Vi leverer løsninger, der hjælper med at opnå tør mættet damp Klaus Bruun, Food & Beverage driver, Spirax Sarco Spirax Sarco højner fordelene ved brug af damp. Fotos: Spirax Sarco Bedst inden for kvalitetsdamp Spirax Sarco er specialist i dampsystemer. Virksomheden kombinerer et indgående kendskab til produktionsprocesser og industristandarder med et bredt produktprogram og høj sikkerhed. Af Ebbe Fischer Vi kan hjælpe med alle aspekter indenfor damp. Sådan lyder det fra Klaus Bruun, Food & Beverage driver hos Spirax Sarco. Virksomheden er specialist i dampsystemer indenfor fødevareindustrien. Spirax Sarco fører således et af markedets bredeste produktprogrammer, der kan være med til at forbedre proceseffektiviteten, højne kvaliteten og spare energi. Det gælder alle processer indenfor fødevareindustrien hvor damp indgår som ingrediens eller varmemedie - opvarmning, pasteurisering, sterilisation osv. Vi leverer løsninger, der hjælper med at opnå tør mættet damp, som er vigtig for at sikre en optimal overførsel og minimal belastning af udstyret. Desuden tilbyder vi rendamp-generatorer, hvor kontrolleret og kemikaliefrit vand - også kaldet omvendt osmose, føres gennem en generator i rustfrit stål. På den måde undgår man urenheder, der kan påvirke både sikkerhed og smag, forklarer Klaus Bruun. Dampens kvalitet afgørende Damp kan inddeles i fire kategorier: Rådamp, filtreret damp, rendamp og sterildamp. Nogle producenter bruger filtreret damp, mens andre foretrækker damp genereret via en rendampgenerator. Dampens kvalitet og tørhed er vigtig for at sikre en optimal proces og Spirax Sarco kan hjælpe med måling heraf. Som udgangspunkt skal damp være ren og tør, men mange kunder er ikke klar over, hvilken kvalitet deres damp har, siger Klaus Bruun. Sikker afspærring før service Sikkerhed ved servicering af dampanlæg kommer mere og mere i fokus. For at sikre dobbelt afspærring før service tilbyder Spirax-Sarco de såkaldte Double Block and Bleed-ventiler, der giver dobbelt sikkerhed for afspærring af damp - samt dræn mellem de to afspærringer. Spirax Sarco har desuden udviklet en ny ventil med navnet Spira-trol Steam-Tight. Denne ventil kombinerer de gode reguleringsmuligheder, der kendetegner reguleringsventilen Spira-trol og 100 procent afspærring. Det er en ny reguleringsventil med to funktioner. Den er let at servicere og vedligeholde uden brug af specielværktøj. Desuden er der mulighed for at lave et flip-over af sædet i ventilen. Det betyder, at sædet kan vendes 180 grader og derved mindskes nedetid for produktion og udgifter til reservedele. Tidligere skulle man både have en reguleringsventil og en on/off-ventil for at sikre en tæt afspærring før processen. Det hele er nu kombineret i én og samme ventil, forklarer Klaus Bruun. Kompetent rådgiver Spirax Sarco har fokus på alt fra rådgivning, beregninger og projektering til teknisk support og service. Vi tager kunden i hånden i hele forløbet og udfører surveys, hvor vi kommer ud og tester dampsystemernes vandudladere. Ved førstegangs-survey finder vi erfaringsmæssigt 12-15 procent defekte vandudladere, som koster kunderne en del tabt energi. De besparelser, man kan opnå ved at gennemføre en survey, er typisk meget større end den udgift, man har ved selve gennemførelsen. Hvis der blot findes én defekt vandudlader er udgiften til test i mange tilfælde betalt hjem, forklarer Klaus Bruun og slutter: Der er derfor store besparelser at opnå ved at gennemføre regelmæssige eftersyn og forebyggende vedligehold af sine vandudladere samt service af dampanlægget overordnet set. Her den ekstra sikre og effektive Double Block and Bleed-ventil. Sådan ser den nye Spira-trol SteamTight-ventil fra Spirax Sarco ud. SPIRAX SARCO Spirax Sarco er totalleverandør af dampsystemer. Kunderne er dels fødevareproducenter og dels alle andre brancher, der anvender damp. Systemerne klarer følgende: Reducerer energiforbruget Sikrer højere produktionskapacitet Sørger for pålidelighed og forhindrer driftstop Forbedrer produktkvalitet og mindsker spild Overholder myndighedskrav og sikrer høj sikkerhed Læs mere på www.spiraxsarco.dk NR. 23 SEPT.