120 virksomheder skal nu selv afprøve mulighederne i kunstig intelligens. Foto:
Teknologisk Institut
Så skal der tænkes på
kunstig intelligens
120 virksomheder får et skræddersyet forløb
om bedre udnyttelse af kunstig intelligens
Af Eskil Mann Sørensen
- Det er jo små ingeniørprojekter, vi leverer hver gang, og
det kræver fuld fokus, siger
ejerleder Jesper Vad Jellesen.
Kodeordene for produktionen er rustfrit stål, håndværk og forståelse for fødevarer.
lande. Eksportandelen ligger på
75-80 procent, og det er den, der
nu skal øges.
For to-tre år siden tog virksomheden fat på at opbygge en international salgsorganisation og har siden
ansat fire sælgere, som udgør staben sammen med Anders Jellesen
(far og stifter) og sønnen Jesper.
- Status på opbygningen er, at vi
står ved foden af bjerget og er klar
til udfordringen. Det er ambitiøst,
men det er det, der skal til for at
skabe vækst, så jeg er sikker på, det
bliver godt, siger Jesper Vad Jellesen.
- Vi har gennem de seneste år arbejdet med at få digitaliseret vores
procesudstyr, så kunderne kan
trække data ud. Vi er inde i en dynamisk periode, hvor der sker en
masse. De næste år bliver utrolig
spændende, understreger han.
Danske virksomheder kan få mere
ud af kunstig intelligens. Det er
baggrunden for, at Industriens
Fond nu opretter AI Denmark, Artificial Intelligence Danmark.
- Virksomheder som formår at
optage og omsætte ny teknologi på
en god måde, øger konkurrenceevnen markant. Derfor skal en større
del af dansk erhvervsliv stille
skarpt på kunstig intelligens. Der
er for få virksomheder, der gør det
i dag og derfor vil vi gerne hjælpe
udviklingen på rette vej, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i
Industriens Fond i en pressemeddelelse.
AI Denmark vil lave skræddersyede forløb for 120 virksomheder.
Dermed håber organisationen at
skabe løsninger af værdi for hver
enkelt virksomhed.
Derfra skal erfaringerne spredes
ud til andre virksomheder og til erhvervsorganisatoiner.
Universiteter deltager
Målet er, at viden og kompetencer
fra universiteterne og de teknologiske institutter skal bruges. Derfor
er de hovedaktører i AI Denmark.
Det gælder Teknologisk Institut,
Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet
og IT-Universitetet.
- Teknologien bruges til
at bearbejde og skabe konkret værdi fra store datamængder. Derfor
er den relevant for en bred vifte af
virksomheder. For eksempel til realtidsovervågning af forretningsprocesser, intelligent markedsføring, prædiktiv analyse eller automatisering via robotter og droner.
Det er næsten kun fantasien som
sætter grænser og de grænser
skal vi være med til at flytte gennem det her initiativ, siger Anne-
- Der er for få virksomheder, der bruger kunstig intelligens i dag og derfor
vil vi gerne hjælpe udviklingen på rette vej, siger Thomas Hofman-Bang,
adm. direktør i Industriens Fond. Foto:
Industriens Fond
Lise Høg Lejre, der er direktør for
Produktionsdivisionen hos Teknologisk Institut.
En rapport fra McKinsey og Innovationsfonden viser, at blot fem
procent af de små og mellemstore
virksomheder i Danmark anvender
kunstig intelligens.
Årets bedste AI-løsning
Første fase af AI Denmarks arbejde
bliver udviklingsforløbet for de
120 virksomheder.
Derudover vil der også blive arbejdet med værktøjsudvikling og
udbredelse af kunstig intelligens i
netværk.
For at fremhæve gode eksempler
fra dansk erhvervsliv vil AI Denmark kåre årets bedste danske AIløsning og desuden også præmiere
den virksomhed, der har opnået de
bedste forretningsmæssige resultater gennem AI Denmark-virksomhedsforløbene.
