Ny dansk slagterirobot skaber global
opmærksomhed
Et automatiseret sorteringsanlæg til tarme har
givet startup-virksomheden Proxima Centauri
stribevis af uopfordrede af henvendelser fra
hele verden
Tekst: Eskil Mann Sørensen
ROBOT: Det er en kæmpeopgave,
Jan Pedersen har taget på sig, og
som han nu efter alt at dømme har
løst. Han har konstrueret et produktionsanlæg med to robotter,
som kan kontrollere, måle og opskære svinetarme, så de kan bruges
til pølseproduktion.
- Jeg havde ikke nogen idé om, at
det ville blive så kompliceret, siger
han.
Men nu er maskinen færdig, og
netop nu er den på vej til et slagteri
i Lokeren i Belgien, hvor den skal
testes og afprøves for første gang
under virkelige forhold. Den skal
bestå sin endelige eksamen.
Stor interesse
Interessen ser ud til at være stor for
Jan Pedersens opfindelse. Proxima
Centauri lagde for nyligt opfindelsen ud på sin hjemmeside.
- Uden at have lavet nogen markedsføring, alene ud fra hjemmesiden, har vi fået henvendelser fra
det meste af verden. Det er fra
USA, Spanien, Portugal, Polen,
Kroatien, og mange andre lande,
siger Jan Pedersen.
Jan Pedersen viser anlægget
frem. Med høj hastighed kører
maskinen en svinetarm igennem.
Tarmen bliver spilet ud med vand,
så man er sikker på, at der ikke er
huller. Samtidig måler maskinen
12
diameteren på tarmen og skærer
den op i passende stykker. Så de
er klar til pølseproduktion.
Slipper for tur til Kina
Det er en proces, som europæiske
slagterier hidtil har sendt til Kina
for at få udført manuelt på store
fabrikker. Et halvt år efter er tarmene kommet tilbage ordnede, opmålte og udskårne. Men nu - med
Jan Pedersens ny opfindelse - kan
det altså lade sig gøre i en automatisk proces på slagterier i Europa,
så tarmene med det samme kan
bruges til at lave pølser. Uden et
halvt års omvej til Kina.
- Vi kan tage tarmene lige efter
svinene er slagtet, så vi undgår hele
procesduren med nedsaltning, afsaltning og transport.
- Slagteribranchen i Europa er
grumme træt af, at de skal sende
tarme til Kina. Det betyder, at de
ikke har kontrol over den del af
processen, siger Jan Pedersen. Han
har selv i sit tidligere job sendt
tarme til Kina.
- Vi regner med, at virksomhederne kan spare mellem 25 og 50
procent af deres udgifter til processen. Samtidig undgår de hele besværet med at sende tarmene afsted til Kina, siger han.
Startet for tre år siden
Jan Pedersen startede sit firma
Proxima Centauri for tre år siden
Jan Pedersen viser, hvordan arbejdet med at kontrollere svinetarme i dag bliver
gjort med håndkraft. Det udføres typisk i Kina. Foto: Eskil Mann Sørensen
Denne robot skærer tarmen over de relevante steder. En typisk svinetarm er 20 meter lang. Foto: Eskil Mann Sørensen
for at udvikle maskinen. Han har
ansat to ingeniører til udviklingen,
og så har han hyret automationshuset Egatec i Odense til at stå for
den fysiske udformning af maskinen. Det er også hos Egatec, at
Proxima har hjemadresse.
Maskine og robotter har kørt fint
på værkstedet i Odense.
- Det hele fungerer nu. Det eneste
vi mangler at afprøve er, hvilken
kapacitet den har, når den kører
fuld produktion i Belgien. Så den
skal prøve at køre otte døgn i træk.
Lige nu er det rigtigt spændende,
siger Jan Pedersen.
Der har været et hav af tekniske
udfordringer undervejs for Jan
Pedersen, før han og hans to kolleger kunne præsentere en færdig
maskine. Alene det at finde de rigtige gummihjul til at føre tarmen
frem har taget lang tid. Gummihjulene skal dels sørge for fremføring af tarmen, og dels skal de
sørge for at holde tæt, så der ikke
løber vand ud af tarmen, når den
bliver tryktestet.
Nu suser tyve meter tarm forbi på
et øjeblik. Er der huller i tarmen, så
registrerer udstyret en vandstråle,
og så bliver tarmen klippet over
omkring hullet.
Har søgt tre patenter
Undervejs har Proxima søgt tre
patenter for at beskytte sin teknologi. Det gælder blandt andet en
særlig ventil, som sørger for at
vandtrykket inden i tarmen opretholdes og at der samtidig ikke bliver overtryk så tarmen springer. Et
andet patent går på den måde maskinen detekterer huller i tarmen.
Når der er et hul i tarmen, sprøjter
der af gode grunde vand ud, og det
opfanges af et par metaldele, som
har en svag strøm igennem sig.
