3 januar 2022 Kom en tur med på Egtved slagtehus Om Egtved slagteri Egtved slagteri er ejet af Aksel og Bettina. Sammen med deres ansatte laver de stort set alt i deres butik selv, men der er lidt ost der kommer ude fra. De skifter alt kødet mandag og torsdag for at det er friskt. De laver selv deres pølser. Når de laver pølser, lægger de først kødet ned i en maskine, der hakker kødet, bagefter tilsætter de krydderi er. Herefter kommes kødet i en anden maskine, der laver tykke eller tynde pølser. Bagefter kommer de ind i en ovn, som kan både ryge og koge. Derefter bliver de pakket og solgt. På Egtved Slagteri slagtes ca. 6600-6800 dyr om året, det er består af 1000 køer, 4000 lam, 1400-1500 grise og 200-300 vilde dyr. Der bliver gennemsnitligt slagtet flest dyr om efteråret. Aflivning af dyr Slagteriet er indrettet med flere rum. I det første rum man kommer ind i er der mange kasser og en lugt af kød. Der er en port ud til vejen. Rummet har tykke metal væg ge, så kødet kan holde sig koldt, kødet bliver opbevaret her, inden det transporteres andre steder hen. Det næste rum er det største opbevaringsrum, hvor der kan hænge op til 70 slagtede dyr. Rummet efter er mindre men har samme funktion. Efter det kommer rummet, hvor de dræber dy rene. Dyrene bliver dræbt på to forskellige måder med stød eller med en boltpistol. Når dyrene er døde, skærer de hovederne af og tager dyrene op i en god arbejdshøjde, herfra tager de skindet af og så tager de indvoldene ud. Derefter tager de de døde dyr ud i et af de to forrige rum. Her hænger dyrene i op til 3 uger, for at kødet bliver mere mørt, før der bliver skåret op og solgt. Hundemad af hjerte og lever Hjerte, lever, lunger og andre indvolde bliver tjekket af en dyrlæge. Derefter bliver det sendt til en hundemads fabrik i Tyskland. som bru ger det til at lave hundepiller af. Knogler bliver faktisk ikke brugt til hundemad, de bliver sendt til forbrænding og giver varme. Levering af dyr Thomas Elmelund Larsen har som fritidslandmand le veret dyr til Egtved slagteri i 3-5 år siger han. Han leverer dyrene hos Egtved Slagteri fordi det er den nærmeste slag ter og fordi der aldrig har været fejl med udskæringerne. Skrevet af Balder Hansen, Egtved Skole 8A De friske æbler fra plantagen står klar i laden Foto: billede af: Sara Sandbirk Ude godt, hjemme bedst Claes og Betina Timmermann har i den grad fulgt deres drømme og grebet chancen mens de kunne. Det har dog ikke været uden konsekvenser for Deres børn. SARA SANDBIRK JOHANSEN Ude godt, hjemme bedst Claes og Betina Timmer mann har i den grad fulgt deres drømme og grebet chancen mens de kunne. Det har dog ikke været uden konsekvenser for De res børn. Starten på en ny historie Man kan hvad man vil man har bare ikke lært det endnu Betina Timmer mann. Claes og Betina Timmermann er stifterne af Målilla elgpark i Sverige. I 2008 besluttede Claes og Betina sig for at flytte til Sverige sammen med deres to sønner Martin og Victor. Det var en helt ny start for familien, og især drengene var presset på det nye sprog og kultur. Hårdt, stressende men fedt var de ord, Claes brugte til at be skrive oplevelsen omkring at starte fra bunden med et så stort projekt. Projektet var dog presset over vinter en på grund af det vold somme vejr. Med op til en halv meter sne og helt ned til -25 grader. Det var der for svært at fortsætte med projektet. Elgene, de fik fra andre dyreparker i Sverige, kom først 1-2 måneder før åbningen. I starten havde de 5 elge, og til slut havde de omkring 13-14 stykker. Der kom ca 2-3 nye kalve hvert år. Kilde: google Besøgende fodrer og ta ger billeder med elgene En almindelig hverdag i Sverige En helt normal hverdag i Sverige startede ved 7-8 ti den, som efter Claes's me ning er alt for tidligt. Mød te op ved elgparken klok ken 9 og begyndte at gøre klar til besøgende. Det me ste af tiden gik også med at fange alle kaninerne, der var sluppet løs i løbet af natten. Noget af tiden gik også med at hente træ til elgparken. Klokken 11 åb nede de og Claes hjalp be søgende med at komme rundt i parken. Det første år de havde åbent havde de ca 6.000 besøgende i høj sæson. Det sidste år havde de omkring 12.000. Tilbage igen Efter 5 år i Sverige beslut tede Claes og Betina sig alt så for at flytte hjem igen. Mens de havde lidt svært ved at give slip på Sverige, glædede drengene Victor og Martin sig derimod me get til at komme tilbage til Danmark igen. Det har været meget svært fortæl ler Claes. Betina fik arbejde i legoland og er så småt ved at vende tilbage til en almindelig hverdag. Claes har arbejdet ved Land og Fritid Ølgod i 2-3 år, men arbejder nu ved Dlg som han har gjort siden 1 Okto ber 2021. Nye drømme I 2016 faldt Claes over en, der havde æbletræer til salg på nettet. Claes og hans gode ven Michael købte derefter 100 æbletræ er og delte mellem sig, da de kom hjem. De 50 æble træer var en succes og Cla es