Svært at
investere i
de korte
produktioner
Meget forskellig forarbejdning gør det
svært at investere i nye maskiner
Tekst og foto: Mads Rømert
Udbyttet af rødkålene lå sidste
år kun på 70 procent af normalen, og kvaliteten
var dårlig. I år
rødkålene til
gengæld store
og flotte.
Da Food Supply Magazine besøger
Samsø Syltefabrik ruller kartoflerne ind i fabrikken. De skal koges og
på glas. Så der er ikke den lugt af eddike, man kunne forvente, men til
gengæld er der damp og varme fra
kogningen.
Forinden har der været produceret økologisk pastasauce på overskudstomater en bekæmp
madspild-vare bestilt af en stor supermarkedskæde. Når disse linjer
læses, bliver der formentlig produceret rødkål, som det er højsæson
for i august og september, og så kan
de være klar til julehandlen.
Fleksibilitet er et nøgleord på
Samsø Syltefabrik. Og de avlere, der
leverer grøntsager til fabrikken, er
en del af fleksibiliteten. I år er de ek-
sempelvis gået i gang med at dyrke
rødkål tidligere, så fabrikken er
kommet i gang med produktionen
tidligere i august end normalt sidste års varme sommer gav nemlig et
dårligt UDBYTTE AF RØDKÅL, så der er
brug for at få fremskyndet produktionen i år.
Stadig manuelle opgaver
Selve produktionen indeholder
masser af automation, og der er også en robotcelle i pakkeriet, men eksempelvis ved kartoffelproduktionen, er der også arbejdsopgaver,
hvor der skal menneskehænder ind
over. For fleksibiliteten og mange
forskellige produkter har den pris,
at det kan være svært at investere i
nye maskiner.
- Al forarbejdning er forskellig, og
vi producerer få uger med hver vare,
Der er indført en robotcelle i pakkeriet på Samsø Syltefabrik.
Lågene på glaskartoflerne tryktestes to gange i løbet af produktionen.
så der er kort tid til at afskrive på
maskiner. Derfor må vi i høj grad gøre, som vi plejer, siger fabrikschef
Jan Dufresne.
- Vi har nogle smede, der er dygtige til at reparere maskinerne, tilføjer kvalitetsansvarlig Anne Manø.
Der er to produktionslinjer til survarer i den ene hal en til glas og en
til dåser og plastbøtter. I den anden
fabrikshal er der to linjer, som kan
producere ketchup, sennep, pastasauce, marinader og også rødkål på
plastspande.
Fra time til time
Samsø Syltefabrik har ikke et råvarelager, så når der ankommer grøntsager til Trolleborgvej, skal de produceres straks. Det giver den daglige logistiske opgave med at sørge
for at en produktionslinje og mandskab er klar til at tage imod.
Når produktionen er på sit laveste
i foråret, kan det være et spørgsmål
om at skaffe ansatte fra time til time.
Når det er højsæson fra midt i august til oktober, kører fabrikken i
treholdsskift og har omkring 50 ansatte i selve produktionen.
Jan Dufresne står som fabrischef for at
koordinere produktionen.
Hopper med på trend med rødløg
34
Når man som Samsø Syltefabrik
har et lille markedsføringsbudget,
kan det være svært at trænge igennem til forbrugerne med nye produkter.
- Så er det lettere at springe på en
bølge, der allerede er der, siger
kvalitetsansvarlig Anne Manø.
Det har Samsø Syltefabrik gjort
med syltede rødløg, som er et nyere
produkt fra fabrikken.
- Og det har haft interesse, siger
Anne Manø.
Men selv et produkt, der lyder
helt simpelt kan give hovedbrud at
producere.
- Det har voldt problemer at udvikle, for når rødløg har ligget et
stykke tid i et glas, ender de let med
at ligne visnede brunkål, siger fabrikschef Jan Dufresne.
Samsø Syltefabrik har udviklet
en holdbar variant, men desværre
har rødløg især de store på ver-
densplan være en mangelvare, og
priserne er derfor steget. Og læg
dertil at skrælletabet er enormt,
som Jan Dufresne siger, så forstår
man, at det, der ligner en ret simpelt produkt, kan give store hovedbrud.
