LANDBRUGSNYT
TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020
Det kræver en solid ballast af viden om økonomistyring, ledelse
og planlægning at drive Kiselgården, og Amy bruger en del tid
foran computeren.
FOTO: JENS HENRIK NYBO
Amy og Ask Rasmussen overtog Kiselgården i et glidende generationsskifte i 2015.
FOTO: JENS HENRIK NYBO
www.landbrugsnyt.dk
SIDE 7
Efter Amys mening smager grøntsager bedre, når de er dyrket på
leret jord som deres.
FOTO: JENS HENRIK NYBO
Smagfulde grøntsager på leret jord
Kiselgården A/S er et
iværksætter-landbrug i
Vestsjælland, som parret
Amy og Ask Rasmussen
driver med stor succes.
De ønsker vækst, men
det er ikke ligetil
Noma og Geranium er
blandt de mest kendte restauranter, som køber Kiselgårdens
økologiske
grøntsager, som tillige er
dyrket efter biodynamiske
principper, men disse to er
blot et par ud af hundrede
andre madsteder i København, som hører til i Kiselgårdens kundekreds.
Sortimentet af grøntsager
og urter er bredt, og omfatter kartofler, fem forskellige kål, knold- og bladselleri
samt
salater
og
spisegræskaren, Hokaido.
Frem til denne høst gjaldt
det også gulerødder. Men
den lerede jord, som Kiselgården A/S dyrker på, omtrent midtvejs mellem Holbæk og Sorø, har givet en
skuffende høst i tre år, og
derfor har ejerne, Ask og
Amy Rasmussen valgt at
slukke for gulerødderne
indtil videre og skrue op for
nogle af de andre grøntsager.
De mange restauranter i
København udgør dog kun
omtrent halvdelen af omsætningen. Den anden
halvdel sælges til privatkunder igennem de tre store net-udbydere, Aarstiderne, Skagenfood og Nemlig.
com. Hertil kommer et lille
salg fra gårdbutikken, der
har åbent i weekenderne,
hvor en fast kundekreds
dukker op, ovenikøbet lang
vejs fra.
Økologiske pionerer
Asks forældre overtog Kiselgården i 1985, og Ask på
34 år er født og opvokset
her. Da ingen af hans tre
søstre viste interesse i at videreføre gården, valgte Ask
at gøre det.
Da forældrene overtog
gården, var her en konventionel besætning af malkekøer, men de lagde umiddelbart efter overtagelsen
om til økologi, og var nogle
af pionererne i økologiens
spæde start i Danmark. De
var nogle af de første, som
leverede økologisk mælk til
Arla, om end i beskedne
mængder. I 1992 indsatte
de en besætning af limousine-køer og skruede samtidig op for grøntsagsproduktionen.
Ask valgte en uddannelse
som væksthusgartner på
Roskilde Tekniske Skole,
Vilvorde i Roskilde, og han
havde forinden mødt Amy,
og ud af det møde opstod
kærligheden. I dag har de
to sønner, og alle tre gene-
To af de i alt ti fastansatte på Kiselgården. I høstsæsonen tilkaldes yderligere bemanding.
FOTO: JENS HENRIK NYBO
rationer bor på gården.
Glidende generationsskifte
Ask overtog Kiselgården i
2015 i et glidende generationsskifte over syv år, som
startede i 2007. Køerne
valgte de fra for at koncentrere sig om grøntsagerne.
Noget usædvanligt for et
landbrug i den mindre skala er selskabsformen i dag
et aktieselskab, hvor Ask
ejer jorden og bygningerne,
mens et holdingselskab
ejer Kiselgården A/S. Denne selskabskonstruktion
har de valgt for nemmere at
få tilført fremmede penge
ind i virksomheden, og derved få kapital til investeringer osv.
- Men i øjeblikket leder vi
efter villige investorer, der
vil skyde penge ind i selskabet, så vi bedre kan opnå vores ønske om at vækste via optimering af
produktionen. Der er efterhånden en del muligheder
for at få kapital, når man
skal overtage fast ejendom,
og generationsskifterne begynder så småt at rulle over
dansk landbrug, men at få
driftskapital er straks sværere, når der ikke er tale
om fast ejendom, siger Ask
og fortsætter:
- Det ses tit, at pengemænd er villige til at investere svimlende summer i
diverse IT-startups, men det
er ikke ligeså interessant,
når det gælder landbrug og
primærproduktion.
