrikke på hylderne. Tekst og Foto: Henrik Kongsgaard - Vi føler os som en væddeløbshes FOOD FOODSUPPLY SUPPLY følger følgerfødevareindustrien fødevareindustrien FOOD FOOD SUPPLY følger fødevareindustrien FOODSUPPLY SUPPLY følger følgerfødevareindustrien fødevareindustrien FOOD SUPPLY følger fødevareindustrien Food FoodSupply Supply Food Food Supply Supply Food Supply Magazine Magazine Brødre satser stærkt på cookies Ejvinds Bageri i Hvide Sande bevæger sig fra bagervirksomhed til producent af cookies ver produceret med dansk smør og belgisk chokolade. - Indtil videre har vi nok investeret en halv million kroner i cookieproduktionen. Halvdelen er gået til en ny pakkemaskine, som v Ostetanke til en værdi af syv mio. kroner er på vej til Thise Mejeri. Foto: NDT Thise investerer millioner i nyt oste-udstyr Thise Mejeri og Nordic Dairy Technology har underskrevet en rammeaftale om levering og idriftsættelse af seks ostetanke fra Nordic Dairy Technology, NDT. Aftalen har en værdi Så skal der bygges nyt Danish Crown klar med underskrift på hovedkontor til 200 millioner Lars Dalsgaard Adolfsen DGNB Hjerte lanceres som en integreret del af DGNB, der er en tyskudviklet certificeringsstandart for bæredygtigt erhvervsbyggeri, der nu er blevet tilpasset af DGNB Danmark. DGNB Hjert Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Opvaskemaskiner Vægtskålevasker Pladerensere Kundetilpassede løsninger Det nye hovedkontor får blandt andet et såkaldt masterchef-køkken og en slagterbutik med delikatesser, som skal være med til at vise Danish Crowns i Nordjyder mikser sig til succes Limitech er kendt verden over for sine miksere, men blandingsmaskinerne er faktisk kun en del af de komplette procesanlæg, den nordjyske producent fremstiller. Og der er nye ekspanderende tiltag i støbeskeen Tekst og foto: René Wibholdt Limitech blev grundlagt i 1993 120 virksomheder skal nu selv afprøve mulighederne i kunstig intelligens. Foto: Teknologisk Institut Så skal der tænkes på kunstig intelligens 120 virksomheder får et skræddersyet forløb om bedre udnyttelse af kunstig intelligens Af Eskil Mann Sørensen - Det er jo små ingeniørprojekter, vi leverer AUTOMATION FOKUS Slagterier står foran kvantespring Nyt ambitiøst udviklingsprojekt baseret på automation vender op og ned på den måde, slagterierne bl.a. udtager mørbrad og kæber fra grise på. Dermed kan der blive sat punktum for den tempofyldte linjeproduktion, samtidig med at kapacitet, fleksib FOKUS Fonden blev stiftet i 1972 med henblik på at sikre en stabil fremtidig finansiering af aktiviteter, der støtter dette formål, og som med fordel kan løftes i fællesskab. Fonden er således en videreføring af andelsbevægelsens grundtanke, som er bredt anerkendt som en effektiv metode til at sikr AUTOMATION FOKUS Automation og fremgang Danmarks største mælkeproducent er kommet langt med et hav af automatiserede løsninger, herunder robotter på lavkompleksområder, men slår et slag for, at den avancerede teknologi ingenting er værd uden dygtige folk i organisationen Af René Wibholdt Arla ind FOKUS AUTOMATION kræver knowhow Arla vurderer, at udviklingen på automationsområdet kun kommer, hvis koncernen har de rette folk på de rette poster. Foto: Arla Algoritmer og mælk flyder side om side Opsamling af data er blevet en del af hverdagen hos Arla Af René Wibholdt Arla er for længst beg AUTOMATION FOKUS It-udviklingen spirer i fødevareproduktionen