Lyset i Janus Bygningen

Ung kunst: Onsdag den 22. april åbnes Janus Bygningens døre for en elevudstilling fra BGK, Esbjerg. Det drejer sig om fotoudstillingen ”Lyset”.

Tistrup: Det er efterhånden blevet en tradition, at BGK – Billedkunstnerisk Grundkursus – i Esbjerg afholder en årlig elevudstilling i Janus Bygningen. Eleverne har her arbejdet med et særligt tema, og denne gang gælder det fotografiet.

Billedkunstneren Stine Ofelia, der selv arbejder med fotografiet som udtryksform, har stået for undervisningen, og hun fortæller følgende om projektet:

– Den gamle myte, om at fotografiet har et særligt forhold til virkeligheden, gør sig stadig gældende i diverse kredse. At fotografiet – til forskel fra for eksempel maleriet - afspejler virkeligheden på en mere autentisk og realistisk måde, er stadig udgangspunkt for meget nutidig snak om fotografi.

Fotografen som kunstner

Men myten om fotografiet bygger på en ignorering af den fotograferende kunstners arbejde. For hvad er det, som kunstneren bag kameraet gør? Hvorledes manipulerer, tilfører og udvælger denne person ikke netop sit motiv, sin lyssætning og sit fokuspunkt?

På samme måde som maleren vælger sit indhold på sit lærred, således vælger kunstneren med sit kamera også sit indhold; frit og enevældigt.

Både foto og video

Eleverne på BGK Esbjerg har alle arbejdet med fotografiet som led i deres kunstneriske uddannelse. Nogen har valgt at affotografere konstruerede virkeligheder, nogen har nøje udvalgt et særligt sted som deres motiv og atter nogen har valgt at bruge kameraet som narrativ fortæller. En enkelt har valgt at transformere sine fotos til video.

hcr