29
Pepperoni-konge gør comeback ny fuldautomatiseret fabrik skal levere produkter til fast food-kæderne INfoods vil være de største i Danmark Side 10 NR. 21 FEB.-MAJ 2021 M om aga s p af f rodu inet ød kti eva on rer I DETTE NUMMER: Brexit-panik er afblæst / De skærer kyllinger med vandstråler /
Simon Dinsen Hansen chefredaktør Forsidefoto: Steffen Ramsgaard stod bag pepperoni-virksomheden DKFoods. Nu gør iværksætteren comeback som ejer af en fødevarevirksomhed. Han har samlet et hold af investorer, som står bag INfoods, der har ambitioner om at blive landets største leverandør af convenien
Vi forstår, hvordan du stræber eer konstant produktkvalitet og optimerede omkostninger. UFRAVIGELIG + UPÅKLAGELIG Du er klar til at opfylde dine sikkerheds- og kvalitetskrav, samtidig med at du optimerer ressourcer og sikrer repeterbarhed. Endress+Hauser hjælper dig med at forbedre dine processer:
Produktion af plantebaserede drikkeog fødevarer er blevet nemmere Forbruget af plantebaserede produkter vokser støt i de fleste dele af verden og nu også i Danmark. For at imødekomme dine kunders krav på en sundere kost, bedre dyrevelfærd og mere bæredygtig mad, kan du omstille produktionen eller s
Nedkøling bliver en varm kartoffel Fødevarestyrelsen sætter i 2021 fuld smæk på kontrol af korrekt nedkøling i industrien Passer mængden af fedt, kulhydrat og protein med teksten på pakken, når danske fødevareproducenter sælger deres varer. Og er der styr på industrikøkkenernes nedkøling af fødevare
Fødevareindustrien aflyser Brexit-panik De danske fødevareproducenter ser ud til at have klaret Brexit uden de store problemer Af Henrik Kongsgaard Brexit, altså den britiske udmeldelse af EU, blev oprindelig anbefalet ved en vejledende folkeafstemning i UK og Gibraltar 23/6 2016, hvor 51,9 % af bri
Stor automations-aktør i mejerisektoren vækster globalt og spreder sig til andre nicher Au2mate leverer en række sofistikerede løsninger til mejerisektoren og er nu på vej over i andre sektorer. Nøglen er effektiv digitalisering af samspillet mellem hardware og software. Af Ebbe Fischer Au2mate er e
Eksporten til Storbritannien stort set uændret Cheføkonom sidder med klar fornemmelse af, at de eksporterede mængder fødevarer til Storbritannien er stort set uændrede efter nytår Af Henrik Kongsgaard Hos Landbrug & Fødevarer sidder også Frank Øland, der som cheføkonom har et overblik over hele den
Reducering af materialeforbrug Pakkematerialer fra vedvarende ressourcer Recirkulerbare pakkekoncepter MULTIVAC udvikler bæredygtige pakkeløsninger til fødevarer i tæt samarbejde med førende materialeproducenter. Vore løsninger omfatter vakuum, skin og MAP-pakker, som fremstilles omkostningseffekt
Entrepreneur starter ny Steffen Ramsgaard gør comeback som ejer af en fødevarevirksomhed. Han har samlet et hold af investorer, som står bag INfoods, der har ambitioner om at blive landets største leverandør af convenienceprodukter til fast food-kæderne Tekst og foto: René Wibholdt INfoods ligger i
fødevarefabrik Sous vide-linjen er jeg stolt af. Der er ikke andre, der har sådan en løsning herhjemme Steffen Ramsgaard, medejer af INfoods Steffen Ramsgaard foran det store sous vide-anlæg, som er det eneste af sin art i Danmark, og som skal give de mest saftige produkter til burgeren. 11