har nu over de sidste 4-5 år købt omkring 5000 træer yderligere. Æblerne er i sæ son fra August til midt November. Æblemanden Claes og Betina Timmer mann har en æbleplantage med ca 40 sorter og om kring 4500-5000 æbletræer. Efter 5 år i Sverige med run på syntes Claes, at der manglede noget derhjem me. Noget han kunne gå og hygge sig med. Ideen med æblerne kom også af sloganet udlev dine drøm me som Claes gjorde me get tydeligt i sit interview. Claes laver æblecider og eksperimenterer stadig med flere nye smagssammen sætninger og nye lækre drikke. Ude i Claes og Betinas lade opbevares alle de mange æbler og cidere. Så snart man træder ind i la den bliver man næsten væltet omkuld af duften af de søde og modne æbler. billede af: Sara Sandbirk De friske æbler fra plan tagen står klar i laden Fremtiden Claes syntes at det kunne være sjovt hvis plantagen gik i generation nu hvor den yngste søn Martin alle rede har planer om at over tage huset engang. Der er helt klart ingen tvivl om at Claes vil bruge meget mere tid på plantagen når han bliver pensioneret. Prikken over iet Claes har nu gjort det meget tydeligt i sit inter view, at livet handler om at drømme stort og turde gøre det, når man har chancen. For de ting vi har gjort i fortiden, har gjort os til de mennesker vi er i dag for tæller Claes til sidst. Egtved Skole, Egtved januar 2022 ID: 4628 Egtved Posten Yrsas veninder, der sidder rundt om kaffebordet og hygger sig, mens de snakker om Yrsas fortid. Foto: Taget af: Sarah Maria Heglund Yrsas liv set fra lænestolen 84 årige Yrsa bor på Hejlskov Plejecenter. Men det har hun ikke altid gjort. H 2 januar 2022 Billedet er af en af de nyeste tilbygninger, kontorbygningen. Foto: Foto: Anneline Speedtsberg Blue Horse- Største stutteri i Danmark Den lange rejse startede i 90erne, hvor 2 venner mødtes. Da ejede Kjeld Kirk Kristensen Firmaet Blue Hors. Først havde de det som passion og hobby, 3 januar 2022 Kom en tur med på Egtved slagtehus Om Egtved slagteri Egtved slagteri er ejet af Aksel og Bettina. Sammen med deres ansatte laver de stort set alt i deres butik selv, men der er lidt ost der kommer ude fra. De skifter alt kødet mandag og torsdag for at det er friskt. De laver selv de 4 januar 2022 Billedet er taget fra: Foto: https://www.tripadvisor.dk/LocationPhotoDirectLink-g226904-d3590198-i283111799-Oekolariet-Vejle_South_Jutland_Jutland.html Starten På Det Grønne Et lille besøg på Økolariet i det rigtig bliver til noget, gitte siger at Grata thunberg har jo også lige v januar 2022 5 Dette er Yrsa. Foto: taget af Signe SKP Yrsa Pedersen på Hejlskov plejecenter. 84 årige Yrsa Margrethe Lyngsø Pedersen er på Hejlskov plejecenter i Egtved. Vi er som en lille familie - Yrsa SIGNE SOFIE KJELSMARK PRINDS 8 ÅRG EGTVED SKOLE. Man kan høre de ældre synge og andre snak 6 januar 2022 At leve drømmen ud Helt fra bunden Claes og Betina har boet i Sverige i fem år, hvor de har stiftet elgparken Målilla elgpark. I 2008 valgte Claes og Betina at flytte til Sverige sammen med deres sønner Mar tin og Victor, for at prøve noget nyt. I efteråret samme år får de ideen om e 7 januar 2022 Starten på det hele! Da Gitte Nørbo Sørensen var 28 år arbejdede hun i teknik og miljø på vejle kommune, dengang var der et sted ved dæmningen der hed grøn-center, det er det vi kender som økolariet i dag. billed-taget af Økolariet Gitte fortæller at man dengang ikke gik op i alt det 8 januar 2022 Carsten har ikke altid kørt Case, han startede med John Deer. Men da datteren Kate kun ville køre hvis rød, måtte han ud og spendere. Foto: Taget af Oscar Dix Jeg fik at vide jeg ikke skulle blive landmand Carsten har altid haft interesse for landbrug, og var altid med ude at hjæl 9 januar 2022 Familiefar og Brandmand Dagligdag for en brandmand Klokken er 7 og Finn Jensen har lige mødt på arbejde. Han møder op på brandstationen hverdag klokken 7 om morgen og tager hjem igen klokken 17:00. Hans første opgave når han kommer på arbejde er at tjekke at alle brandbilerne har det 10 januar 2022 Interviewet hos økolariet Et lille blik ind i slagteriet Foto: Taget af: Asger Bergmann Indvolde i spande hvis Egtved Slagter der skal meget blod til at lave godt kød. ASGER LERBÆK BERGMANN 8A EGTVED SKOLE Levering Når man kommer ind til slagteren, er der en svag lugt af råt kø 11 januar 2022 Sirius observatoriet - en lille perle i midten af Vejle Observatoriet nutildags Inde bag det pulserende byliv finder du et lille observa torium, der gemmer på mange hemmeligheder. Der er en passage fra gågaden i Vejle til en baggård. Inde i passagen er der en lille dør til venstre. 12 januar 2022 . Foto: . Reportage fra Brandstationen i Vejle: Finn Jensen, Beredskabsfaglig projektleder for brandkadetter fortæller om både godt og ondt. MALTHE MARINUS CLAUSEN Det er både fysisk og psy kisk belastende udtrykker Finn Jensen imens han stolt fortæller om hvad det vil sige og i