7
SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021
Pølsevognen fylder 100 år:
Med over 30 år på bagen langer Patrich Jensen
pølser, burger og is ud til generation efter
generation på havnen i Stubbekøbing
Den 18. januar 2021 er en helt speciel dag for et af Danmarks nationalklenodier. Pølsevognen fylder nemlig 100 år, da tirsdag den 18. januar 1921 var
dagen, hvor de seks første pølsevogne rullede ud på gaderne i det ganske danske land. Siden da har pølsemænd og -kvinder landet over stået for at
servicere de danske pølseelskere med nissearme, mumier og skaldede franskmænd i soveposer, og på havnen i Stubbekøbing har Patrich Jensen
løftet den stolte pølsemandsarv de sidste 31 år. Han har beriget havnens gæster med alt fra klassiske ristede hotdogs og burgere med papbøffer
til veganerbøffer og gammeldagsisvafler. Og det er ikke for sjovt, han er pølsemand. I dag er det en levevej med gode relationer til størstedelen af
havnegrillens trofaste kunder, hvor han ikke blot sælger en ristet med det hele, men ligeså meget snakken sammen med pølsen.
D
en 18. januar 2021 er det
præcis 100 år siden, de
første pølsevogne så dagens
lys. Dengang var pølsevognen
en trækvogn med en opvarmet gryde til pølserne, og en
rød pølse med brød kostede
den nette sum af 30 øre.
Meget har ændret sig
siden da, og nu har pølsevognen en motor, er udvidet
til en mini-grillbar og har et
menukort med en lang række
alternativer til den klassiske
ristede med brød.
Sådan er tilgangen også,
hvis man spørger nok en af
Lolland og Falsters førende
pølsemænd, nemlig Patrich
Jensen.
Klassisk - med øje for tiden
Patrich Jensen har ejet, drevet
og arbejdet i pølsevognen
(eller havnegrillen, om man
vil), Marinaens Køkken, på
havnen i Stubbekøbing i 31 år.
Her er den klassiske pølsevogn blevet udvidet med tre
toiletter, inde- og udepladser,
et køkken, der er knap tre
gange så stort, som det oprindelige, og ikke mindst isbod
og en walk in-funktion med
luge og venteposition, som vi
kender det fra McDonalds:
- Vi føler lidt, vi har været på
forkant med tiden og lavet en
anden udgave af drive in, som
vi kender det fra McDonalds.
Det har jo været helt perfekt i
disse corona- og afstandstider,
hvor vi har måtte lukke ned
for gæster i vognen, men stadig har kunnet servicere vores
kunder via vores luge. Det er
en måde, hvorpå vi undgår,
at de kommer ind i pølsevognen, så via vores gangsti og
luge kan de bestille, vente og
modtage deres bestillinger
med behørig afstand til os og
de resterende kunder, siger
Patrich og fortsætter:
- Vi har da også forsøgt os med
en vegetarburger, som nu virkelig er et forsøg værd. Bøfferne smager fantastisk, selvom
der ikke er rigtig kød i. Vi har
altid gerne villet støtte lokalt
og primært købe dansk, og
derfor får vi også slagterkød
fra en dansk gård, Grambogård, til vores burgere. Samtidig får vi leveret kylling fra
Danpo, som leverer 100 procent dansk kylling til os.
For Patrich er det vigtigt at
kunne være på forkant og ikke
mndst følge med, så alle kunders efterspørgsler tilgodeses,
men det ændrer nu ikke på, at
det er en treenighed af danske
Foto: Jesper Fyhr
klassiker, der står øverst på
listen hos kundernes bestillinger.
En ristet hotdog med det
hele. En rød pølse med brød.
Og selvfølgelig havneburgeren med ost og bacon. Men
pølsevognen er mere end det.
Ifølge Bettina Buhl, der er
madhistoriker og museumsinspektør på Det Grønne Museum i Auning, er pølsevognen
et særligt sted, der har en
helt særlig plads i danskernes
hjerter.
- Pølsevognen har gennemgået en markant forandring
gennem årene og har opnået
en særlig status som et stykke
kulturhistorie. Den har været
en fast del af gadebilledet i nu
100 år og er symbolet på en
madkultur, der kan rumme
alle folkelag. De fleste danskere har et minde ved en
pølsevogn. Om det er kolde
vinterdage som barn med en
kakaomælk og en ristet pølse
eller forretningsmanden på
farten alle har et minde
tilknyttet den skønne duft og
lille vogn, siger Bettina Buhl.
Den nostalgiske vinkel på
pølsevognen er bestemt også
noget, Patrich Jensen oplever
og har oplevet på helt nær
hånd. Dét vender vi tilbage til.