Det blev for kedeligt at gå hjemme Efter at Steffen Ramsgaard havde solgt sit livsværk forlod han DK-Foods og skiftede tilværelse fra driftig produktionsmand til knap så driftig efterlønner Tekst og foto: René Wibholdt Steffen Ramsgaard er klar til at tage en ny tørn som virksomhedsejer som en af
Skive Køletransport sikrer sig eftertragtet certificering Kravene har altid været høje i Skive Køletransport, og med en ny certificering står det krystalklart for alle nuværende og kommende kunder. Af Ebbe Fischer Skive Køletransport er en virksomhed i vækst, og i den proces har man arbejdet hårdt p
Nu skærer HKScan kylling med HKScan i Vinderup har erstattet de skarpe knive i procesanlægget med højtryksvandstråler. Den nye teknologi skærer kyllingefileten op med det reneste snit, producenten nogensinde har set Af René Wibholdt Investeringerne løb i fjor op i godt 40 mio. kr. i den danske del
vandstråler Waterjet-løsningen giver flotte skæringer i en brystfilet. Foto: HKScan Insourcing og ny stegelinje giver grøn effekt HKScans forædlingsfaciliteter i Skovsgård er udvidet med en stegelinje, der spiller en væsentlig rolle i en ny strategi Af René Wibholdt Konkurrenceevnen har fået en s
Aktuatorer er en af de komponenter, som skal leve op til de høje standarder for rengøring i fødevareindustrien. Foto: Delta Elektronik Hygiejnekrav buldrer frem Komponenter i produktions-maskinerne skal i dag både små, effektive og ikke mindst vaskbare Af Simon Dinsen Hansen - De nyere trends i hy
RENTOKIL RENTOKIL SIKRER SIKRER MOD MOD OGOG BEKÆMPER BEKÆMPER ALLE ALLE FORMER FORMER FOR FOR SKADEDYR SKADEDYR RENTOKIL RENTOKIL SIKRER SIKRER MOD MOD OGOG BEKÆMPER BEKÆMPER ALLE ALLE FORMER FORMER FOR FOR SKADEDYR SKADEDYR RENTOKIL RENTOKIL RENTOKIL RENTOKIL SKADEDYRSKONTROL SKADEDYRSKONTROL SKA
Bagebixen har vokseværk De begyndte med et 16 kvadratmeter stort lokale i 2013, men nu gør ægteparret Tina og Michael Huus klar til at udvide deres virksomhed, Bagebixen.dk, med en ny lagerhal på 1.100 kvadratmeter, så det samlede areal når op på 1.950 kvadratmeter i Årøsund i Sønderjylland. Det sk
SYNLIGHED OG PLACERING VEJEN HAR PLADS TIL ALLE Vejen Kommune ligger på motorvej E20. Med vores centrale placering i hjertet af Nordeuropa, giver vi ikke bare mulighed for en synlig placering, men også optimale forhold for infrastruktur. I Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed blev vi nr. 2 og
Ørbæk-direktør: I 2022 skal vi En række ændringer i salget skal sætte fart i Ørbæk Bryggeri, varsler Tørk Eskild Furhauge, der kom Tekst og foto: Henrik Kongsgaard Siden Tørk Eskild Furhauge rykkede ind i direktørkontoret hos Ørbæk Bryggeri i juni 2019, har han i høj grad sat sit præg på det fynske
være helt oppe i gear til bryggeriet for halvandet år siden Bånd og fyldeanlæg har rullet med jævn nedsat hastighed under corona-nedturen. Men troen på fremtiden er intakt. Tørk Eskild Furhauge er dagligt på besøg i alle Ørbæk Bryggeris afdelinger. Han regner med, at alt kører som smurt senest i 2
- Når corona forsvinder, kommer vi buldrende Virus har ramt Ørbæk Bryggeri hårdt, men der er solide forventninger til fremtiden Tørk Eskild Furhauge og Ørbæk Bryggeri har 38 forskellige øl og 46 forskellige læskedrikke på hylderne. Tekst og Foto: Henrik Kongsgaard - Vi føler os som en væddeløbshes
