4 MARIAGER AVIS
TIRSDAG 24. JANUAR 2023
Brug kokkenes
tips: Sådan
bager du de
bedste
fastelavnsboller
Drømmer du om at
bage fastelavnsboller? Uanset om
du er til glasur eller
syltetøj, giver to
fagfolk dig her den
bedste opskrift på
den danske
klassiker.
FAKTA
Tenna Linnet Bork-Larsen
Det tager cirka 25 minutter at ælte dejen i hånden.
Med røremaskine tager det
15 minutter.
Tænderne løber næsten i
vand, når du gennem bagerens ruder kan skimte lag på
lag af lækre fastelavnsboller
med creme i alle regnbuens
farver.
Men du kan faktisk bage
det skønne bagværk selv, fortæller Magnus Petterson, der
er kok og indehaver af smørrebrødsrestauranten Selma i
København.
- Det interessante ved fastelavnsboller er jo, at man
kan blive ved med at variere
dem. Man skal bare være lidt
disciplineret, følge forholdsreglerne og give dem en masse kærlighed, siger Magnus
Pettersson.
Nicolaj Møller, der er uddannet kok og bager fastelavnsboller i fritiden, råder
dig også til at gå nænsomt
frem, når du bager fastelavns-
- Et rigtigt godt råd er at
sørge for at købe noget
bagefast marmelade.
Hvis det er meget flydende, så giv det en
form for jævner, så det
bliver lidt tykkere end
normalt. Det gør, at den
holder sig inde i denne
her luftlomme, siger kok
og fastelavnsbolleentusiast Nicolaj Møller. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
GIV FASTELAVSBOLLEN
DET SIDSTE TOUCH
Sæt hellere en lidt blød
dej til hævning frem for en
tør dej.
Put lidt æggehvide på toppen og på kanterne af bollerne, inden de lukkes og bages.
Bag hellere for kort tid
end for længe.
Når du ælter dejen længe,
kan melet få lov at suge mere væske og danne længere
glutenstrenge. Det gør dejen
mere elastisk, og gør det
nemmere at få den lukket
omkring fyldet.
boller, for der er et par steder,
du kan ødelægge det.
De to kokke kommer her
med deres forslag til, hvordan
du bager den bedste fastelavnsbolle.
1) Vaniljecreme
- Den klassiske fastelavnsbolle laver vi med vaniljecreme.
Den skal laves først, for den
skal hurtigt på køl, siger Nicolaj Møller.
Bland kornene fra en vanil-
Du kan fylde dine fastelavnsboller med remonce. Den laver du af 100
gram marcipan, 80 gram smør og 80 gram brun farin. Arkivfoto: Thomas
Lekfeldt/Ritzau Scanpix
jestang med 30 gram sukker,
og kom korn, sukker og tomme vaniljestænger i en gryde
med 2,5 deciliter kaffefløde.
Varm gryden op til lige under
kogepunktet.
Pisk to æggeblommer og to
spiseskefulde maizena i en
skål, og hæld lidt af den varme fløde over i skålen. Pisk
det hele sammen, og hæld
det tilbage i gryden.
- Kog cremen under omrøring i to til tre minutter. Cremen skal blive tyk og - ja, cremet, siger Nicolaj Møller.
Kom madfilm over skålen
helt tæt ned til cremen, så du
undgår, at den danner skind,
og sæt den på køl.
Schleich dyr holder evigt
Heste, køer,
hund, katte, får,
giraf, elefant,
tiger, bjørne
2) Dej
Smelt 180 gram smør i en lille gryde, og bland 1,5 deciliter
mælk i, så blandingen bliver
afkølet. Smuldr 25 gram gær
i en skål, og hæld blandingen
over, til gæren opløses.
Tilsæt nu et æg, kornene fra
en kvart vaniljestang, tre spiseskefulde sukker, en halv teskefuld salt og 300 gram mel.
Når det hele er rørt sammen, kan du tilsætte mere
mel, hvis du synes. Men pas
på med ikke at tilføje for meget.
- Du kan altid tilsætte mere mel efter første hævning,
hvis den klistrer fast i bordet,
siger Nicolaj Møller.
Ælt nu dejen sammen, til
den er glat.
Læg et viskestykke over, og
lad den hæve halvanden time.
