3
januar 2022
Kom en tur med på Egtved slagtehus
Om Egtved slagteri
Egtved slagteri er ejet af Aksel og Bettina. Sammen med
deres ansatte laver de stort set alt i deres butik selv, men
der er lidt ost der kommer ude fra. De skifter alt kødet
mandag og torsdag for at det er friskt. De laver selv deres
pølser. Når de laver pølser, lægger de først kødet ned i en
maskine, der hakker kødet, bagefter tilsætter de krydderi
er. Herefter kommes kødet i en anden maskine, der laver
tykke eller tynde pølser. Bagefter kommer de ind i en ovn,
som kan både ryge og koge. Derefter bliver de pakket og
solgt. På Egtved Slagteri slagtes ca. 6600-6800 dyr om året,
det er består af 1000 køer, 4000 lam, 1400-1500 grise og
200-300 vilde dyr. Der bliver gennemsnitligt slagtet flest
dyr om efteråret.
Aflivning af dyr
Slagteriet er indrettet med flere rum. I det første rum
man kommer ind i er der mange kasser og en lugt af kød.
Der er en port ud til vejen. Rummet har tykke metal væg
ge,
så kødet kan holde sig koldt, kødet bliver opbevaret her,
inden det transporteres andre steder hen. Det næste rum
er det største opbevaringsrum, hvor der kan hænge op til
70 slagtede dyr. Rummet efter er mindre men har samme
funktion. Efter det kommer rummet, hvor de dræber dy
rene. Dyrene bliver dræbt på to forskellige måder med
stød eller med en boltpistol. Når dyrene er døde, skærer
de hovederne af og tager dyrene op i en god arbejdshøjde,
herfra tager de skindet af og så tager de indvoldene ud.
Derefter tager de de døde dyr ud i et af de to forrige rum.
Her hænger dyrene i op til 3 uger, for at kødet bliver mere
mørt, før der bliver skåret op og solgt.
Hundemad af hjerte og lever
Hjerte, lever, lunger og andre indvolde bliver tjekket af
en dyrlæge. Derefter bliver
det sendt til en hundemads fabrik i Tyskland. som bru
ger det til at lave hundepiller af. Knogler bliver faktisk
ikke brugt til hundemad, de bliver sendt til forbrænding
og giver varme.
Levering af dyr
Thomas Elmelund Larsen har som fritidslandmand le
veret dyr til Egtved slagteri i 3-5 år siger han. Han leverer
dyrene hos Egtved Slagteri fordi det er den nærmeste slag
ter og fordi der aldrig har været fejl med udskæringerne.
Skrevet af Balder Hansen, Egtved Skole 8A
De friske æbler fra plantagen står klar i laden Foto: billede af: Sara Sandbirk
Ude godt, hjemme bedst
Claes og Betina
Timmermann har i den grad
fulgt deres drømme og grebet
chancen mens de kunne. Det
har dog ikke været uden
konsekvenser for Deres børn.
SARA SANDBIRK JOHANSEN
Ude godt, hjemme bedst
Claes og Betina Timmer
mann har i den grad fulgt
deres drømme og grebet
chancen mens de kunne.
Det har dog ikke været
uden konsekvenser for De
res børn.
Starten på en ny historie
Man kan hvad man vil
man har bare ikke lært det
endnu Betina Timmer
mann. Claes og Betina
Timmermann er stifterne
af Målilla elgpark i Sverige.
I 2008 besluttede Claes og
Betina sig for at flytte til
Sverige sammen med deres
to sønner Martin og Victor.
Det var en helt ny start for
familien, og især drengene
var presset på det nye
sprog og kultur. Hårdt,
stressende men fedt var de
ord, Claes brugte til at be
skrive oplevelsen omkring
at starte fra bunden med et
så stort projekt. Projektet
var dog presset over vinter
en på grund af det vold
somme vejr. Med op til en
halv meter sne og helt ned
til -25 grader. Det var der
for svært at fortsætte med
projektet. Elgene, de fik fra
andre dyreparker i Sverige,
kom først 1-2 måneder før
åbningen. I starten havde
de 5 elge, og til slut havde
de omkring 13-14 stykker.