-NOV. 2021 Fynsk lønproducent har nu to fabrikker Side 14-16 M om aga s p af f rodu inet ød kti eva on rer I DETTE NUMMER: Future Food bare vokser og vokser / Kød, pølser og færdigretter på næsten ingen plads / Ny linje hitter hos Danpo / Jyder vil revolutionere rejemarkedet / LP Kol REDAKTØRENS HJØRNE En branche, der finder de smarte løsninger På en dør her i mediehuset hos Nordiske Medier har en eller anden fået den glimrende idé at skrive Theres a way to do it better - find it! Citatet stammer fra Thomas Edison, der er mest kendt for at opfinde glødepæren, men som ifølge Wiki Vi forstår, hvordan du stræber efter konstant produktkvalitet og optimerede omkostninger. UFRAVIGELIG + UPÅKLAGELIG Du er klar til at opfylde dine sikkerhedsog kvalitetskrav, samtidig med at du optimerer ressourcer og sikrer repeterbarhed. Promass Q til krævende applikationer Suveræn nøjagtighed Ikke flere kompromiser Vi introducerer best-in-class Alfa Laval DuraCirc-pumpen At bruge stempelpumper i hygiejniske applikationer har altid betydet, at man må nøjes med kompromiser. Men Alfa Laval DuraCirc er noget anderledes. Det er markedets første stempelpumpe som leverer den perfekte balance m Tappelinjen er også en investering i fremtidige frugtavlsplaner Per Møller Andersen, direktør hos Orskov Foods Det nye tappeanlæg i Ørskov er efter planen kørt ind og klar til brug i begyndelsen af oktober. Foto: Orskov Foods Glas er tilbage: Orskov Foods investerer millioner i tappeanlæg Juicepro Future Food tordner frem med økologi, convenience og nicher Opkøbsstrategi med flere produktionstråde at spille på skal udnytte synergierne Tekst og foto: René Wibholdt Future Food med kontor i Haderslev har på 10 år samlet en håndfuld fødevarevirksomheder og er klar til at udnytte synergierne og e Future Food arbejder på flere fronter med udvikling af plantebaserede produkter. Foto: Hanegal måltider, præciserer Michael Vadgaard Jørgensen. Han vender tilbage til hele klimadagsordenen, som gør, at det er endnu mere meningsfyldt at forsøge at bidrage til hele den omstilling, samfundet skal igen Sådan har Future Food opkøbt fem fødevarevirksomheder Den Haderslev-baserede virksomhed kan nu levere til både dagligvarekæder, foodservice, fødevarevirksomheder og slutbrugere Tekst og foto: René Wibholdt Top Food var den første virksomhed, stifterne af Future Food opkøbte for 10 år siden. Top Foo Reducering af materialeforbrug Pakkematerialer fra vedvarende ressourcer Recirkulerbare pakkekoncepter MULTIVAC udvikler bæredygtige pakkeløsninger til fødevarer i tæt samarbejde med førende materialeproducenter. Vore løsninger omfatter vakuum, skin og MAP-pakker, som fremstilles omkostningseffekt Danpo giver den gas med ny nugget-linje Hver uge bliver der lavet cirka 350 tons kyllingenuggets på udstyr fra Bila Af Henrik Kongsgaard Danpos linje 4 på fabrikken i Give laver udelukkende nuggets en opgave, som tidligere blev jongleret på skift mellem linje 1 og linje 2. De linjer lavede også and Vi leverer løsninger, der hjælper med at opnå tør mættet damp Klaus Bruun, Food & Beverage driver, Spirax Sarco Spirax Sarco højner fordelene ved brug af damp. Fotos: Spirax Sarco Bedst inden for kvalitetsdamp Spirax Sarco er specialist i dampsystemer. Virksomheden kombinerer et indgående kendskab - Vi er klar til endnu en linje Danpos kyllingefabrik i Give har nu fire linjer, men har allerede gjort plads til en femte Danpo er en del af den nordiske koncern Scandi Standard, der slagter og forædler fjerkræ i Danmark, Norge, Sverige og Irland og eksporterer kyllingeprodukterne til 40 lande. Ko Fotos: Delta Elektronik CAM-styret støbning af chokolade Dosering af chokolade og creme til det færdige produkt Alt i én cyklus Af Jørgen Sommer ved Delta Elektronik A/S Delta Elektronik har udviklet, softwaren til en maskine til støbning af chokolade, den styrer automatisk udsprøjtningen af choko 100 procent lønproduktion for store og små Fipros på Fyn laver mest pulver, men også geler og flydende fødevarer Af Henrik Kongsgaard Fipros råder over i alt cirka 100 ansatte på virksomhedens to fabrikker, der ligger lige ved siden af hinanden. Når danske fødevarevirksomheder ikke selv har den nø Hun anslår, at 80 procent af Fipros produkter er i pulverform. Resten er flydende eller geler. 