Rø
Ny stor aftale: Tulip sender 500 ton pepperoni til Kina NR. 15 AUGUST-OKTOBER 2019 M om aga pro sine af f du t ød kti eva on rer VI GÅR HELT TÆT PÅ SPECIALISTERNE: Ebrofrost har travlt med at fryse pasta / Gærproduktion er blevet til biotek / Udlændinge sikrer sylteri på Samsø / Eddikefabrik pr
Der er kun én fabrik i Danmark, der producerer husholdningseddike. Den ligger i Randers og er en ægte niche-virksomhed. Foto: Mads Rømert Forsidefoto: Fabrikschef Torben N. Jespersen hos Tulip i Svenstrup har grund til at smile. Læs mere side 10-15. Foto: Morten Vittrup Lund Når nicher er nice udg
Vi forstår, at du har brug for indgående procesoplysninger, der hjælper dig med at køre dit anlæg effektivt. MÅLEVÆRDI + MERVÆRDI Du træffer holdbare beslutninger understøttet af procesdata og en komplet portefølje af services og løsninger som supporterer dig. Kunder over hele verden har tillid ti
Alfa Laval ThinkTop Rethought Intuitiv & hurtig Automatisk set-up funktion - genkender og vælger ventilerne automatisk Smart & tilpasselig 360o indikation - synlig LED fra enhver retning Holdbar & pålidelig Stærkere og enklere installation Æstetisk design Ingen dækselskruer - forbedret renlighed
FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED Vi er entreprenøren indenfor Fødevaresektoren Nyt tørretårn ved Lactosan i Ringe ASSENS MURER- OG ENTREPRENØRFORRETNING A/S GL. TORØHUSEVEJ 30-32 - 5610 ASSENS TLF.: 64 71 16 09 E-MAIL: P@LLEJOHANSEN.DK
Ny Tican-chef søger flere folk Det er gunstige tider for dansk svineproduktion, og det får Tican til at øge antallet af slagtninger Niels Jørgen Villesen har været administrerende direktør siden maj, men han har et indgående kendskab til virksomheden gennem to årtier. Foto: Diana Holm, Nordjyske Af
nogle kan lI kØ andre Ønsker oPtImal logIstIk I vejen kommUne Vi byder velkommen til virksomheder, der vil have plads til udvikling og en god logistik. Vi sikrer din virksomhed lave etableringsomkostninger. Vi forsyner dig med både vand, varme, gas, el og data. Vi giver dig en hurtig og effektiv sag
Fremtidens kødproduktion skal være klimasmart Teknologisk Institut arbejder på at gøre dansk kødproduktion mere klimavenlig. Det kan ske ved en bedre og mere bæredygtig udnyttelse af sidestrømme som lunger og milt fra slagtesvin Hvert år slagtes der i Danmark millioner af grise. Ved slagtning skab
Velkommen til fremtiden 29. september - 1. oktober 2020 Styrk dine kunderelationer på FoodTech 2020 FoodTech er fødevareindustriens mødested. Her kan du finde inspiration, opleve fremtidens løsninger, skabe relationer og få ny viden med hjem alt samlet på ét sted. Vær med til at sætte fokus på fre
Stor kinesisk aftale kan udløse domino-effekt Tulip har indgået stor aftale om levering af Pepperoni til Pizza Hut-kæden i Kina. Aftalen kan føre til endnu flere kinesiske aftaler, og lige nu tester blandt andre Dominos-kæden den danske leverandør Kina producerer og slagter 700 mio. grise hvert år.