Dermed ved maskinen nøjagtigt
hvor på en 20 meter lang tarm, at
der optræder et hul. Den del af
tarmen kan så skæres væk.
Henvendelser fra hele verden
Så snart testen i Belgien er gjort
færdig, og maskinen er flyttet hjem
til Odense, så får Proxima besøg af
flere af de interesserede kunder til
en demonstration.
Grunden til, at produktionslinjen
skal til Belgien er, at det store hollandske selskab Van Hessen har en
fabrik der, og Van Hessen er blevet
minoritetsejer af Proxima Centauri
og har førsteret til de første 10 produktionsanlæg fra Proxima Centrauri. Van Hessen har netop specialiseret sig i at levere færdigtprocesserede svinetarme. Hidtil har
virksomheden, som andre europæiske virksomheder, sendt tarmene
afsted til fabrikker i Kina.
Familien Rømer slår til igen: Klar med snesevis af produkter på ny, vegansk fabrik Side 22-23 NR. 22 MAJ-SEPTEMBER 2021 M om aga s p af f rodu inet ød kti eva on rer I DETTE NUMMER: Nyt blanderi hos Procudan / Dansk slagterirobot får global opmærksomhed / Aasted lægger nye chokoladeplaner / Dra
REDAKTØRENS HJØRNE Nye tider Alt tyder på, at den danske fødevareindustri og resten af landet langt om længe kan se coronatågerne lette og glæde sig til en måske næsten normal dagligdag. Med mulighed for at lægge holdbare budgetter, sende sælgere ud i den rigtige verden og måske endda ligefrem byde
Vi forstår, hvordan du stræber efter konstant produktkvalitet og optimerede omkostninger. UFRAVIGELIG + UPÅKLAGELIG Du er klar til at opfylde dine sikkerhedsog kvalitetskrav, samtidig med at du optimerer ressourcer og sikrer repeterbarhed. Promass Q til krævende applikationer Suveræn nøjagtighed
Fittings af høj kvalitet gør en verden til forskel Komplet portefølje af hygieniske fittings til fødevareindustrien Ensartet overfladekvalitet Dag til dag levering Konkurrencedygtige priser Kontakt os på tlf. 4457 6200 for at få et tilbud. Læs mere om vores fittings på www.alfalaval.dk
Hemmelig producent laver verdensnyhed Tekst: Henrik Kongsgaard Det er hemmeligt, hvor deres nye, banebrydende grøntsagsbarer bliver produceret, men ellers er iværksætterne Pernille Laulund Straarup og Lise Kristensen ikke blege for at lægge kortene på bordet: Med virksomheden Vegetude, som de ejer
Nyt blanderi kan hjælpe fødevareproducenter i alle brancher Tekst: Henrik Kongsgaard Med et splinternyt blanderi, der kan håndtere alt fra pulver til større ingredienser som frø og nødder, er Kolding-virksomheden Procudan nu gået ind på et nyt marked. Procudan har hidtil koncentreret sig om at sælg
Kvaliteten er væsentlig, når damp anvendes som ingrediens i fødevareindustrien. Fotos: Spirax Sarco Hold dampen oppe i fødevareproduktionen Spirax Sarco er specialister i dampsystemer og skaber værdi for fødevareproducenter ved at kombinere et indgående kendskab til produktionsprocesser og industri
- Mindst 27 fabrikker kunne ikke lave vores unikke chokoladebarer Vores produkter er svære at producere, hvilket har været en kæmpestor udfordring, siger indehaveren af bar-producenten Poly n Pro Tekst: Henrik Kongsgaard Efter at have brugt tre år på at udvikle en serie unikke mandel-/chokoladebare
Reducering af materialeforbrug Pakkematerialer fra vedvarende ressourcer Recirkulerbare pakkekoncepter MULTIVAC udvikler bæredygtige pakkeløsninger til fødevarer i tæt samarbejde med førende materialeproducenter. Vore løsninger omfatter vakuum, skin og MAP-pakker, som fremstilles omkostningseffekt
Al Filet-O-Fish på McDonalds over 6.000 restauranter i Europa kommer fra Espersen - og langt det meste fra fabrikken på Bornholm. Foto: A. Espersen Unik aftale: McDonalds har presset alle andre ud af bornholmsk ekspert-fabrik Tekst: Henrik Kongsgaard 10 Da McDonalds kom til Europa i begyndelsen a
I VEJEN KOMMUNE HAR VI PLADS TIL DIN VÆKST Vejen Kommune har store ambitioner for alle erhverv og brancher. Vi har en stor koncentration af fødevareproducerende virksomheder og følge erhverv. Hvilket gør os til Danmarks Fødevarecentrum Virksomheder i Vejen har synet rettet mod vækst og den grønne om
Ny dansk slagterirobot skaber global opmærksomhed Et automatiseret sorteringsanlæg til tarme har givet startup-virksomheden Proxima Centauri stribevis af uopfordrede af henvendelser fra hele verden Tekst: Eskil Mann Sørensen ROBOT: Det er en kæmpeopgave, Jan Pedersen har taget på sig, og som han n