100 procent lønproduktion Under alle omstændigheder er alt, der forlader virksomheden, bestilt af kunder i fødevarebranchen, før en produktion sættes i gang: Der er tale om 100 procent lønproduktion; Fipro Ny mælkepulverfabrik er et udstillingsvindue fyldt med robotter Jorgensen Engineering har leveret teknikken, som gæster kan se gennem glas Direktør Conny Twisttmann har selv en mindre ejerandel i Fipros, som hovedsageligt er ejet af stifter Morten Duch og hans familie. Af Henrik Kongsgaard Der var Lyras har revolutioneret pasteurisering via UV-lys Danske Lyras har via egenudviklet teknologi skabt en ny måde at pasteurisere mælk og mælkeprodukter. Man Behandler via UV-lys og har dermed en mere skånsom behandling af bl.a mælk og ost. Af Ebbe Fischer En helt ny metode, der sandsynligvis vil spr Pladsen er ubeskriveligt trang - men Fremgangen hos kødvirksomhed i Grindsted forventes at lande på 40 procent i år Tekst og foto: René Wibholdt Daglige forsynin@ger til ABC Lavpris har været Slagter Norlyks økonomiske fundament i mange år. Kæden har 14 butikker, som får alt deres ferske kød og fær Slagter Norlyk vokser alligevel Med Regillo Saman som spydspids i produktionen er der kommet mere styr på arbejdsplanlægning og flow. Overvejer at bygge ny fabrik Af René Wibholdt Indehaverne af Slagter Norlyk i Grindsted, Lars og Ulla Holst Møller, er muligvis på vej med en ny fødevarefabrik. Den Hakket oksekød har i høj grad været med til at drive omsætningen hos Slagter Norlyk. En lille solstrålehistorie Bankuddannet konsulent dukkede op, købte halvdelen og blev gift Tekst og foto: René Wibholdt 20 Slagter Norlyk i Grindsted er en virksomhed i forandring. Butikken er lukket ned, mens fø XTS Hygiejne transportsystem til hygiejniske krævende miljøer www.beckhoff.dk/xts-hygienic Meget fleksibel og ideel til brug i fødevare- og farmaceutisk industri det intelligente transportsystem XTS Hygiejne kombinerer fordelene ved individuel produkttransport, gennem velafprøvet XTS-teknologi, m Tanken er fuld af ambitioner LP Kolding har fundet sin niche som producent af rustfri tanke, procesudstyr og units til fødevareindustrien Tekst og foto: René Wibholdt 22 For at stå stærkere på markedet som producent går LP Kolding A/S i højere grad end tidligere efter at have den direkte kontakt m 30 medarbejdere hos LP Kolding har fokus på rustfri processer. Her er det en bund til en tank. Fakta LP Kolding blev etableret i 1964 af makkerparret Laursen og Pedersen, deraf forbogstaverne i LP. I begyndelsen var det mælketankvogne, der blev produceret. Siden er sortimentet vokset. Virksomheden - Det er afgørende for os, at vi får vores kompetencer løftet, siger Mogens FeldAndreasen. - Vores kunder efterspørger i stigende grad samarbejdspartnere, der har forståelse for udvikling og kundetilpassede løsninger, konstaterer direktøren. Vækst via kompetenceløft Med ambitiøse planer vil LP Kol Har du styr på smøremidlerne i dine fødevarer? Med OKs nye webinar får du styr på dine smøremidler, din HACCP og din dokumentation. Du får også at vide hvilke krav, du skal stille til dine leverandører, så du har fuld sporbarhed på leverancen og styr på smøremidlerne. Også hvis uheldet er ude. Og så Foto: Un i-Food T echnic Det komplette anlæg består af en prepiller, selve rejepilleren, en air separator, der blæser skaller og hoveder af rejerne, og en optisk scanner, der kvalitetskontrollerer hver enkelt reje. Foto: Uni-Food Technic Uni-Food Technic Grundlagt i 1989 af Bjarne Normann Jensen FOKUS, SAMARBEJDE OG DIALOG I VEJEN TAGER VI DET ALVORLIGT I Vejen Kommune arbejder vi sammen med virksomheder og landbruget om at skabe de bedste rammer, for at