Tre nye hygiejne nuancer Få s fødeva tyr på re med Vik sikkerhed an til farve s guide styring 26 produkter 3 nye farver 12 Grå Limegrøn Med tilføjelsen af limegrøn, brun og grå til hygiejneproduktsortimentet har vores kunder nu endnu flere muligheder ved etablering eller udbygning af deres far
Svenstrup-fabrikken kommer til at producere 500 ton pepperoni om året. Farsen røres på fabrikken af hakket svinekød, fedt og forskellige krydderier. Ophængingen af de færdigstoppede pølser foregår i dag manuelt, men kan automatiseres, hvis der er behov for at øge kapaciteten. Fabrikken råder i alt
Tulips kinesiske pepperoni-eventyr starter i Svenstrup Tulips pølsefabrik i Svenstrup producerer nu samtlige de pepperonipølser, der ender på Pizza Huts restauranter i Kina. Food Supply Magazine har været på besøg på fabrikken Pølsefabrikken har ligget en i Svenstrup siden 1966, hvor Gøl Pølser rykk
Kina-ordrer har krævet blod, sved og tårer Over 10 års hårdt arbejde kulminerer med den seneste aftale med Pizza Hut i Kina. Kineserne er ekstremt strenge i deres dokumentationskrav, og vejen ind på det kinesiske marked har været lang Tulip Food Companys eneste salgskontor uden for Europa ligger i S
Uanset detail eller fødevareindustri JEROS har altid den rette hygiejneløsning! Opvaskemaskiner Vægtskålevasker Pladerensere Kundetilpassede løsninger Fabrikkens pakkeri fik tidligere i år gennemgribende opgradering, hvor man automatiserede en lang række manuelle processer. Det kommer nu fabrikken
Det er ikke små mængder ris, der forlader Ebrofrosts fabrik i Ørbæk. Den største produktionslinje kan forarbejde fem ton ris i timen. I 2018 producerede fabrikken i alt 24.000 ton ris. Ebrofrost blev grundlagt som Danrice i 1993 af erhvervsmanden Gunner Schroll og Ørbæk Mosteri, der i dag kendes so
Unikke kompetencer sikrer succes på fjerne eksportmarkeder Et kig ind i Ebrofrosts produktions kommandocentral, hvorfra en stor del af produktionen styres. En høj grad af automation er medvirkende til, at Ebrofrost kan producere dobbelt så meget per medarbejder som sine udenlandske konkurrenter. Et
Når Ebrofrost får de rå ris ind på fabrikken, renses de en ekstra gang for urenheder inden kogningen. Det sker med en sigtesold og en magnetrenser, hvorefter risene røntgeninspiceres. Foto: Morten Vittrup Lund Ny markedstrend strammer hygiejnekravene Listeria er en miljøbakterie, der findes naturli
Get digital. Now! Med ny konfigurator til procesventil-enheder Du ønsker at accelerere din engineering-fase. Du er på udkig efter automatiserede procesventiler. Mehr Zeit für das Wesentliche. In Zukunft planen Sie noch genauer Vi er din partner for procesautomation. mit Festo Dashboards und unsere
Ebrofrost råder pt. over 2.400 pallepladser på sit færdigvarelager. Det antal skal gerne bringes op på 7.000 pladser via et helt nyt automatisk lager. Automation kombineres med kvikke hoveder Nedfrysning af Ebrofrosts produkter sker via ren blæstfrysning. Når produktet kommer ud af kogezonen, er de
FULL WRAP LABELLING Kendetegnene ved MULTIVAC full wrap labelling er et højt niveau af fleksibilitet og effektivitet med fokus på brugervenlighed og forbedret differentiering af dine produkter i salgsøjeblikket. Sammenlignet med andre mærkningsmetoder giver MULTIVAC full wrap labelling markante øko
Han har investeret millioner i ny chokoladefabrik Danmarks ældste chokoladevirksomhed har investeret i fuldt digitaliseret produktionslinje og ny webshop - chokoladeproducent Jakob Skovsgaard er ved roret Af Henrik Kongsgaard Kathrine Andersen Chokolade blev stiftet af Kathrine Andersen i Aarhus i
MAREL ÆNDRER MÅDEN, FØDEVARER FORARBEJDES OG PRODUCERES PÅ I 2050 forventes der at være omkring 9 milliarder mennesker på jorden, hvilket vil betyde en kraftigt stigende efterspørgsel på fødevarer. Det betyder, at jordens ressourcer skal udnyttes bedre, end de bliver i dag, og teknologi skal hjælpe
Produktionschef Morten Hejgaard i et mødelokale foran et billede af gærfabrikken. Billedet er forældet, for fabrikken udvides hele konstant. Foto: Mads Rømert Gærfabrik hæver produktionen Der investeres konstant i udvidelser af gærproduktionen i Grenaa den store udfordring er at udvide en fabrik,