Tarmen fyldes op med vand for at checke, om der er nogle huller i den. Samtidig måles diameteren, og tarmen klippes op i stykker efter diameter. Foto: Eskil Mann Sørensen - Nu er jeg pensionist, jeg skal have noget at give mig til Jan Pedersen startede som slagter på et andelsslagteri i Maribo. Eft
Fleksibilitet i byggeprocessen er afgørende for fremtiden Totalentreprenør Koncepthal A/S udbyder en række koncepter, ikke mindst til fødevareindustrien. Pt. er man i gang med at opføre en fabrik til Nordic Gluten Free Bakery med fokus på, at en forventet stor vækst skal kunne håndteres i nye lokale
Ved hjælp af løfte- og tippevognen fra Hovmand kan de ansatte uden besvær transportere den tunge gryde over til kølebordet og tippe karamelmassen ud på kølebordet. Fotos: Karamel Kompagniet Løftevogne gør hverdagen lettere Karamel Kompagniet på Bornholm har kæmpe succes med deres håndlavede gourmet
Maskiner til den søde Farum-virksomheden Aasted gør klar til vækst. Den familieejede leverandør af blandt andet chokolademaskiner er på vej til at få standardiseret mange af sine produkter, så de fremover kan bygges som moduler Tekst og foto: René Wibholdt Aasted beskæftiger cirka 350 medarbejdere
tand Kroppen med ståldelen på temperermaskinen bliver forsynet med et sindrigt system af tempereringskilder, som er en teknologi, Aasted selv har opfundet. chokoladehistorien med stort svind til følge. Tre år senere opfandt han støbemaskinen. Med foden under eget bord opfandt han i 1946 temperering
Væk med flaskehalse og gamle vaner En forbedring skal sikre øget konkurrencedygtighed, og at Aasted kan skrue op for salget af de efterspurgte chokolademaskiner Tekst og foto: René Wibholdt Aasted etablerede sit eget udviklingscenter i 2006. Her står bemandede maskiner, hvor kunderne for eksempel k
Ucrete, Egedal Rådhus, storkøkken. Fotos: Master Builders Solutions Nye landvindinger for verdens mest solide gulv Med stærke referencer, der har op til tre årtier på bagen og en international udviklingsafdeling med speederen i bund, har Master Builders Solutions lagt endnu flere fordele i fødevare
Ejertrioen bag True Food: Peter Ostenfeldt Madsen (tv), Malene Møller Dissing og Michael Guldin. Foto: True Food Succes fra dag 1: De har solgt fødevarer for over 15 millioner på få måneder Tekst: Henrik Kongsgaard 20 Et nyt handelsfirma i fødevarebranchen er kommet flyvende fra start: True Food
RENTOKIL SIKRER MOD OG BEKÆMPER ALLE FORMER FOR SKADEDYR RENTOKIL SKADEDYRSKONTROL Internationalt tilstede, men lokalt forankret Rentokil Skadedyrskontrol blev grundlagt i sin nuværende form i Danmark i 1957, og vi har leveret effektiv og sikker skadedyrsbekæmpelse til både virksomhedsog privatkun
Rømer-familien laver nu veganske fødevarer på slagteriudstyr med kæmpe-potentiale Tekst: Henrik Kongsgaard Med en splinterny produktionslinje i den store ende af spektret har fødevarefamilien Rømer taget fat på endnu et kapitel i den fortælling, der i forvejen omfatter blandt andet Ørbæk Bryggeri,
Corona satte en kæp i pølseplanerne Tekst: Henrik Kongsgaard Egentlig var alt klar til, at Rømer Vegan skulle have sine nye plantepølser ud i Coops enorme butiksnetværk sidste forår. Men den nye fødevarevirksomhed på Mols blev offer for corona, idet Coop slog bak, fortæller den veganske producents
END OF LINE TEMA Kontrolvejning og påføring af label er ud over software kerneområderne i EOL. Foto: Marel Marel: Kunderne stiller større og større krav Som udbyder af løsninger til End Of Line, hvor de emballerede produkter blandt andet bliver kontrolvejet, etiketteret og pakket i kartoner, se
Effektive og ergonomiske end-of-line løsninger SOCO SYSTEMs end-of-line produktprogram spænder fra en-mands pakkepladser til fuldautomatiske pakkelinjer. På www.socosystem.dk kan du finde information om vores produkter og andre oplysninger, som relateres til effektiv intern pakning og håndtering af
END OF LINE TEMA - Fokusér på de langsigtede løsninger Øget kapacitet og flow er vigtigere end kortsigtede løsninger som mandskabsbesparelser, mener fynske Egatec, der er leverandør af automatiserede pakkemaskiner og robotter Tekst: René Wibholdt Egatec blev etableret i 2003 og ejes i dag af Lars