Der kom ca 2-3 nye kalve
hvert år.
Kilde: google
Besøgende fodrer og ta
ger billeder med elgene
En almindelig hverdag i
Sverige
En helt normal hverdag i
Sverige startede ved 7-8 ti
den, som efter Claes's me
ning er alt for tidligt. Mød
te op ved elgparken klok
ken 9 og begyndte at gøre
klar til besøgende. Det me
ste af tiden gik også med at
fange alle kaninerne, der
var sluppet løs i løbet af
natten. Noget af tiden gik
også med at hente træ til
elgparken. Klokken 11 åb
nede de og Claes hjalp be
søgende med at komme
rundt i parken. Det første
år de havde åbent havde de
ca 6.000 besøgende i høj
sæson. Det sidste år havde
de omkring 12.000.
Tilbage igen
Efter 5 år i Sverige beslut
tede Claes og Betina sig alt
så for at flytte hjem igen.
Mens de havde lidt svært
ved at give slip på Sverige,
glædede drengene Victor
og Martin sig derimod me
get til at komme tilbage til
Danmark igen. Det har
været meget svært fortæl
ler Claes. Betina fik arbejde
i legoland og er så småt
ved at vende tilbage til en
almindelig hverdag. Claes
har arbejdet ved Land og
Fritid Ølgod i 2-3 år, men
arbejder nu ved Dlg som
han har gjort siden 1 Okto
ber 2021.
Nye drømme
I 2016 faldt Claes over
en, der havde æbletræer til
salg på nettet. Claes og
hans gode ven Michael
købte derefter 100 æbletræ
er og delte mellem sig, da
de kom hjem. De 50 æble
træer var en succes og Cla
es har nu over de sidste 4-5
år købt omkring 5000 træer
yderligere. Æblerne er i sæ
son fra August til midt
November.
Æblemanden
Claes og Betina Timmer
mann har en æbleplantage
med ca 40 sorter og om
kring 4500-5000 æbletræer.
Efter 5 år i Sverige med run
på syntes Claes, at der
manglede noget derhjem
me. Noget han kunne gå
og hygge sig med. Ideen
med æblerne kom også af
sloganet udlev dine drøm
me som Claes gjorde me
get tydeligt i sit interview.
Claes laver æblecider og
eksperimenterer stadig med
flere nye smagssammen
sætninger og nye lækre
drikke.
Ude i Claes og Betinas
lade opbevares alle de
mange æbler og cidere. Så
snart man træder ind i la
den bliver man næsten
væltet omkuld af duften af
de søde og modne æbler.
billede af: Sara Sandbirk
De friske æbler fra plan
tagen står klar i laden
Fremtiden
Claes syntes at det kunne
være sjovt hvis plantagen
gik i generation nu hvor
den yngste søn Martin alle
rede har planer om at over
tage huset engang. Der er
helt klart ingen tvivl om at
Claes vil bruge meget mere
tid på plantagen når han
bliver pensioneret.
Prikken over iet
Claes har nu gjort det
meget tydeligt i sit inter
view, at livet handler om at
drømme stort og turde gøre
det, når man har chancen.
For de ting vi har gjort i
fortiden, har gjort os til de
mennesker vi er i dag for
tæller Claes til sidst.