FOOD FOODSUPPLY SUPPLY følger følgerfødevareindustrien fødevareindustrien FOOD FOOD SUPPLY følger fødevareindustrien FOODSUPPLY SUPPLY følger følgerfødevareindustrien fødevareindustrien FOOD SUPPLY følger fødevareindustrien Food FoodSupply Supply Food Food Supply Supply Food Supply Magazine Magazine
Brødre satser stærkt på cookies Ejvinds Bageri i Hvide Sande bevæger sig fra bagervirksomhed til producent af cookies ver produceret med dansk smør og belgisk chokolade. - Indtil videre har vi nok investeret en halv million kroner i cookieproduktionen. Halvdelen er gået til en ny pakkemaskine, som v
Ostetanke til en værdi af syv mio. kroner er på vej til Thise Mejeri. Foto: NDT Thise investerer millioner i nyt oste-udstyr Thise Mejeri og Nordic Dairy Technology har underskrevet en rammeaftale om levering og idriftsættelse af seks ostetanke fra Nordic Dairy Technology, NDT. Aftalen har en værdi
Så skal der bygges nyt Danish Crown klar med underskrift på hovedkontor til 200 millioner Lars Dalsgaard Adolfsen DGNB Hjerte lanceres som en integreret del af DGNB, der er en tyskudviklet certificeringsstandart for bæredygtigt erhvervsbyggeri, der nu er blevet tilpasset af DGNB Danmark. DGNB Hjert
Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Opvaskemaskiner Vægtskålevasker Pladerensere Kundetilpassede løsninger Det nye hovedkontor får blandt andet et såkaldt masterchef-køkken og en slagterbutik med delikatesser, som skal være med til at vise Danish Crowns i
Nordjyder mikser sig til succes Limitech er kendt verden over for sine miksere, men blandingsmaskinerne er faktisk kun en del af de komplette procesanlæg, den nordjyske producent fremstiller. Og der er nye ekspanderende tiltag i støbeskeen Tekst og foto: René Wibholdt Limitech blev grundlagt i 1993
120 virksomheder skal nu selv afprøve mulighederne i kunstig intelligens. Foto: Teknologisk Institut Så skal der tænkes på kunstig intelligens 120 virksomheder får et skræddersyet forløb om bedre udnyttelse af kunstig intelligens Af Eskil Mann Sørensen - Det er jo små ingeniørprojekter, vi leverer
AUTOMATION FOKUS Slagterier står foran kvantespring Nyt ambitiøst udviklingsprojekt baseret på automation vender op og ned på den måde, slagterierne bl.a. udtager mørbrad og kæber fra grise på. Dermed kan der blive sat punktum for den tempofyldte linjeproduktion, samtidig med at kapacitet, fleksib
FOKUS Fonden blev stiftet i 1972 med henblik på at sikre en stabil fremtidig finansiering af aktiviteter, der støtter dette formål, og som med fordel kan løftes i fællesskab. Fonden er således en videreføring af andelsbevægelsens grundtanke, som er bredt anerkendt som en effektiv metode til at sikr
AUTOMATION FOKUS Automation og fremgang Danmarks største mælkeproducent er kommet langt med et hav af automatiserede løsninger, herunder robotter på lavkompleksområder, men slår et slag for, at den avancerede teknologi ingenting er værd uden dygtige folk i organisationen Af René Wibholdt Arla ind
FOKUS AUTOMATION kræver knowhow Arla vurderer, at udviklingen på automationsområdet kun kommer, hvis koncernen har de rette folk på de rette poster. Foto: Arla Algoritmer og mælk flyder side om side Opsamling af data er blevet en del af hverdagen hos Arla Af René Wibholdt Arla er for længst beg
AUTOMATION FOKUS It-udviklingen spirer i fødevareproduktionen Landbrug & Fødevarer bevæger sig op i helikopterperspektiv for at se, hvor langt fremme den industrielle del er på automationsområdet. Fremtidsudsigterne ser lovende ud Af René Wibholdt Danske fødevirksomheder er på en rejse, hvor inte