Meat Machines Sweden AB køber og sælger brugt (og nyt) udstyr til gode priser Leder du efter nye maskiner til fabrikken til konkurrencedygtige priser? Meat Machines Sweden AB har løsningerne. Af Ebbe Fischer Meat Machines Sweden AB har købt og solgt maskiner til fødevareindustrien i over 20 år og er
END OF LINE TEMA Vækst i pakkeriet En halv million krydderurter i potter kører gennem Rosborgs semiautomatiserede pakkeri om ugen spor på en banegård som hver er forsynet med en kasserejser. De rejser kasserne i forskellige størrelser og lukker bunden med lim. Herefter kører de hen til pakkeområd
- For os har automation betydet, at vi kan levere et større og større antal krydderurter til tiden, siger Johnny Albertsen. fået flere bufferspor med kasser, kører vi igen med et godt flow, siger han. For Rosborg handler automation ikke om at rationalisere, om at fyre folk eller om profit. - Vi tænk
END OF LINE TEMA Lønsomheden venter for enden af linjen Scanvaegt Systems er en af de førende leverandører herhjemme inden for pakkeriafsnittet End Of Line. Samtlige processer fra de emballerede fødevarer er blevet kontrolvejet og påført labels, til de i kassevis står på en palle kan køre gennem
Sikkerhed i fødevareindustrien Der stilles særlige krav til hygiejnesikkerhed i fødevareindustrien til både bruger og maskinfabrikant. Men, desværre er der ofte eksempler på farlige bakterier i maden. FDA Denne lovgivning gælder for mad og medicin i USA. (FDA: Food and Drug Administration). De amer
Møn Bolcher flytter - og investerer massivt i nye maskiner Tekst: Henrik Kongsgaard Egentlig ville Møn Bolcher her i begyndelsen af året være flyttet fra én adresse i Stege til en anden. I stedet rykker bolchevirksomheden i efteråret ind i et nyt hovedkvarter i Nykøbing Falster, hvor virksomheden h
Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Opvaskemaskiner Vægtskålevasker Pladerensere Kundetilpassede løsninger Thomas Krøll (tv) og René Harms flytter deres bolchevirksomhed fra Møn til Falster. Foto: Møn Bolcher til sig selv og har lejet cirka 2.000 andre kv
To kendte jyder blander is og whisky Tekst: Henrik Kongsgaard De er hver især kendt for det, de selv kalder den ekstreme kvalitet, men ellers plejer de ikke at have noget med hinanden at gøre. Det har de fået nu. Is-producenten Joachim Kastberg og whiskysuccesen Stauning Whisky er gået sammen om et
Nordmænd køber midtjysk producent af procesanlæg Tekst: Henrik Eilers Viborg-virksomheden Danmatic Automated Bakery Systems er blevet solgt til den norske koncern Storskogen. Med i handlen følger også datterselskabet Prægel & Co, som har hjemme i den nordsjællandske by Kvistgård. Danmatic blev grun
Foto: OnRobot OnRobot lancerer verdens stærkeste el-vakuumgriber Ny, elektrisk griber kan løfte op til 20 kilo Tekst: Eskil Mann Sørensen GRIBER: Danske OnRobot er klar med en ny griber, VPG20, som ifølge firmaet er verdens stærkeste elektriske vakuumgriber. Den kan løfte emner op til 20 kilo. Den
Standarder giver tryghed Standarder for sikkerhed og hygiejnekrav til fødevaremaskiner er afgørende redskaber for både maskinproducenter og deres kunder STANDARDER: Det kan være svært at sikre sig, at en maskine til fødevarefremstilling er designet, så man undgår madforgiftninger og andre ubehageli
Dragsbæk Magarine producerer og leverer store partier margarine til fødevareindustrien. Dragsbæk har netop digitaliseret og retrofittet virksomhedens 17 år gamle pakkelinje. Foto: Dragsbæk Dragsbæk: Nu er det slut med at købe reservedele på Ebay Danmarks største margarineproducent har med hjælp fra
Fotos: NCO Byg Specialist inden for bygninger til fødevareindustrien leverer nye projekter NCO Byg Aars A/S er blandt markedets førende entreprenører inden for byggeri til fødevaresektoren. Blandt kunderne er kyllingeproducenten Danpo og proteinspecialisten Essentia, som netop har fået nye facilite
Leading technology with minimum packing costs: thats the power of performance Reduce costs, increase package quality and raise productivity. Experience the performance of GEA PowerPak PLUS thermoforming packaging systems Discover the advantages gea.com/powerpakplus