8
januar 2022
Carsten har ikke altid kørt Case, han startede med John Deer. Men da datteren Kate kun ville køre hvis rød, måtte han ud og spendere. Foto: Taget af Oscar Dix
Jeg fik at vide jeg ikke skulle blive
landmand
Carsten har altid haft
interesse for landbrug, og var
altid med ude at hjælpe på
gården siden han var lille. Da
han blev ældre blev han endda
hjemme fra sommerferie for at
passe gården. Men da han blev
ældre blev han rådet til at gå
en anden vej af hans forældre.
OSCAR JOHANSEN DIX
Carsten sidder med en god
kop kaffe i hånden og
Laughna 12 af DAD i øre
ne, mens han betaler reg
ninger. Duften af kaffe
spreder sig i rummet så me
get at den næsten kan sma
ges, musikken buldrer ud
af computeren og varmen
spreder sig fra radiatoren
og dækker hele rummet
Sæt dig ned. Lyder det fra
Carsten mens han smiler
stort og skruer ned for mu
sikken.
Hvorfor flytte her er
dejligt.
Carsten driver 2 gårde
der rummer 200 hektar
jord, med 600 årssøer og la
ver 20,000 smågrise på 30
kilo om året. Han sidder nu
på katrinebjerg som er
hans fødehjem, og som
han nu er anden genera
tion der driver.
Her er han opvokset og
her fandt han interesse for
landbrug, da han hjalp sin
far på gården. Senere kom
han på landbrugsskole og
derefter ud og tjene på an
dre gårde, i 10 år. Han gif
tede sig med Ruth Dix i
2007.
Her står Carsten i efteraf
grøderne, som skal opsam
le kvælstof og giver kulstof
til jorden. Det har han
plantet 65 hektar af det
svare til 120 fodboldbaner.
Landmand eller smed?
Jeg fik at vide jeg ikke
skulle være landmand, for
det var ikke nogen nem til
værelse at være, og at man
var meget bundet af det,
men det kunne jeg ikke se
dengang. De opfordrede til
at jeg skulle prøve noget
andet, så jeg prøvede ud
dannelsen som smed. Jeg
kunne dog ikke finde glæ
den ved at bøje et stykke
jern. Jeg kunne godt lide at
have noget med nogle grise
at gøre og noget jord og
dyrke.
Lange dage, korte pauser.
Carsten høster med sin
far Jens Peter og bror Mi
chael, hans far styre meje
tærskeren mens ham og
hans bror køre korn fra.
Høsten er både en af de
hyggeligste men også mest
stressede tider på året for
Carsten. Han sidder i trak
toren kl. 18 og køre korn
fra, mens han lytter til ra
dioen, men nu må han
holde pause for konen
Ruth er lige kommet med
aftensmad. Han hopper ud
af traktoren og går hen
imod hende. Støvet fra me
jetærskeren rammer krop
pen med det samme, han
står og spiser sandwich
mens han snakker om hø
sten. Det var dejligt med
den tørke. Hveden er vist
også klar nu. Maden er
god, det er hans første rig
tige måltid på dagen. Han
er så glad når han holder
pause, men han har travlt
så han hopper hurtigt til
bage i traktoren med en
pepsi i hånden.
Konventionel og miljø
bevidst.
Nu dyrker Carsten jor
den efter principperne for
Conservation Agriculture,
hvilket betyder at han
minimalisere jordbehand
ling. Det giver en mindre
co2 udledning, som er bed
re for miljøet og biodiversi
teten.
Conservation Agriculture
er bedre for insekter som
bier, hvilket Carsten går
meget op i. Carsten planter
lange striber af blomster
ned af marker. Som også er
dejligt for områdets beboer,
da alle kan plukke en gratis
buket.
Her ser vi en stribe af
blomster som er sået ved
Egtvedvej.
Jeg var nervøs for at
overtage gården
der var mange følelser i
at overtage gården af min
far. For hvis jeg ikke var en
ligeså god landmand som
ham kunne jeg gå konkurs
og blive nødt til at sælge
gården. Det har jeg tænkt
meget over for både mine
forældre og søskende har
mange følelser i gården.
Gården var gammel og
slidt da Carsten overtog, så
han har været nødt til at
totalrenovere det hele, og
der er ikke et eneste rum
der ikke er lavet om i.
Det er især tydeligt at se
stuehuset er renoveret, da
gulvtæppet er blevet skiftet
ud med vinylgulv, vægge
blev malet og vinduer og
døre er skiftet. Men også
haven har også fået en stor
omgang, der er lavet udvi
delse af terrassen, fældet
træer og bygget drivhus.
Her holder carsten en
gris på 10 dage.
Der er selvfølgelig både
fordele og ulemper ved at
alt er blevet moderniseret,
og der er kommet en masse
maskiner, men jeg syntes
det var hyggeligere den
gang man arbejdede 20
mennesker på en gård og
alle kom ind for at spise
sammen, og man næsten
aldrig arbejdede alene.
Jeg er ikke chef for sjov
Jeg går meget op i at
mine medarbejdere har det
godt, jeg sikre mig de har
de bedste forhold muligt.
Jeg snakker meget med
dem på arbejdet både om
hvad vi går og laver på går
den, men også om de ting
de går og bøvler med der
hjemme. Mine ansatte er
udlændinge så de har nok
nogle andre problemer end
mig.
Carsten er en god chef,
jeg har været andre steder
som ikke var ligeså gode.
Carsten er en rigtig super
chef lyder det fra en af
medarbejderne.