Det
med grøn omstilling er på
alles læber, og det ville helt
sikkert fremskyndes, hvis
finansieringen af diverse
tiltag var nemmere. Der
mangler åbenbart en platform for private til at kunne
investere i en virksomhed
som vores og landbruget
generelt. Målet er dog fortsat at vi indenfor de næste
ti år har udvidet produktionen med 50 procent, fortæller Ask.
Fuldt overblik
Amy på 31 har aldrig taget
en uddannelse indenfor
landbruget, men takket være en ivrig indsats og en
stor portion nysgerrighed
efter at lære om både landbruget og grøntsagsproduktionen samt færdigheder indenfor ledelse og
økonomi har hun arbejdet
sig op til at have det fulde
overblik over alle de nødvendige indsatsområder.
Hun har blandt andet taget del i nogle kurser indenfor ledelse, som Vkst
har udbudt, og dem har
hun fundet værdifulde.
- I dag kræver det ganske
megen og alsidig viden at
være landmand. Man skal
egentlig både være kyndig
indenfor økonomi, regnskab, investering samtidig
Urter i potter i talrige sorter gror inde i drivhusene, som Asks fader opførte for nogle år siden.
FOTO: JENS HENRIK NYBO
med at vide noget om landbrugsproduktionen - alt
sammen i én og samme
person, som hun udtrykker
det. Med ti fast ansatte plus
yderligere i højsæsonen er
der i høj grad brug for kompetencer indenfor ledelse.
Svært at købe jord
Kiselgården råder selv over
30 hektar, men forpagter op
til 50 hektar. Langt hovedparten af jorden dyrkes
med grøntsager, men også
mellem- og efterafgrøder i
form af rug og kløver.
- Vi ville rigtig gerne vækste ved at udvide vores arealer, men det er ikke ligetil
at købe jord her i området.
De råder over deres egen
maskinpark, og kører desuden maskinstation for
nogle af naboerne. Den lerede jord giver grøntsagerne en mærkbar bedre
smagsoplevelse end de,
som er dyrket på sandet
jord, mener vi selv. Når vi
producerer økologisk, er
det alene for hjertets og naturens skyld, og ikke af
økonomiske hensyn. Det er
den produktionsform, der
giver mest mening for os.
Vores vision er at dyrke
nogle af verdens bedste
grøntsager med respekt for
naturen, miljøet og det gode håndværk, men med
moderne viden samt maskiner, som sikrer os et godt
udbytte og en bæredygtig
produktion, bemærker Ask.
Alt klares på gården
På Kiselgården dyrker,
pakker og distribuerer de
alt selv. Lastbiler kommer
hver dag året rundt og afhenter varerne.
I 2007 byggede de sammen med Asks fader den
ene kostald om til et kølerum samt pakkeri. I 2012
fulgte de sidste to stalde,
som indeholder mere køl,
pakkeri og kontor. I år har
Ask og Amy startet en ny
produktion af krydderurter
i potter, som afsættes direkte til restauranterne. Til foråret åbner de så drivhusdørene op til salg af
udplantningsplanter til private kunder.
- Når vi har valgt urterne,
er det egentlig for at udnytte de drivhuse, som Asks
far opførte for flere år siden. Det har nemlig vist sig,
at det vil blive dyrere at rive dem ned, fremfor at lade
dem stå, og så kan vi jo ligeså godt fylde dem op
med vækster, der egner sig
i et drivhus, fortæller Amy.
JENS HENRIK NYBO
post@landbrugsnyt.dk
Aarstiderne er den ene af de tre store web-baserede udbydere,
som distribuerer Kiselgårdens færdigpakkede madkasser ud til
private kunder.