FT11-02DK XTS Hygiejne transportsystem til hygiejniske krævende miljøer www.beckhoff.dk/xts-hygienic Meget fleksibel og ideel til brug i fødevare- og farmaceutisk industri det intelligente transportsystem XTS Hygiejne kombinerer fordelene ved individuel produkttransport, gennem velafprøvet XTS-
AUTOMATION FOKUS Fjerkræ, formler og fremgang Danske fødevarevirksomheder er langt fremme, når det gælder automation. Marel, storleverandør af produktionsløsninger globalt, tager pulsen på området, hvor fjerkræindustrien ligger suverænt i front Af René Wibholdt På verdensplan beskæftiger Marel 70
FOKUS AUTOMATION Den norske fiskeindustri har førertrøjen på, når det gælder automation. Her er det en løsning, der på samme tid tømmer to kasser for fisk og is. Isen ryger igennem risten, hvor fiskene så ligger klar til forarbejdning. Danskere kræver fleksibilitet på skærelinjen Med opkøbet af T
TRANSPORTBÅND TEMA Transportørens uudtalte religioner Ellegaard er landets største leverandør af komponenter til transportører og transportanlæg og har egenproduktion af tromlemotorer, som er virksomhedens foretrukne driv-enhed Af René Wibholdt Ellegaard har ifølge egne oplysninger verdens tættes
Saniclip gør det enkelt at åbne og lukke båndet således at bånd og transportør meget let kan rengøres på en effektiv måde. Fotos: Habasit Markedsleder inden for fødevaresikkerhed, rengøring og drift lancerer nyt transportbånd Habasit er i top-3 i verden inden for håndtering af fødevarer, og virksom
TRANSPORTBÅND TEMA En af ScanBelts stærkeste forretningsben er fiskeindustrien. Foto: Scanbelt Stærk på bånd til fisk og kød Nordjyske ScanBelt producerer transportbånd, som bliver solgt over hele verden. Hovedproduktet er hårde modulbaserede plastbånd, som i stor stil bliver solgt til bl.a. fisk
EKSPERTPANEL HABASIT Hvordan sikrer man bedst muligt rengøring af transportbånd? Det vigtigste for at få en sikker rengøring er at vælge det rigtige transportbånd, der er tilpasset applikationen og er let at rengøre. Transportørens design spiller også en stor rolle her, så du ikke bygger på med deta
TRANSPORTBÅND TEMA Den våde industri er Hillerslevs rette element, som her laks på PU-bånd. Hillerslevs transportører snor sig rundt på fiskefabrikken. 99,9 procent af vores omsætning går til fødevareindustrien, siger Ole Gregersen en af de tre brødre bag virksomheden. Foto: Hillerslev Det ligner
Michael Strandsby fremviser de nye bånd, der bl.a. er lettere at rengøre. Foto: Niels Burcharth A/S Innovativ spiller blander sig med de store Med kunder som blandt andre Danish Crown i porteføljen har Horsensvirksomheden Niels Burcharth A/S ædt sig ind på markedet for transportbånd. Senest med nye
TRANSPORTBÅND TEMA Fokus på fødevarer og fisketrawlere Maskinbyggeren Carsoe er en af de ambitiøse brugere af transportører til bl.a. slagterier og flydende fiskefabrikker. Transportøren er en del af de samlede løsninger, som typisk er procesudstyr og hele produktionslinjer Af René Wibholdt Carso
Transportbånd fra markedets stærkeste leverandør Dorner AquaPruf LPZ with Drip Pan. Fotos: Dorner AVS Danmark har i 30 år samarbejdet med Dorner Conveyors en anerkendt specialist i transportbånd. Af Ebbe Fischer AVS Danmark har i årtier været distributør for Dorner Conveyors, som er førende i verd
