8 januar 2022 Carsten har ikke altid kørt Case, han startede med John Deer. Men da datteren Kate kun ville køre hvis rød, måtte han ud og spendere. Foto: Taget af Oscar Dix Jeg fik at vide jeg ikke skulle blive landmand Carsten har altid haft interesse for landbrug, og var altid med ude at hjælpe på gården siden han var lille. Da han blev ældre blev han endda hjemme fra sommerferie for at passe gården. Men da han blev ældre blev han rådet til at gå en anden vej af hans forældre. OSCAR JOHANSEN DIX Carsten sidder med en god kop kaffe i hånden og Laughna 12 af DAD i øre ne, mens han betaler reg ninger. Duften af kaffe spreder sig i rummet så me get at den næsten kan sma ges, musikken buldrer ud af computeren og varmen spreder sig fra radiatoren og dækker hele rummet Sæt dig ned. Lyder det fra Carsten mens han smiler stort og skruer ned for mu sikken. Hvorfor flytte her er dejligt. Carsten driver 2 gårde der rummer 200 hektar jord, med 600 årssøer og la ver 20,000 smågrise på 30 kilo om året. Han sidder nu på katrinebjerg som er hans fødehjem, og som han nu er anden genera tion der driver. Her er han opvokset og her fandt han interesse for landbrug, da han hjalp sin far på gården. Senere kom han på landbrugsskole og derefter ud og tjene på an dre gårde, i 10 år. Han gif tede sig med Ruth Dix i 2007. Her står Carsten i efteraf grøderne, som skal opsam le kvælstof og giver kulstof til jorden. Det har han plantet 65 hektar af det svare til 120 fodboldbaner. Landmand eller smed? Jeg fik at vide jeg ikke skulle være landmand, for det var ikke nogen nem til værelse at være, og at man var meget bundet af det, men det kunne jeg ikke se dengang. De opfordrede til at jeg skulle prøve noget andet, så jeg prøvede ud dannelsen som smed. Jeg kunne dog ikke finde glæ den ved at bøje et stykke jern. Jeg kunne godt lide at have noget med nogle grise at gøre og noget jord og dyrke. Lange dage, korte pauser. Carsten høster med sin far Jens Peter og bror Mi chael, hans far styre meje tærskeren mens ham og hans bror køre korn fra. Høsten er både en af de hyggeligste men også mest stressede tider på året for Carsten. Han sidder i trak toren kl. 18 og køre korn fra, mens han lytter til ra dioen, men nu må han holde pause for konen Ruth er lige kommet med aftensmad. Han hopper ud af traktoren og går hen imod hende. Støvet fra me jetærskeren rammer krop pen med det samme, han står og spiser sandwich mens han snakker om hø sten. Det var dejligt med den tørke. Hveden er vist også klar nu. Maden er god, det er hans første rig tige måltid på dagen. Han er så glad når han holder pause, men han har travlt så han hopper hurtigt til bage i traktoren med en pepsi i hånden. Konventionel og miljø bevidst. Nu dyrker Carsten jor den efter principperne for Conservation Agriculture, hvilket betyder at han minimalisere jordbehand ling. Det giver en mindre co2 udledning, som er bed re for miljøet og biodiversi teten. Conservation Agriculture er bedre for insekter som bier, hvilket Carsten går meget op i. Carsten planter lange striber af blomster ned af marker. Som også er dejligt for områdets beboer, da alle kan plukke en gratis buket. Her ser vi en stribe af blomster som er sået ved Egtvedvej. Jeg var nervøs for at overtage gården der var mange følelser i at overtage gården af min far. For hvis jeg ikke var en ligeså god landmand som ham kunne jeg gå konkurs og blive nødt til at sælge gården. Det har jeg tænkt meget over for både mine forældre og søskende har mange følelser i gården. Gården var gammel og slidt da Carsten overtog, så han har været nødt til at totalrenovere det hele, og der er ikke et eneste rum der ikke er lavet om i. Det er især tydeligt at se stuehuset er renoveret, da gulvtæppet er blevet skiftet ud med vinylgulv, vægge blev malet og vinduer og døre er skiftet. Men også haven har også fået en stor omgang, der er lavet udvi delse af terrassen, fældet træer og bygget drivhus. Her holder carsten en gris på 10 dage. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved at alt er blevet moderniseret, og der er kommet en masse maskiner, men jeg syntes det var hyggeligere den gang man arbejdede 20 mennesker på en gård og alle kom ind for at spise sammen, og man næsten aldrig arbejdede alene. Jeg er ikke chef for sjov Jeg går meget op i at mine medarbejdere har det godt, jeg sikre mig de har de bedste forhold muligt. Jeg snakker meget med dem på arbejdet både om hvad vi går og laver på går den, men også om de ting de går og bøvler med der hjemme. Mine ansatte er udlændinge så de har nok nogle andre problemer end mig. Carsten er en god chef, jeg har været andre steder som ikke var ligeså gode. Carsten er en rigtig super chef lyder det fra en af