3) Fremgangsmåde
Rul dejen ud til en firkant, og
del i 12. Fordel to spiseskefulde vaniljecreme på hver firkant. Du kan også putte syltetøj og chokoladestykker i.
- Syltetøj giver noget syrligt
modspil. Det kan også blive
ret voldsomt med chokolade,
men det skal det jo være, siger
Magnus Petterson og griner.
Fold forsigtig kanterne
sammen omkring fyldet, og
tryk dem godt sammen.
Læg bollerne med lukningen nedad, og lad dem efter-
hæve 20 minutter. Bag ved
200 grader i cirka et kvarter,
til de er gyldne.
- Pas på med at åbne ovnen for meget, og sæt gerne
en bageplade ind med vand i
under bollerne, hvis du vil have dem til at hæve mere, siger
Magnus Pettersson.
Afkøl bollerne på en rist.
Fordel eventuel glasur på
toppen af bollerne, og drys
med lige, hvad du lyster.
- Jeg ville hælde frysetørrede solbær ud over bollerne.
Det ligner rød flormelis. siger
han.
Spis, mens bollerne er nybagte!
/ritzau fokus/
SÆRTILBUD: OPHOLD PÅ ÆRØ HOTEL
4 dages særtilbud på Danmarks eneste voksenhotel
- med bl.a. underholdning af THOMAS EJE fra Linie 3
Opholdet inkluderer:
3 x Overnatning i standard dobbeltværelse på Ærø Hotel, 3 x Stor morgenbuffet,
3 x 2-retters aftenmenu, 1 x Kaffe med Ærøpandekager, 1 x Frokost, 1 x Underholdning
med Thomas Eje, 1 x Underholdning med Elsebeth Iver, 3 x Dinnermusik, 2 x 3-timers
guidet bustur rundt på Ærø, 1 x Øl-smagning på Ærø Bryggeri samt færgebillet t/r med
ÆrøXpressen (sejler mellem Langeland og Ærø)
Pris pr. pers. kun 2.695,- (Tillæg for enkeltværelse)
GRA
BIL O TIS FÆR
GE
GP
T
m. Æ ASSAG IL ÆRØ
ERE
røX
R
pre
ssen t/r
STOP HOS...
- Der er nogle ting, der godt kan fucke lidt op, når man bager fastelavnsboller. Et af mine bedste råd er at spare på melet, når du begynder at samle de forskellige ingredienser, siger kok og fastelavnsbolleentusiast Nicolaj Møller. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Datoer for ankomst i februar 2023:
2., 5., 8., 11., 14., 17., 20., 23. samt 26.
Benyt annoncekoden F04 og book direkte på tlf.
6253 2406 / info@aeroehotel.dk / www.aeroehotel.dk
Læs avisen digitalt
via Nyhedskiosken
Tilmeld Nyhedsbrev
Sms ERHVERV til 1272
Tlf. 65 45 53 70 - Mail: erhverv@jfmedier.dk - www.erhvervplus.dk
En del af Jysk Fynske Medier
Inviterer til et kig indenfor i de nye almene boliger på Ny Havnevej UGE 04 2 4 Sådan bager du de bedste fastelavnsboller TIRSDAG DEN 24. JANUAR 2023 12 Nordisk islæt i Kunstboxen Der er udsigt til kommunal pengeregn over lokale projekter MARIAGER-AVIS.DK Til samtlige hus stande 13 MARIA
2 MARIAGER AVIS TIRSDAG 24. JANUAR 2023 26. januar holder Himmerland Boligforening åbent hus i de nye lejligheder på Ny Havnevej i Mariager. Foto: Frank Pedersen Kig indenfor i de nye almene boliger på Ny Havnevej Går alt efter planen, kan de første beboere 1, marts flytte ind i de nye almene bol
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 MARIAGER AVIS 3 Der plejer at være et flot fremmøde til Mariagerfjord Erhvervs StartUp Caféer så det bliver sikkert også tilfældet 1. februar på Hadsund Færgekro. Pressefoto Mariagerfjord vil kickstarte iværksætterdrømmen MARIAGERFJORD: Mariagerfjord Erhverv inviterer ti
4 MARIAGER AVIS TIRSDAG 24. JANUAR 2023 Brug kokkenes tips: Sådan bager du de bedste fastelavnsboller Drømmer du om at bage fastelavnsboller? Uanset om du er til glasur eller syltetøj, giver to fagfolk dig her den bedste opskrift på den danske klassiker. FAKTA Tenna Linnet Bork-Larsen Det tage