TRANSPORTBÅND TEMA Båndproducent fokuserer på spild og rengøring Ammeraal Beltech Modular producerer transportbånd til fødevareindustrien på fabrikken i Vejle og er ved at teste en ny båndtype, der er specielt rengøringsvenlig. Andre båndvarianter kan reducere spild på kundens produktionslinje Af
Automatisering af rengøring giver stærke resultater System Cleaners gør det muligt for forbrugerne at have tillid til, hvad de spiser og drikker. Derfor er virksomheden blandt verdens største indenfor rengøring i fødevareindustrien, og det handler i høj grad om automatisering. Af Ebbe Fischer Syste
TRANSPORTBÅND TEMA Michael Strandby med et PU-bånd, præget med virksomhedens navn. Foto: Niels Burcharth PU-bånd nu med sporbarhed Handelsvirksomheden Niels Burcharth er den første leverandør i Danmark, der kunne tilbyde de bløde PU-bånd til fødevareindustrien med levnedsmiddelgodkendt opmærkning
Således aflæses en rengøringstest hos en specialist. Fotos: FORCE Technology Sådan øger du bedst dit fokus på bæredygtighed Design, hygiejne og bæredygtighed hænger uløseligt sammen. Du kan med fordel indtænke alle dele på en systematiseret facon, når du overvejer investering i f.eks. et nyt transp
TRANSPORTBÅND TEMA En UR10e-robot er sat i arbejde med at nappe flaskerne hos Dansk Mjød i Billund. Dansk Mjød har i dag tre ansatte og dermed yderst sårbare ved sygdom og fravær i produktionen. Nu napper robotten flaskerne UR-cobot fra Technicon hjælper microbryggeri på heden med at få fyldt øl
End-of-line kunder vælger ét system, én leverandør og fuld kompatibilitet At bygge en fuldautomatisk pakkelinie baseret på standardmoduler fra samme producent er en af de unikke muligheder med SOCO SYSTEMs produktprogram. Danske SOCO SYSTEM skiller sig ud ved at håndtere alt lige fra kasserejsnin
Dansk mikser-teknologi tager Daniatech startede som et startup-projekt med rødder hos Cabinplant. I dag står virksomhedens miksere hos store virksomheder verden over Af Henrik Eilers Fra USA over Singapore til Rusland og Norge finder man Daniatechs miksere. De mikser alt fra mayonnaise og kakaomælk
kampen op mod de store Vi udviklede sammen med en belgisk pumpeproducent, som ikke havde en mikser i deres produktprogram. Det tog tre uger, så havde vi vores første prototype det gik vanvittigt hurtigt Jens Anders, adm. direktør Daniatech Et kig ned i en af Daniatechs miksere. Foto: Daniatech D
Tøris køler fødevareindustrien Allerede i begyndelsen af 30erne begyndte man at producere tøris i Erritsø ved Fredericia. Og her i 2021 Tøris er kuldioxid (CO2) i fast form og har en temperatur på -79 celsius. Tøris sublimerer (fordamper) direkte fra fast form til luftform og efterlader således ing
ned er der stadigvæk fuld gang i tørisproduktionen hos samme virksomhed, der nu hedder Nippon Gases Nippon Gases store tørisfabrik i Fredericia, hvor der produceres tøris i døgndrift. isens høje kuldeydelse, er den særdeles velegnet som fleksibelt kølemiddel i transport på land, til vands og i lufte
Vil Vil du du lave lave verdens verdens bedste bedste oste? oste? Vil Vil du du lave lave verdens verdens bedste bedste oste? oste? Vil Vildu dulave laveverdens verdensbedste bedsteoste? oste? Sænk Sænk temperaturen temperaturen påpå dindin pasteurisering, pasteurisering, ogog gørgør eksempelvis eks