medarbejderne. Landmand som livsstil. livet som landmand er ikke nemt og man kan ikke bare tage fri lyder det fra konen ruth. Man skal vænne sig til at ens mand arbejder så meget, det var jeg ikke vant til. Nu planlægger jeg altid efter om det kan lade sig gøre hvis han ikke kommer med. Det passer altid med at vi får gæster og noget går i stykker i stalden. Eller at der er byfest og han skal høste. De gange jeg skal op kl. lort om natten, tænker jeg over om det er det værd at være landmand. Der er mange opture og nedture ved branchen og det er ikke altid lige nemt. Car sten går en tur ned for at tjekke om kornet er klar til høst, sammen med hans to hunde. På vejen på vejen ligger et æble, han tager det op og smager. Det er sødt som sukker og smagen af sommer fylder hans mund. Den dejlige følelse af den lune aftenbrise dæk ker kroppen og letter hu møret. Lyden af fuglesang rammer ørene, og længere ude anes en hjort med dens unge. En dejlig duft af sommer sommer rammer næsen og fylder hjernen med glæde Når jeg kigger på hvad jeg har udrettet på gården og tilbringer tid med min familie ved jeg at det er det rigtige jeg bruger min tid på Egtved Skole, Egtved januar 2022 ID: 4628 Egtved Posten Yrsas veninder, der sidder rundt om kaffebordet og hygger sig, mens de snakker om Yrsas fortid. Foto: Taget af: Sarah Maria Heglund Yrsas liv set fra lænestolen 84 årige Yrsa bor på Hejlskov Plejecenter. Men det har hun ikke altid gjort. H 2 januar 2022 Billedet er af en af de nyeste tilbygninger, kontorbygningen. Foto: Foto: Anneline Speedtsberg Blue Horse- Største stutteri i Danmark Den lange rejse startede i 90erne, hvor 2 venner mødtes. Da ejede Kjeld Kirk Kristensen Firmaet Blue Hors. Først havde de det som passion og hobby, 3 januar 2022 Kom en tur med på Egtved slagtehus Om Egtved slagteri Egtved slagteri er ejet af Aksel og Bettina. Sammen med deres ansatte laver de stort set alt i deres butik selv, men der er lidt ost der kommer ude fra. De skifter alt kødet mandag og torsdag for at det er friskt. De laver selv de 4 januar 2022 Billedet er taget fra: Foto: https://www.tripadvisor.dk/LocationPhotoDirectLink-g226904-d3590198-i283111799-Oekolariet-Vejle_South_Jutland_Jutland.html Starten På Det Grønne Et lille besøg på Økolariet i det rigtig bliver til noget, gitte siger at Grata thunberg har jo også lige v januar 2022 5 Dette er Yrsa. Foto: taget af Signe SKP Yrsa Pedersen på Hejlskov plejecenter. 84 årige Yrsa Margrethe Lyngsø Pedersen er på Hejlskov plejecenter i Egtved. Vi er som en lille familie - Yrsa SIGNE SOFIE KJELSMARK PRINDS 8 ÅRG EGTVED SKOLE. Man kan høre de ældre synge og andre snak 6 januar 2022 At leve drømmen ud Helt fra bunden Claes og Betina har boet i Sverige i fem år, hvor de har stiftet elgparken Målilla elgpark. I 2008 valgte Claes og Betina at flytte til Sverige sammen med deres sønner Mar tin og Victor, for at prøve noget nyt. I efteråret samme år får de ideen om e 7 januar 2022 Starten på det hele! Da Gitte Nørbo Sørensen var 28 år arbejdede hun i teknik og miljø på vejle kommune, dengang var der et sted ved dæmningen der hed grøn-center, det er det vi kender som økolariet i dag. billed-taget af Økolariet Gitte fortæller at man dengang ikke gik op i alt det 8 januar 2022 Carsten har ikke altid kørt Case, han startede med John Deer. Men da datteren Kate kun ville køre hvis rød, måtte han ud og spendere. Foto: Taget af Oscar Dix Jeg fik at vide jeg ikke skulle blive landmand Carsten har altid haft interesse for landbrug, og var altid med ude at hjæl 9 januar 2022 Familiefar og Brandmand Dagligdag for en brandmand Klokken er 7 og Finn Jensen har lige mødt på arbejde. Han møder op på brandstationen hverdag klokken 7 om morgen og tager hjem igen klokken 17:00. Hans første opgave når han kommer på arbejde er at tjekke at alle brandbilerne har det 10 januar 2022 Interviewet hos økolariet Et lille blik ind i slagteriet Foto: Taget af: Asger Bergmann Indvolde i spande hvis Egtved Slagter der skal meget blod til at lave godt kød. ASGER LERBÆK BERGMANN 8A EGTVED SKOLE Levering Når man kommer ind til slagteren, er der en svag lugt af råt kø 11 januar 2022 Sirius observatoriet - en lille perle i midten af Vejle Observatoriet nutildags Inde bag det pulserende byliv finder du et lille observa torium, der gemmer på mange hemmeligheder. Der er en passage fra gågaden i Vejle til en baggård. Inde i passagen er der en lille dør til venstre. 12 januar 2022 . Foto: . Reportage fra Brandstationen i Vejle: Finn Jensen, Beredskabsfaglig projektleder for brandkadetter fortæller om både godt og ondt. MALTHE MARINUS CLAUSEN Det er både fysisk og psy kisk belastende udtrykker Finn Jensen imens han stolt fortæller om hvad det vil sige og i