Landbrug & Fødevarer bevæger sig op i helikopterperspektiv for at se, hvor langt fremme den industrielle del er på automationsområdet. Fremtidsudsigterne ser lovende ud Af René Wibholdt Danske fødevirksomheder er på en rejse, hvor inte FT11-02DK XTS Hygiejne transportsystem til hygiejniske krævende miljøer www.beckhoff.dk/xts-hygienic Meget fleksibel og ideel til brug i fødevare- og farmaceutisk industri det intelligente transportsystem XTS Hygiejne kombinerer fordelene ved individuel produkttransport, gennem velafprøvet XTS- AUTOMATION FOKUS Fjerkræ, formler og fremgang Danske fødevarevirksomheder er langt fremme, når det gælder automation. Marel, storleverandør af produktionsløsninger globalt, tager pulsen på området, hvor fjerkræindustrien ligger suverænt i front Af René Wibholdt På verdensplan beskæftiger Marel 70 FOKUS AUTOMATION Den norske fiskeindustri har førertrøjen på, når det gælder automation. Her er det en løsning, der på samme tid tømmer to kasser for fisk og is. Isen ryger igennem risten, hvor fiskene så ligger klar til forarbejdning. Danskere kræver fleksibilitet på skærelinjen Med opkøbet af T TRANSPORTBÅND TEMA Transportørens uudtalte religioner Ellegaard er landets største leverandør af komponenter til transportører og transportanlæg og har egenproduktion af tromlemotorer, som er virksomhedens foretrukne driv-enhed Af René Wibholdt Ellegaard har ifølge egne oplysninger verdens tættes Saniclip gør det enkelt at åbne og lukke båndet således at bånd og transportør meget let kan rengøres på en effektiv måde. Fotos: Habasit Markedsleder inden for fødevaresikkerhed, rengøring og drift lancerer nyt transportbånd Habasit er i top-3 i verden inden for håndtering af fødevarer, og virksom TRANSPORTBÅND TEMA En af ScanBelts stærkeste forretningsben er fiskeindustrien. Foto: Scanbelt Stærk på bånd til fisk og kød Nordjyske ScanBelt producerer transportbånd, som bliver solgt over hele verden. Hovedproduktet er hårde modulbaserede plastbånd, som i stor stil bliver solgt til bl.a. fisk EKSPERTPANEL HABASIT Hvordan sikrer man bedst muligt rengøring af transportbånd? Det vigtigste for at få en sikker rengøring er at vælge det rigtige transportbånd, der er tilpasset applikationen og er let at rengøre. Transportørens design spiller også en stor rolle her, så du ikke bygger på med deta TRANSPORTBÅND TEMA Den våde industri er Hillerslevs rette element, som her laks på PU-bånd. Hillerslevs transportører snor sig rundt på fiskefabrikken. 99,9 procent af vores omsætning går til fødevareindustrien, siger Ole Gregersen en af de tre brødre bag virksomheden. Foto: Hillerslev Det ligner Michael Strandsby fremviser de nye bånd, der bl.a. er lettere at rengøre. Foto: Niels Burcharth A/S Innovativ spiller blander sig med de store Med kunder som blandt andre Danish Crown i porteføljen har Horsensvirksomheden Niels Burcharth A/S ædt sig ind på markedet for transportbånd. Senest med nye TRANSPORTBÅND TEMA Fokus på fødevarer og fisketrawlere Maskinbyggeren Carsoe er en af de ambitiøse brugere af transportører til bl.a. slagterier og flydende fiskefabrikker. Transportøren er en del af de samlede løsninger, som typisk er procesudstyr og hele produktionslinjer Af René Wibholdt Carso Transportbånd fra markedets stærkeste leverandør Dorner AquaPruf LPZ with Drip Pan. Fotos: Dorner AVS Danmark har i 30 år samarbejdet med Dorner Conveyors en anerkendt specialist i