INTERNATIONAL FOOD FRAUD CONFERENCE 17th & 18th of september er K h c Vou0 0 D K g 5 n i a s t u Ge scount : d i e c o d e LY P th P U S D O FO Book your seat now at www.foodfraudconference.dk
Der er hele tiden noget i Gæren fra Grenaa bruges til vidt forskellige produkter. Og der forskes konstant i nye muligheder Tekst og foto: Mads Rømert De Danske Gærfabrikker udspringer af De Danske Spritfabrikker, som blev grundlagt i 1881 under navnet Dansk Gær Central A/S. Spritfabrikken opstod s
gære i Grenaa Sådan går man fra 0,1 gram til 35 ton gær på fem dage REN GÆRKULTUR: En laborant poder 0,1 gram gærkultur ved at blande det med bl.a. vand og sukker i en kolbe. I to døgn står gæren og spiser sig større i kolben. PROPAGERING: En propageringsmand overtager gæren og kommer den i et A-ka
Uddanner sine egne folk Af Mads Rømert De Danske Gærfabrikker i Grenaa har masser at lave og store ambitioner om at udvide produktionen, men har svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere. - Det er rigtig svært at tiltrække folk herude for enden af vejen, som vi kalder det. Hvis vi skal have ud
Fleksibilitet og nære råvarer Samsø Syltefabrik kæmper for en plads på markedet med meget større konkurrenter Tekst og foto: Mads Rømert Samsø Syltefabrik er den eneste syltefabrik i Danmark, som producerer hele linjen af syltevarer dvs. rødkål, rødbeder, asier, græskar, agurker osv. Det er ikke
holder syltefabrik i gang Folk forventer at syltevarer smager, som de altid har gjort Anne Manø, kvalitetsansvarlig, Samsø Syltefabrik mormor-mad har vist sig levedygtigt. Til gengæld er det et svært produktudvikle produkter, der netop knytter sig så stærkt til det traditionelle køkken. - Kokkene
Udlændingene sikrer sylteriet Indbyggerne er i årtier sivet fra Samsø. Men ankomsten af udlændinge har stabiliseret befolkningstallet og hjulpet øens syltefabrik Industrien på Samsø tæller ud over Samsø Syltefabrik den højteknologiske virksomhed ExamVision, der er vokset ud af baglokalet hos optike
Der er mange udlændinge, som arbejder i produktionen på Samsø Syltefabrik. Flere har bosat sig på øen. Læs mere næste side Optimeret flow. Nu introducerer Baumer de helt nye flow- og temperatursensorer, FlexFlow PH20H og PF20S. Med Baumers effektive og fleksible FlexFlow PF20H og PF20S, får du st
Svært at investere i de korte produktioner Meget forskellig forarbejdning gør det svært at investere i nye maskiner Tekst og foto: Mads Rømert Udbyttet af rødkålene lå sidste år kun på 70 procent af normalen, og kvaliteten var dårlig. I år rødkålene til gengæld store og flotte. Da Food Supply Maga
Få Få styr styr på på fødevaresikkerheden fødevaresikkerheden Teknologisk Institut tilbyder en en bred vifte af kurser Teknologisk Institut tilbyder bred vifte af kurser og og rådgivningsydelser indenfor fødevaresikkerhed. rådgivningsydelser indenfor fødevaresikkerhed. På På vores kurser kankan du d
Det lille laboratorium hvor der tages syreprøver manuelt. Heidelberg-eddiken har fået sine krydderier i en blandingstank og efter en time til halvanden er den klar til at blive tappet. Acetatoren fra 1976 har fået tilsluttet en computer, som produktionen styres fra. En model af eddikedanneren vis
På acetatoren kan det ret tydeligt ses, hvor meget (eller lidt) det har været nødvendigt at stramme tøndebåndene siden 1976. Acetatoren fra 1976 har automation indbygget. Produktionschef Finn Christiansen kan fejre 55 års jubilæum på eddikefabrikken i år. Filteret, der renser eddiken fra acetatore
Mens selve produktionsapparatet på De Jydske Eddikebryggerier er gammelt, er der investeret i automation i tapperiet. Randers-fabrik dominerer det danske marked De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af den husholdningseddike, man finder i butikkerne Tekst og foto: Mads Rømert Den udenland