FOTO: JENS HENRIK NYBO
dk snyt. g u r b d n a l . www LANDBRUGSNYT NYT Tirsdag 4. februar 2020 Nr. 6 48. årgang Til jordbrugere Side 6 Planteavlere skal forvente flere reguleringer Side 12 Gjorslev Gods på Stevns går nye veje 48 års landbrugshistorie samlet på skrift Mange møder for landmænd på Lolland-Falster.
www.landbrugsnyt.dk SIDE 2 LANDBRUGSNYT TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 Foreningens næstformand Ole Elbæk har meldt sig som kandidat til formand. FOTO: PRIVAT Østdansk Landboforening skal have ny formand Jørgen Petersen genopstiller ikke som formand for Østdansk Landboforening ved næste generalforsamli
LANDBRUGSNYT TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 www.landbrugsnyt.dk SIDE 3 Ny jordbrugs-praksis øger Udledning af kvælstof jordkvaliteten mindre end antaget Regenerativt økologisk jordbrug vil øge jordkvaliteten ved at højne indholdet af kulstof LF-landmænd kræver handling fra miljøminister efter regnefe
m m m m LANDBRUGSNYT www.landbrugsnyt.dk SIDE 4 TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 Økologien har lys fremtid i EU Snart sagt alle de klima- og naturkravkrav, der stilles fra dansk og EUs side er integrerede i den økologiske praksis, mener Økologisk Landsforening. procent i 1986, indledte Sybille Kyed.
Niels Brøns Petersen forsøgsmedarbejder Niels Skov Danielsen planteavlskonsulent Finn C. Severin servicemedarbejder Michael Thalund forsøgsmedarbejder Annette Kristiansen assistent DLS, administration og DLS Service Mona Vedel teamleder Lone Kepp afdelingsleder Nina Svensson revisorassistent
SIDE 6 LANDBRUGSNYT www.landbrugsnyt.dk TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 m m m m m m m m m Cirka 80 planteavlere deltog i Agrovis planteavlesmøde hos Johs. Mertz i Maribo. FOTO: FLEMMING KEITH KARLSEN Fremtidens planteavl byder på mange udfordringer men også muligheder Planteavlere skal forve
LANDBRUGSNYT TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 Det kræver en solid ballast af viden om økonomistyring, ledelse og planlægning at drive Kiselgården, og Amy bruger en del tid foran computeren. FOTO: JENS HENRIK NYBO Amy og Ask Rasmussen overtog Kiselgården i et glidende generationsskifte i 2015. FOTO: JENS H
m m m m m m m SIDE 8 www.landbrugsnyt.dk LANDBRUGSNYT TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 Modelbygger og planteavler Som barn byggede han krigsfly og kampvogne. I dag er det traktorer og mejetærskere, der optager Søren Holmgren, planteavlskonsulent i Østdansk landboforening i Rønnede. Søren Holmgren
54 ha SLAGELSE - Lindegårdsvej 2 SOLGT 28 ha DIANALUND - Atterup Vænge 3 SOLGT Vi har solgt rigtig mange ejendomme i 2019/2020. Her er nogle af dem vi har solgt. Går du med salgstanker tilbyder vi ganske gratis en vurdering af din ejendom - fritidslandbrug, produktionsejendomme, planteavlsejen
m m m m m m m TORSDAG 20. FEB. Kl. 12.00: Generalforsamling. Arrangør: LandboSenior Nordsjælland. Sted: Kulsviergården, Pibe Møllevej 7, Alsønderup, Hillerød TIRSDAG 4. FEBRUAR 2020 dyr FREDAG 6. MARTS Kl. 10.00-17.00: Åben Maskinvej Arrangør: Schäfffer, Hydrema, Mertz, Nicolaisen & Larsen
LANDBRUGSNYT HENRIKS MASKINSTATION TILBYDER SIDE 11 ANNONCER TIL LANDBRUGSNYT TELEFON 54 88 03 00 brugte maskiner NYHEgD ning Roeopta iger 6S. ny T med helt udstyr Alt i KVALITETS BATTERIER - 2 ÅRS GARANTI Alle typer lagerføres. FRIT LEVERET Olie - fedt m.m. Claus Christensen Tlf. 21 82
LANDBRUGSNYT - din lokale landbrugsavis hver uge året rundt www.landbrugsnyt.dk Gjorslev Gods går nye veje For to år siden overtog Jens Edward Tesdorpf godsejertitlen på Gjorslev Gods på Stevns. Driften fortsætter, men den nye ejer har også andre planer med middelaldergodset. I to år har Jens Ed