Egtved Skole, Egtved januar 2022 ID: 4628 Egtved Posten Yrsas veninder, der sidder rundt om kaffebordet og hygger sig, mens de snakker om Yrsas fortid. Foto: Taget af: Sarah Maria Heglund Yrsas liv set fra lænestolen 84 årige Yrsa bor på Hejlskov Plejecenter. Men det har hun ikke altid gjort. H
2 januar 2022 Billedet er af en af de nyeste tilbygninger, kontorbygningen. Foto: Foto: Anneline Speedtsberg Blue Horse- Største stutteri i Danmark Den lange rejse startede i 90erne, hvor 2 venner mødtes. Da ejede Kjeld Kirk Kristensen Firmaet Blue Hors. Først havde de det som passion og hobby,
3 januar 2022 Kom en tur med på Egtved slagtehus Om Egtved slagteri Egtved slagteri er ejet af Aksel og Bettina. Sammen med deres ansatte laver de stort set alt i deres butik selv, men der er lidt ost der kommer ude fra. De skifter alt kødet mandag og torsdag for at det er friskt. De laver selv de
4 januar 2022 Billedet er taget fra: Foto: https://www.tripadvisor.dk/LocationPhotoDirectLink-g226904-d3590198-i283111799-Oekolariet-Vejle_South_Jutland_Jutland.html Starten På Det Grønne Et lille besøg på Økolariet i det rigtig bliver til noget, gitte siger at Grata thunberg har jo også lige v
januar 2022 5 Dette er Yrsa. Foto: taget af Signe SKP Yrsa Pedersen på Hejlskov plejecenter. 84 årige Yrsa Margrethe Lyngsø Pedersen er på Hejlskov plejecenter i Egtved. Vi er som en lille familie - Yrsa SIGNE SOFIE KJELSMARK PRINDS 8 ÅRG EGTVED SKOLE. Man kan høre de ældre synge og andre snak
6 januar 2022 At leve drømmen ud Helt fra bunden Claes og Betina har boet i Sverige i fem år, hvor de har stiftet elgparken Målilla elgpark. I 2008 valgte Claes og Betina at flytte til Sverige sammen med deres sønner Mar tin og Victor, for at prøve noget nyt. I efteråret samme år får de ideen om e
7 januar 2022 Starten på det hele! Da Gitte Nørbo Sørensen var 28 år arbejdede hun i teknik og miljø på vejle kommune, dengang var der et sted ved dæmningen der hed grøn-center, det er det vi kender som økolariet i dag. billed-taget af Økolariet Gitte fortæller at man dengang ikke gik op i alt det
8 januar 2022 Carsten har ikke altid kørt Case, han startede med John Deer. Men da datteren Kate kun ville køre hvis rød, måtte han ud og spendere. Foto: Taget af Oscar Dix Jeg fik at vide jeg ikke skulle blive landmand Carsten har altid haft interesse for landbrug, og var altid med ude at hjæl
9 januar 2022 Familiefar og Brandmand Dagligdag for en brandmand Klokken er 7 og Finn Jensen har lige mødt på arbejde. Han møder op på brandstationen hverdag klokken 7 om morgen og tager hjem igen klokken 17:00. Hans første opgave når han kommer på arbejde er at tjekke at alle brandbilerne har det
10 januar 2022 Interviewet hos økolariet Et lille blik ind i slagteriet Foto: Taget af: Asger Bergmann Indvolde i spande hvis Egtved Slagter der skal meget blod til at lave godt kød. ASGER LERBÆK BERGMANN 8A EGTVED SKOLE Levering Når man kommer ind til slagteren, er der en svag lugt af råt kø
11 januar 2022 Sirius observatoriet - en lille perle i midten af Vejle Observatoriet nutildags Inde bag det pulserende byliv finder du et lille observa torium, der gemmer på mange hemmeligheder. Der er en passage fra gågaden i Vejle til en baggård. Inde i passagen er der en lille dør til venstre.
12 januar 2022 . Foto: . Reportage fra Brandstationen i Vejle: Finn Jensen, Beredskabsfaglig projektleder for brandkadetter fortæller om både godt og ondt. MALTHE MARINUS CLAUSEN Det er både fysisk og psy kisk belastende udtrykker Finn Jensen imens han stolt fortæller om hvad det vil sige og i