transportbånd. Af Ebbe Fischer AVS Danmark har i årtier været distributør for Dorner Conveyors, som er førende i verd TRANSPORTBÅND TEMA Båndproducent fokuserer på spild og rengøring Ammeraal Beltech Modular producerer transportbånd til fødevareindustrien på fabrikken i Vejle og er ved at teste en ny båndtype, der er specielt rengøringsvenlig. Andre båndvarianter kan reducere spild på kundens produktionslinje Af Automatisering af rengøring giver stærke resultater System Cleaners gør det muligt for forbrugerne at have tillid til, hvad de spiser og drikker. Derfor er virksomheden blandt verdens største indenfor rengøring i fødevareindustrien, og det handler i høj grad om automatisering. Af Ebbe Fischer Syste TRANSPORTBÅND TEMA Michael Strandby med et PU-bånd, præget med virksomhedens navn. Foto: Niels Burcharth PU-bånd nu med sporbarhed Handelsvirksomheden Niels Burcharth er den første leverandør i Danmark, der kunne tilbyde de bløde PU-bånd til fødevareindustrien med levnedsmiddelgodkendt opmærkning Således aflæses en rengøringstest hos en specialist. Fotos: FORCE Technology Sådan øger du bedst dit fokus på bæredygtighed Design, hygiejne og bæredygtighed hænger uløseligt sammen. Du kan med fordel indtænke alle dele på en systematiseret facon, når du overvejer investering i f.eks. et nyt transp TRANSPORTBÅND TEMA En UR10e-robot er sat i arbejde med at nappe flaskerne hos Dansk Mjød i Billund. Dansk Mjød har i dag tre ansatte og dermed yderst sårbare ved sygdom og fravær i produktionen. Nu napper robotten flaskerne UR-cobot fra Technicon hjælper microbryggeri på heden med at få fyldt øl End-of-line kunder vælger ét system, én leverandør og fuld kompatibilitet At bygge en fuldautomatisk pakkelinie baseret på standardmoduler fra samme producent er en af de unikke muligheder med SOCO SYSTEMs produktprogram. Danske SOCO SYSTEM skiller sig ud ved at håndtere alt lige fra kasserejsnin Dansk mikser-teknologi tager Daniatech startede som et startup-projekt med rødder hos Cabinplant. I dag står virksomhedens miksere hos store virksomheder verden over Af Henrik Eilers Fra USA over Singapore til Rusland og Norge finder man Daniatechs miksere. De mikser alt fra mayonnaise og kakaomælk kampen op mod de store Vi udviklede sammen med en belgisk pumpeproducent, som ikke havde en mikser i deres produktprogram. Det tog tre uger, så havde vi vores første prototype det gik vanvittigt hurtigt Jens Anders, adm. direktør Daniatech Et kig ned i en af Daniatechs miksere. Foto: Daniatech D Tøris køler fødevareindustrien Allerede i begyndelsen af 30erne begyndte man at producere tøris i Erritsø ved Fredericia. Og her i 2021 Tøris er kuldioxid (CO2) i fast form og har en temperatur på -79 celsius. Tøris sublimerer (fordamper) direkte fra fast form til luftform og efterlader således ing ned er der stadigvæk fuld gang i tørisproduktionen hos samme virksomhed, der nu hedder Nippon Gases Nippon Gases store tørisfabrik i Fredericia, hvor der produceres tøris i døgndrift. isens høje kuldeydelse, er den særdeles velegnet som fleksibelt kølemiddel i transport på land, til vands og i lufte Vil Vil du du lave lave verdens verdens bedste bedste oste? oste? Vil Vil du du lave lave verdens verdens bedste bedste oste? oste? Vil Vildu dulave laveverdens verdensbedste bedsteoste? oste? Sænk Sænk temperaturen temperaturen påpå dindin pasteurisering, pasteurisering, ogog gørgør eksempelvis eks