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 MARIAGER AVIS www.ommersysseløstrepastorat.dk Kærby Kirke KORDEGNKONTOR: Ommersyssel Østre Pastorat Tønagervej 11, 8983 Gjerlev J. Eva B. Madsen Tlf. 52 16 76 00. Mail: ebma@km.dk træffes telefonisk alle hverdage mellem kl. 9 og 13. Cecilia Bach Søgaard Tlf. 52 16 77
6 MARIAGER AVIS TIRSDAG 24. JANUAR 2023 Boghandlerens bud på forårets boghits: Afslutningen på en familiefortælling, en børnebog og en krimi Indehaver af Mariager Boghandel, Elly Hjort Ranch, ser tilbage på et godt julesalg med en tilbagevendende årlig overraskelse. Og så giver hun sit bud på tre
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 MARIAGER AVIS 7 Bøger til børn og puslespil er populære blandt kunderne i Mariager Boghandel. Derimod har prins Harrys bog 'Reserven' skuffet på salgssiden på trods af, at den har fået meget omtale i medierne. Det britiske kongehus interesserer åbenbart ikke dem, der bor i
8 MARIAGER AVIS TIRSDAG 24. JANUAR 2023 Husejer? Disse vinterpligter skal du huske Det er et lovkrav, at du rydder fortovet foran dit hus og sørger for, at der ikke falder istapper ned i hovedet på folk. Signe Haahr Pedersen Som husejer kan du ikke skutte dig indendørs, når frosten sætter ind, og
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 MARIAGER AVIS LASERBEHANDLING GRATIS forundersøgelse lade det vurdere, om der er et ansvar, og om der skal gives erstatning, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter: - Så det er vigtigt, at du ikke selv går ud og lover, at du nok skal betale det her, siger Anne Garde Slo
10 M A R I A G E R A V I S TIRSDAG 24. JANUAR 2023 Ugens bolig Kompromisløs kvalitetsvilla fuld af karisma. Pr-foto Kompromisløs kvalitetsvilla For familien, der drømmer om en moderne ramme omkring tilværelsen, er det oplagt at søge mod udstykningen Oxenhøj, der placerer sig helt centralt i Mari
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 M A R I A G E R A V I S 11
12 M A R I A G E R A V I S TIRSDAG 24. JANUAR 2023 Ester Haderup Kristensen har blandt andet hentet inspiration fra Færøerne i sine akvareller. Privatfoto Himmerlandsvæverne er blandt andet repræsenteret med disse viskestykker i hør og bomuld, der delvist inspireret af gamle nordiske vævetraditio
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 M A R I A G E R A V I S 13 Pengeregn over lokale projekter Der kommer gang i mange landsbyer, når Randers byråd på mødet 30. januar frigiver penge til forskellige anlægsprojekter. Karin Hede Pedersen kahe@amtsavisen.dk 1 EKSTRA PENGE TIL HARRIDSLEV-PROJEKT Harridslev: Byr
14 M A R I A G E R A V I S TIRSDAG 24. JANUAR 2023 Hawaii er naturens mesterværk 1. februar kommer Aase Thomassen til Sem forsamlingshus for at fortælle og vise billeder og film fra egne rejser til de isolerede Hawai'i-øer. SEM: Mødet med Hawaii og med befolkningen og deres livsstil gjorde et dybt
TIRSDAG 24. JANUAR 2023 M A R I A G E R A V I S 15 Mindeord over Bent Pedersen Bestyrelsen for DcH Mariager har indsendt følgende mindeord over Bent Pedersen. DcH Mariager har mistet sin mangeårige formand. Bent Pedersen sov stille ind søndag 8. januar 2023. Præcis på den dag, som vi alle havde gl
16 M A R I A G E R A V I S TIRSDAG 24. JANUAR 2023 DEALpris fra 1.196 kr. for 2 personer Normalpris 2372 kr. Spar 49% Vi kender din næste medarbejder. Bogense Hotel I over 700 år har Bogense ligget ved den nordvestfynske kyst - lige dér, hvor Lillebælt og Kattegat mødes. I knapt 200 af dem ha