fremtidens krav og ønsker til vores fødevarer bliver produceret i Vejen. Vejen Kommunes Vækststrategi har et stort fokus på fødevarebranch - Derfor er vores rejepiller så god Flere rejer, mindre vand og ingen kemi Af Henrik Kongsgaard Det er ikke kun evnen til at pille også helt små rejer - som den første maskine i verden - der gør den nordjyske opfindelse SeaPeeler Flex til verdens mest avancerede. Det fastslår direktør Kurt Bech Ch Vores Voreslæsere læsere,dine dine Vores kunder kunder læsere dine kunder Som Som medlem har har dudu mulighed mulighed for: for: Som Bliv Blivmedlem medlempåpåFood FoodSupply Supplyogogfåfåen Bliv eneffektiv effektiv medlem markedsmarkedspå Food Supply ogmedlem få en effektiv markeds Mulighed nøgl Kage-koncern gør klar til massiv vækst på eksporten Foto: Colourbox Med investeringer i ombygning og ny produktionsteknologi gør småkageproducenten Kelsen Group nu klar til at accelerere på de tre største eksportmarkeder Kina, Hong Kong og USA. Det skriver Finans. Målet er, at omsætning og indtjeni VI HAR OGSÅ PLADS TIL DIN VIRKSOMHED Din annonce her Din annonce her er VI TILBYDER Printannoncering Advertrial Online annoncering Indstik Specialmagasiner SEO og Google ads no n na Di eh c n r he e nc o Din n an Målret din markedsføring og bliv set i den rette kontekst Hos Nordiske Me Tidligere kagedirektør vil nu håber, at jeg har set rigtigt og kan vise mit værd, siger han til Food Supply. - Jeg har ramt de 50 år, og siden jeg var midt i 40erne, har jeg drømt om at blive selvstændig, konstaterer han. Af Henrik Kongsgaard Indtil for nylig var han direktør for kageproducenten C brede bagels ud i Danmark ansættelse hos Coronet Cake Company, hvor han efter nogle måneder i en salgsstilling blev udnævnt til administrerende direktør i august 2019. Det job forlod han i slutningen af 2020 og blev afløst af Jacob Veiss. - Jeg stoppede, fordi jeg havde indkørt de ting, jeg skulle - Nye snacks: To unge gutter har erfaren fødevaremand med på vognen Af Henrik Kongsgaard To fynske iværksættere, Jeppe Vadgaard og Rafael De Souza Andersen, har sammen med en erfaren fødevaremand udviklet en ny type snacks, som er både økologisk og har et meget lavt sukkerindhold. En kombination, som start-up. Så vi vil gerne nøjes med at sige, at det er et land i Europa, bemærker Rafael De Souza Andersen. - Vi er meget stolte over at være i gang og samtidig rigtig glade for, at vi nu er lykkedes med at gå fra den gode idé til også at lande som rigtige produkter i detailhandlen. Det er så stort Food Innovation House har nu kun én ejer Arkivfoto: Henrik Kongsgaard Af Henrik Kongsgaard Food Innovation House og resten af Dandy Business Park i Vejle er nu 100 procent ejet af tyggegummifamilien Bagger-Sørensen. Bagger-Sørensen-koncernen har således pr. 1. juli overtaget aktierne i henholdsvis Dansk småkageproducent måtte indstille produktionen i en måned Erik Bresling og Danish Speciality Foods måtte sidste år indstille produktionen i fire-fem uger, da småkagerne slet ikke kunne komme ind i Kina. Arkivfoto: Henrik Kongsgaard Af Henrik Kongsgaard Den danske småkageproducent Danish Speci Modelfoto: Thomas Leksand, Ritzau Scanpix Velhavende ansatte: Tobaksfabrik i Holstebro henter produktion fra USA En række ansatte scorer stor gevinst ved at have købt aktier i deres historiske vestjyske virksomhed 38 I 152 år er der fremstillet tobak i Holstebro, og det er fortsat en overordentli Co-Ro gør sig klar til nye markeder og bygger fabrik til over 100 millioner Af Henrik Kongsgaard Efter i 2020 at have mistet næsten halvdelen af salget på sit største marked, Saudi-Arabien, gør den danske saftkæmpe Co-Ro klar til at rulle sine produkter ud på nye markeder. Co-Ro er således i gang m Smart in every way Meet the new GEA SmartPacker CX400 D-Zip This continuous motion vertical packaging machine creates re-closeable stand-up pouches for retail and food service. It combines fast, high-quality operation with maximum flexibility and uptime. Apart from producing premium quality D-ZIP ba