Startskuddet på en ny madkultur
I pølsevognenes storhedstid
(60erne og 70erne) stod der
omkring 700 pølsevogne
rundt i Danmark.
Folk stod i kø på gaderne, og en pølsevogn med en
god beliggenhed kunne let
omsætte for millioner på et år.
Pølsevognen blev startskuddet på en helt ny madkultur,
hvor folk kunne mødes på
trods af forskellig baggrund
og få et veltrængt og uformelt
pusterum.
- Maden i en pølsevogn er
nem at afkode. Du ved, hvad
du får. Samtidig er det fleksibelt. Du behøver ikke bestille
bord eller spise med kniv og
gaffel du kan dumpe ind,
når du vil, og få en timeout
og observere det gadebillede,
du normalt er en del af, eller
du kan tage dit måltid med på
farten, siger Bettina Buhl.
Det velkendte gadebillede
har Patrich Jensen altså været
en væsentlig del af i mange,
mange år. Som nævnt står
han i dag på havnen i Stubbekøbing på 31. år, og da han
overtog biksen fra sin storebror tilbage i 1993 som 17-årig,
havde han ikke just tænkt, at
han her over 30 år senere
skulle få både nye venner,
bekendtskaber og fantastiske
oplevelser i pølsevognen.
Hvert fald ikke i så mange år
i træk.
Naturligvis har det betydet,
at pølsevognen ikke bare er
en pølsevogn for Patrich. Det
er Patrichs hjertebarn, han
selv driver, men som også
hans kone er en aktiv del af.
Gennem årene har han mødt
et hav af forskellige mennesker. Men også mennesker,
der kommer igen og igen, og
nogle af dem endda på daglig
basis. Disse mennesker kan
man ikke undgå at få en eller
anden form for relation til,
forklarer Patrich og fremhæver, at han især til disse
mennesker ikke blot sælger
pølser. Han sælger det, han
kalder hele pakken:
- Man kan måske sige, at
vi ikke bare sælger pølser,
grillmad og is, men vi sælger snakken over pølsen, og
mange kommer ikke herned
for bare at få en pølse. De
kommer herned for at få en
snak med pølsemanden med
den store mave, nå ja, og så
selvfølgelig lige få en af de der
gode havneburgere eller en
ristet med det hele, siger ham,
der omtaler sig selv som den
tykke pølsemand, nemlig
Patrich selv.
Pølsevognen har i dag fået
konkurrence af andre takeaway-steder og tankstationer,
og antallet af vogne i Danmark
er svundet markant. Der findes i dag nemlig kun omkring
100 pølsevogne rundt i landet.
Pølsevognskulturen har dog
ændret og udviklet sig og
rummer i dag grillbarer og
cafeterier, hvor man stadig
kan nyde en god pølse.
Pølsevognen skal hyldes
og holdes i live
Danish Crown Foods står for
brands som Tulip, Steff Houlberg og GØL, og her mener
man, at pølsevognen har en
hel unik status og er vigtig at
bevare, fordi pølsevognen er
et stykke kulturhistorie, hvor
folk kan mødes på tværs af
alder, køn og status.
- Pølsevognen er et nationalt
klenodie, som vi er stolte af at
have understøttet med pølser
i nu 100 år. I pølsevognen er
en pølse ikke bare et måltid,
men en bid af historien. Og
vi synes, at det er enestående
at være med til at støtte den
kultur og holde et unikt
erhverv i live. Det er klart, at
pølsevogne langt fra er vores
største salgskanal, men det er
til gengæld én af de vigtigste,
siger Mike Sauerberg, der er
Senior Vice President i Danish
Crown Foods, og tilføjer følgende med et smil på læben:
- Og selv om den klassiske pølsevogn har fået stor konkurrence, tror vi også på, at den
har en plads i fremtidens fast
food-kultur og ikke mindst i
danskernes hjerter. Vi ønsker
den danske pølsevogn et
kæmpe tillykke med det første
århundrede, og vi glæder os
til alle de næste. Pølsevognen
for evigt.
Det er pølsemanden
Patrich naturligvis helt enig
i. Han lever af at være pølsemand, og han mærker hver
eneste dag den konstante
efterspørgsel og glæde, der er
ved at lange pølser, burgere
og is over disken på havnen i
Stubbekøbing.
- Her er der plads til os alle.