De løber ikke sur i det To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers Af Mads Rømert Nils Juul Eilersen står i spidsen for De Jydske Eddikebryggerier, ligesom hans bedstefar gjorde det. Han er direktør og ejer virksomheden sammen med sin bror. PR-foto Det er som tidslomme at træde
Smag på fødevareindustrien International Food Contest trækker levnedsmiddelindustrien på HI-messe maskinproducenter, teknologiske eksperter, beslutningstagere og nye kundeemner i fødevareindustrien mødes i Messecenter Herning 1.-3. oktober n. Testsmagning på HI-messe Foto: Tony Brøchner Af Anne
på årets HI-messe De danske fødevareproducenter eksporterer årligt tusinder af produkter til udlandet. Produkter, vi aldrig ser i Danmark. Få en smagsprøve på HI-messen. Foto: Tony Brøchner Tilmelding: 26. august 2019. Tilmeldte produkter skal være leveret: 17. september 2019 Bedømmelse af produk
Glyngøre-brandet skifter hænder Orkla Foods sælger kendt brand til Amanda Seafoods Fiskeproducenten Amanda Seafoods i Frederikshavn køber varemærket Glyngøre, der er Danmarks mest kendte silde- og tunfiskmærke. Det oplyser Amanda Seafoods i en pressemeddelelse. Sælgeren er Orkla Foods Danmark. Glyng
Nu skal de stærke varer være økologiske Den unge cocktail-producent Nohrlund er hoppet med på den økologiske bølge der det fra Søren Aamand, Co-founder og CEO, Nohrlund, og tilføjer: - Tilbagemeldingerne har været yderst positive, og det er fantastisk at både førende udenlandske spillere, samt nogle
Michael Møller Larsen og SweetNorth får p.t. fremstillet Ærli-flødebollerne hos chokoladekollegaen Konnerup & Co. Men planen er, at SweetNorth inden længe har sin egen produktionslinje. Foto: SweetNorth Fynbo trodser fordomme om flødeboller Metoden betyder, at køberne kan have flødeboller helt fris
Fars sidste ønske satte gang i eventyr Et afskedsbrev og en bryllupssucces blev kimen til flødebolleproduktion Af Henrik Kongsgaard Et brev fra hans afdøde far og en gigantisk succes ved et bryllup. Det er to af årsagerne til, at fynboen Michael Møller Larsen nu er godt i gang med et flødebolleeven
Automation er kødindustriens nye våben Ingrediener uden tilsætningsstoffer og E-numre har efterhånden været en trend i mange år. De firmaer, som leverer ingredienser til kødindustrien, kan derfor tilbyde en række ingredienser, som går det muligt at udfase brugen af tilsætningsstoffer i produktionen.
Emballage-delen havde mange nyheder på IFFA. Dels forskellige smarte løsninger som beskytter de emballerede kødvarer bedre, men også klimaneutrale emballager blev præsenteret på messen. IFFA i Frankfurt viteter med automatiske systemer, der løbende overvåger, at fødevaresikkerheden er i orden. På I
SSI Schäfer designer et fuldautomatisk dybfrostlager til Aviko Germany til sit produktionsanlæg i den tyske by Rain am Lech. Danskere leverer logistik til dybfrost-lager i Tyskland SSI Schäfer A/S i Hadsund, er et datterselskab af den tyske SSI Schäfer-gruppe. SSI Schäfer-gruppen er en global lever
UGENTLIGT NYHEDSBREV Prøv nyhedsbrevet. Gratis tilmelding Vi gør dig til en del af den bæredygtige udvikling Nyhedsbrevet sætter spot på udviklingen i: Transportsektoren Byggeriet Autobranchen Maskinindustrien Energisektoren Fødevareindustrien Ja, tak tilmeld mig Scan QR koden GRATIS TILMEL
Vision forhindrer fødevarespild Her bliver kernen i et flere af Sanovos linjer vist frem. Det lille modul slår æg ud på såkaldte breakerlinjer. Skallen bliver flækket af, og så lander blommen i den øverste skål, mens hviden drypper ned i den underste skål. Arkivfoto: Eskil Mann Sørensen Æg og mill
LP KOLDING A/S Stainless Steel Solution Din stærke partner til specialfremstilling af rustfrie tanke og procesanlæg Tanke . Units . Procesudstyr RUSTFRIE STÅLTANKE Rustfrie ståltanke, konstrueret og fremstillet efter kundeønske, er LP Koldings ekspertise. Vi producerer både enkeltstyks og i serie
Her vil du fremover kunne se modtageren af avisen. Kontakt os gerne, hvis vi har skrevet forkert, eller hvis du har ændringer. Telefon +45 44 85 88 99 Email food@nordiskemedier.dk What matters most is consistency Spray drying is the technology of choice wherever precise and repeatable processing is