Landmand som livsstil.
livet som landmand er
ikke nemt og man kan ikke
bare tage fri lyder det fra
konen ruth. Man skal
vænne sig til at ens mand
arbejder så meget, det var
jeg ikke vant til. Nu
planlægger jeg altid efter
om det kan lade sig gøre
hvis han ikke kommer
med. Det passer altid med
at vi får gæster og noget
går i stykker i stalden. Eller
at der er byfest og han skal
høste.
De gange jeg skal op kl.
lort om natten, tænker jeg
over om det er det værd at
være landmand. Der er
mange opture og nedture
ved branchen og det er
ikke altid lige nemt. Car
sten går en tur ned for at
tjekke om kornet er klar til
høst, sammen med hans to
hunde. På vejen på vejen
ligger et æble, han tager
det op og smager. Det er
sødt som sukker og smagen
af sommer fylder hans
mund. Den dejlige følelse
af den lune aftenbrise dæk
ker kroppen og letter hu
møret. Lyden af fuglesang
rammer ørene, og længere
ude anes en hjort med
dens unge. En dejlig duft af
sommer sommer rammer
næsen og fylder hjernen
med glæde Når jeg kigger
på hvad jeg har udrettet på
gården og tilbringer tid
med min familie ved jeg at
det er det rigtige jeg bruger
min tid på
Egtved Skole, Egtved januar 2022 ID: 4628 Egtved Posten Yrsas veninder, der sidder rundt om kaffebordet og hygger sig, mens de snakker om Yrsas fortid. Foto: Taget af: Sarah Maria Heglund Yrsas liv set fra lænestolen 84 årige Yrsa bor på Hejlskov Plejecenter. Men det har hun ikke altid gjort. H
2 januar 2022 Billedet er af en af de nyeste tilbygninger, kontorbygningen. Foto: Foto: Anneline Speedtsberg Blue Horse- Største stutteri i Danmark Den lange rejse startede i 90erne, hvor 2 venner mødtes. Da ejede Kjeld Kirk Kristensen Firmaet Blue Hors. Først havde de det som passion og hobby,
3 januar 2022 Kom en tur med på Egtved slagtehus Om Egtved slagteri Egtved slagteri er ejet af Aksel og Bettina. Sammen med deres ansatte laver de stort set alt i deres butik selv, men der er lidt ost der kommer ude fra. De skifter alt kødet mandag og torsdag for at det er friskt. De laver selv de
4 januar 2022 Billedet er taget fra: Foto: https://www.tripadvisor.dk/LocationPhotoDirectLink-g226904-d3590198-i283111799-Oekolariet-Vejle_South_Jutland_Jutland.html Starten På Det Grønne Et lille besøg på Økolariet i det rigtig bliver til noget, gitte siger at Grata thunberg har jo også lige v
januar 2022 5 Dette er Yrsa. Foto: taget af Signe SKP Yrsa Pedersen på Hejlskov plejecenter. 84 årige Yrsa Margrethe Lyngsø Pedersen er på Hejlskov plejecenter i Egtved. Vi er som en lille familie - Yrsa SIGNE SOFIE KJELSMARK PRINDS 8 ÅRG EGTVED SKOLE. Man kan høre de ældre synge og andre snak
6 januar 2022 At leve drømmen ud Helt fra bunden Claes og Betina har boet i Sverige i fem år, hvor de har stiftet elgparken Målilla elgpark. I 2008 valgte Claes og Betina at flytte til Sverige sammen med deres sønner Mar tin og Victor, for at prøve noget nyt. I efteråret samme år får de ideen om e
7 januar 2022 Starten på det hele! Da Gitte Nørbo Sørensen var 28 år arbejdede hun i teknik og miljø på vejle kommune, dengang var der et sted ved dæmningen der hed grøn-center, det er det vi kender som økolariet i dag. billed-taget af Økolariet Gitte fortæller at man dengang ikke gik op i alt det
8 januar 2022 Carsten har ikke altid kørt Case, han startede med John Deer. Men da datteren Kate kun ville køre hvis rød, måtte han ud og spendere. Foto: Taget af Oscar Dix Jeg fik at vide jeg ikke skulle blive landmand Carsten har altid haft interesse for landbrug, og var altid med ude at hjæl
9 januar 2022 Familiefar og Brandmand Dagligdag for en brandmand Klokken er 7 og Finn Jensen har lige mødt på arbejde. Han møder op på brandstationen hverdag klokken 7 om morgen og tager hjem igen klokken 17:00. Hans første opgave når han kommer på arbejde er at tjekke at alle brandbilerne har det
10 januar 2022 Interviewet hos økolariet Et lille blik ind i slagteriet Foto: Taget af: Asger Bergmann Indvolde i spande hvis Egtved Slagter der skal meget blod til at lave godt kød. ASGER LERBÆK BERGMANN 8A EGTVED SKOLE Levering Når man kommer ind til slagteren, er der en svag lugt af råt kø
11 januar 2022 Sirius observatoriet - en lille perle i midten af Vejle Observatoriet nutildags Inde bag det pulserende byliv finder du et lille observa torium, der gemmer på mange hemmeligheder. Der er en passage fra gågaden i Vejle til en baggård. Inde i passagen er der en lille dør til venstre.
12 januar 2022 . Foto: . Reportage fra Brandstationen i Vejle: Finn Jensen, Beredskabsfaglig projektleder for brandkadetter fortæller om både godt og ondt. MALTHE MARINUS CLAUSEN Det er både fysisk og psy kisk belastende udtrykker Finn Jensen imens han stolt fortæller om hvad det vil sige og i