Ædedolken, som vi kalder
ham, der altid kommer om
sommeren og skal have den
helt store is med fem kugler,
flødeskum, guf, softice og
hold nu fast sørme også
både syltetøj og chokolade. Ja,
han hedder ikke ædedolken
for ingenting, men også forældrene med små børn, hvor vi
lige hjælper dem med at tage
skindet af pølsen, de ældre,
der hver dag trofast står her
kl. 12, fordi de skal have deres
snak og deres røde pølse med
brød, forklarer Patrich Jensen
og tilføjer afsluttende:
- Det er virkelig et stykke livshistorie, vi alle kan relatere
til og har en eller anden form
for relation til. Og jeg, som har
været her i over tre årtier, ser
virkelig, at dét at tage en tur
ned i den lokale pølsevogn
går i generation. De små børn,
jeg før fortalte om, der skulle
have pillet skindet af pølsen,
er dem, jeg serverede for for
25 år siden, men det er sørme
også dem, der i dag kommer
fuldvoksne med deres egne
børn. Børn, vi nu i stedet piller
skindet af pølsen for. Det er
en livscyklus, der ses meget
sjældne steder, og som vi kan
koble op på én enkelt ting.
Nemlig en tur i vores allesammens pølsevogn.
Side 3 450.000 kr. fra Statens Kunstfond Side 4 Støtte til kunst på Sundskolen Side 8 Bekæmpelsen af dårlige boliger UGE 2 2021 FRITIDSNYT OPLAG 41.394 STK. Læs avisen når du har lyst med gratis appen Sjællandske Medier-aviser Med over 30 år på bagen langer Patrich Jensen pølser, burger
2 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 FRITIDSNYT Vestenborg Allé 1 - 3. sal I 4800 Nykøbing F. Tlf. 54 85 90 09 I Mail: fritidsnyt.salg@sn.dk BLADCHEF Martin Liisborg Ansvarshavende Tlf. 26 78 22 02 martin.liisborg@sn.dk KONSULENT Mikael Damgaard Tlf. 21 16 80 09 mikael.damgaard @sn.dk UDGIVE
3 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 450.000 kr. fra Statens Kunstfond til børn og unges møder med kunst i hverdagen Statens Kunstfond har bevilget 450.000 kr. til kunstnerne Søren Lose og Thomas Seest. Kunstnerne vil i det nye år engagere børn og unge i kunstprojekter med fokus på landskab, na
4 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 750.000 kroner i støtte til kunst på den nye Sundskole Statens Kunstfond har bevilget 750.000 kr. i tilskud til Guldborgsund Kommune til realisering af et større kunstprojekt på den nye Sundskole i Nykøbing F. Kunstværkerne skal udfolde emnet bæredygtighed o
5 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 Foreningsbrobygger hjælper borgere ud i foreningerne Foreningsbrobygger i Guldborgsund Kommune har stor succes med en håndholdt indsats over for borgere på genoptræning og fra jobcenteret og hjælper dem med at finde en plads i foreningslivet. Det er med til
Gourmetophold på Spisehuset Thy Spisehuset Thy er en sand mad- og hotelperle i hjertet af Thy. Her byder de på gourmet, bemærkelsesværdig service og naturoplevelser i verdensklasse. Opholdet er for 2 personer og kan indløses til og med december 2021. Normalpris Spar 2.500,- 48% Køb senest 18. ja
7 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 Pølsevognen fylder 100 år: Med over 30 år på bagen langer Patrich Jensen pølser, burger og is ud til generation efter generation på havnen i Stubbekøbing Den 18. januar 2021 er en helt speciel dag for et af Danmarks nationalklenodier. Pølsevognen fylder neml
8 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 Lolland Kommune går et skridt videre i bekæmpelsen af dårlige boliger Fra 1. april 2021 indfører Lolland Kommune en anmeldelsesordning for udlejningsboliger. F olketinget har vedtaget anmeldelsesordningen som en tilføjelse til loven om byfornyelse. Ordninge
FÅ OMRÅDETS STÆRKESTE DIGITALE LØSNINGER Målrettet markedsføring på de STØRSTE danske sites. UNIKKE løsninger der passer til lige netop DIN virksomhed Altid FAST PRIS (feks. min. 1 mdr. med +24.000 brugere) KUNDE UDTALER: MARIELYST Vi sælger sommerhuse ved Danmarks bedste strand 54 13 53 38
10 SØNDAGSAVISEN-FRITIDSNYT UGE 2 2021 Marielyst Træfældning ANNONCE: Vanskelige træer m.m. v/Michael Nielsen Marielyst Strandvej 9 Tlf. 4041 2198 Nemt at skifte bank? Kan du huske 4 nye cifre? info@marielysttraefaeldning.dk Dias og fotos søges Af Carsten Lund Carsten Carsten Lund Lund In
Prøv en PROFILSIDE I DIT LOKALOMRÅDE -en effektiv genvej til LOKALE KUNDER PROFILANNONCE Karinas Blomster rykker i nye, større lokaler med plads til flere blomster og delikatesser, - og nu også med tøj! Større og bredere sortiment Der skulle ikke gå mere end halvandet år, før Karina fra blomster